Novi Sad: Romska partija - bez Roma odbornika

I. BRCAN

26. 05. 2012. u 13:42

Čudni kriterujimi u stranci koja je dobila šest odbornika. Na listi Bosanci, Crnogorci...

MEĐU 33 kandidata za odbornike na listi Romske demokratske stranke nema nijednog pripadnika nacionalne manjine koju ova partija zastupa, već su umesto njih, po želji predsednika stranke Bele Kurine, kandidovani Bosanci i Crnogorci.

- Na listi nema nijednog Roma zato što bi oni prodali svoj glas i izdali stranku prvom prilikom kada bi im neko ponudio novac - kaže za "Novosti" Kurina, osnivač i predsednik RDS.

- Evo ja sam Rom, i prvi bih se prodao kada bi mi ponudili 100.000 evra da izglasamo neki zakon, koji se, inače, kosi sa našom ideologijom. Pa znate, možemo dođemo u iskušenje, pa da "damo glas, ko da više" - dodaje Kurin.

Iz tog razloga on je, kako kaže, odlučio da kandidati za odbornike u Skupštini grada budu obrazovani i situirani ljudi, koji neće podleći pritiscima i malverzacijama u Skupštini.

- Na listi ima i Ličana i Hercegovaca i Crnogoraca i Slavonaca i treba da bude sramota svakog ko postavi pitanje zašto su baš oni na spisku, zato što mi živimo u multietničkoj zajednici - tvrdi Kurina.

- Evo ja sledeće nedelje idem po vizu u Evropsku uniju da ukažem na diskriminaciju koja je u Novom Sadu sve češće prema nama - kaže Kurina. - Sve dok izborni rezultati nisu izašli na videlo, nikom nije smetao sastav kandidata na listi RSD-a niti njihova nacionalnost. A sada, zlonamernici i oni što su razočarani svojim neuspehom na izborima ne prestaju da nas prozivaju i provociraju.

ŠEST ODBORNIKA Ova partija je osvojila šest odborničkih mesta u skupštini grada. Osim nosilaca liste Tomislava Bokana, budući odbornici biće njegova supruga Aleksandra, zatim Dušan Bokan, kum Zoran Narandžić, Boris Jovičić i Tatjana Dojčinović.
Tomislav Bokan je nosilac liste Romske demokratske stranke, na kojoj se nalaze i još tri člana iz njegove porodice. Bokan je poreklom iz Hrvatske, a interesantno je što je on nekadašnji kadar DSS, pa i bivši "julovac".

Veliku pažnju javnosti privuklo je i to što se na spisku pojavljuje čak četiri člana porodica Bokan: njegova žena, brat i bratanac. Ali nisu samo najbliži srodnici Tomislava Bokana osvanuli među kandidatima, već se na listi našlo mesto i za njegovog kuma, Zorana Narančića. Iz ove porodice na političkoj listi našla se i devojka koje je tek navršila 18 godina i još je učenica - Zorana Narančić.

- Na listi ima mladih jer su oni naša budućnost i nada. A da postoji 78 Bokana u Novom Sadu, svi oni bi se našli na listi RSD-a, jer smatram da su pošteni i baš onakvi ljudi kakvi trebaju Romskoj partiji - zaključuje Kurina.

ZLOUPOTREBA ZAKONA

Član predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor još ranije je rekao da je RDP zloupotrebila zakon stavljajući na listu romske manjinske partije ljude koji se ne izjašnjavaju kao Romi.

- Ovo je još jedan od dokaza zloupotrebe zakona - upozorio je Pastor. - Romska demokratska partija je iskoristila rupe u zakonu, kao što je to uradila i lista Nijedan od ponuđenih odgovora. Ovakve zloupotrebe nikako nisu dobre za manjinske nacionalne zajednice u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Bukva

26.05.2012. 17:23

Pa ionako nisu ni glasali Romi za njih.Na nekim izbornim mestima dodje 6-7 Roma, a imaju po 50 glasova.

rile

26.05.2012. 20:41

Mislim da ni jedna zakonske regulativa nije narusena oko ove stranke jer svaki gradjanin Republike Srbije moze da bude po Ustavu clan bilo koje partije, veca je diskriminacija u vasem tekstu kad kazete Bosanci, Licani, Crnogorci clanovi te partije pa valjda su oni drzavljani Republike Srbije, a jesu cim su se kandidovali za odbornike,a druga stvar ta stranka je ionako presla uveliko cenzzus za manjinske partije i isla je u NS u korak sa SPS-om osvojila je cak 6,5%. U Srbiji se uspeh ne prasta..

Sonja

13.09.2012. 20:41

@rile - Zar Licani,Ccrnogorci i Bosanci moraju da se maskiraju u Rome da bi usli u Skupstinu? Koje kukavice i prevrtljivci. Gde im je čast ?

neko_iz_mase

28.05.2012. 10:35

inače, čuo sam da se tih 6 mandata "prodaju" za 150 000 eura...ko voli, nek' izvoli...

Samuraj

28.05.2012. 17:39

Jaoo majkoo milaa, pa Novi Sad je dotakao dno dna..zar ovakvi kao Bokan i Kurina da nam vode grad...smesnoo..

Ljuta Novosadjanka

03.06.2012. 11:45

Sramota za Novi Sad! Sramota sto Liga Cankova uopste postoji sto niko od nadlzenih ne reagujeFUJGadi mi se Novi Sad na sta je spao