MEĐU 33 kandidata za odbornike na listi Romske demokratske stranke nema nijednog pripadnika nacionalne manjine koju ova partija zastupa, već su umesto njih, po želji predsednika stranke Bele Kurine, kandidovani Bosanci i Crnogorci.

- Na listi nema nijednog Roma zato što bi oni prodali svoj glas i izdali stranku prvom prilikom kada bi im neko ponudio novac - kaže za "Novosti" Kurina, osnivač i predsednik RDS.

- Evo ja sam Rom, i prvi bih se prodao kada bi mi ponudili 100.000 evra da izglasamo neki zakon, koji se, inače, kosi sa našom ideologijom. Pa znate, možemo dođemo u iskušenje, pa da "damo glas, ko da više" - dodaje Kurin.

Iz tog razloga on je, kako kaže, odlučio da kandidati za odbornike u Skupštini grada budu obrazovani i situirani ljudi, koji neće podleći pritiscima i malverzacijama u Skupštini.

- Na listi ima i Ličana i Hercegovaca i Crnogoraca i Slavonaca i treba da bude sramota svakog ko postavi pitanje zašto su baš oni na spisku, zato što mi živimo u multietničkoj zajednici - tvrdi Kurina.

- Evo ja sledeće nedelje idem po vizu u Evropsku uniju da ukažem na diskriminaciju koja je u Novom Sadu sve češće prema nama - kaže Kurina. - Sve dok izborni rezultati nisu izašli na videlo, nikom nije smetao sastav kandidata na listi RSD-a niti njihova nacionalnost. A sada, zlonamernici i oni što su razočarani svojim neuspehom na izborima ne prestaju da nas prozivaju i provociraju.

ŠEST ODBORNIKA Ova partija je osvojila šest odborničkih mesta u skupštini grada. Osim nosilaca liste Tomislava Bokana, budući odbornici biće njegova supruga Aleksandra, zatim Dušan Bokan, kum Zoran Narandžić, Boris Jovičić i Tatjana Dojčinović.
Tomislav Bokan je nosilac liste Romske demokratske stranke, na kojoj se nalaze i još tri člana iz njegove porodice. Bokan je poreklom iz Hrvatske, a interesantno je što je on nekadašnji kadar DSS, pa i bivši "julovac".

Veliku pažnju javnosti privuklo je i to što se na spisku pojavljuje čak četiri člana porodica Bokan: njegova žena, brat i bratanac. Ali nisu samo najbliži srodnici Tomislava Bokana osvanuli među kandidatima, već se na listi našlo mesto i za njegovog kuma, Zorana Narančića. Iz ove porodice na političkoj listi našla se i devojka koje je tek navršila 18 godina i još je učenica - Zorana Narančić.

- Na listi ima mladih jer su oni naša budućnost i nada. A da postoji 78 Bokana u Novom Sadu, svi oni bi se našli na listi RSD-a, jer smatram da su pošteni i baš onakvi ljudi kakvi trebaju Romskoj partiji - zaključuje Kurina.


ZLOUPOTREBA ZAKONA

Član predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor još ranije je rekao da je RDP zloupotrebila zakon stavljajući na listu romske manjinske partije ljude koji se ne izjašnjavaju kao Romi.

- Ovo je još jedan od dokaza zloupotrebe zakona - upozorio je Pastor. - Romska demokratska partija je iskoristila rupe u zakonu, kao što je to uradila i lista Nijedan od ponuđenih odgovora. Ovakve zloupotrebe nikako nisu dobre za manjinske nacionalne zajednice u Srbiji.