Zrenjanin: Mali Romi maltretirali devojčice?

Sl. PAŠIĆ

09. 05. 2012. u 21:10

Umesto đaka, u školu u Aradcu, kod Zrenjanina, došli uznemireni roditelji koji su, posle maltretiranja dveju devojčica prošle subote, zatražili angažman policajca

ZRENjANIN - OŠ „Bratstvo“ u Aradcu, kod Zrenjanina, bila je u sredu prazna, a umesto graje 300 mališana, u školskom dvorištu čuo se samo razgovor njihovih roditelja. Oni su se tu okupili, tražeći formiranje policijske stanice u Aradcu, odnosno, angažovanje školskog policajca, kako bi se osigurala bezbednost školaraca.

Povod za ove zahteve žitelja Aradca je incident u kojem su, prošle subote, dve devojčice maltretirane dok su se igrale u parku preko puta pravoslavne crkve. F. J. (9) slovačke i J. S. (10) srpske nacionalnosti, po tvrdnjama roditelja i meštana, napala je grupa romske dece.

- Moju ćerku i još jednu devojčicu maltretiralo je više od desetoro romske dece, okružili su ih, pipkali, zadizali im suknjice, obarali ih na tlo... Sve je to trajalo gotovo pola sata - revoltiran je Ivan Janovski, otac devojčice, žrtve vršnjačkog nasilja.

I Aleksandar Srdanov, otac druge devojčice, ogorčen je zbog maltretiranja koje je njegova ćerka preživela.

SASTANAK DELEGACIJA Saveta MZ Aradac i predstavnici roditelja bili su u sredu na sastanku kod gradonačelnika Zrenjanina dr Milete Mihajlova i načelnika Policijske uprave Bojana Markovića. Aradčanima je obećano da će se u selu pojačati prisustvo policije, te da će se razmotriti mogućnost otvaranja policijske stanice.

- Deca su preživela traumu i šok. Morali smo da ih vodimo u Urgentni centar. Sada su kod kuće i oporavljaju se od posledica šikaniranja - kaže Aleksandar Srdanov, naglašavajući da nije zadovoljan kako se zrenjaninska policija suočila sa ovim problemom. - Deca su iz govornice pozvala policiju, patrola je došla i napravila zapisnik, ali nemamo nikakvu informaciju šta u MUP konkretno rade, da li nadležni uopšte znaju koliko dece je učestvovalo u incidentu, koja su to deca, i što je najvažnije, šta će preduzeti.

Dragan Valeri, direktor OŠ „Bratstvo“, kaže da škola ne sme da trpi zbog slučaja koji sama ne može da reši.

- Događaj se nije odigrao u blizini škole, i ona ne može da rešava taj slučaj. Jednom nepravdom ne može se rešiti druga nepravda - ocenio je Valeri.

Staniša Banjanin, načelnik Školske uprave za Banat, bio je u sredu u Aradcu i u školi razgovarao sa prosvetarima.

- Reč je o pojedinačnom slučaju, i koliko god on bio neprijatan, ne bi trebalo sprečavati decu da dođu u školu. Ne smemo dozvoliti da jedno nasilje izaziva drugo - ocenio je Banjanin.

Branislava Janovski, majka napadnute devojčice, negira da je ovaj „neprijatan slučaj“ pojedinačan.

- Ja sam Srpkinja, suprug mi je Slovak, živim u mešovitom braku i nisam nacionalista, niti mrzim Rome. Samo tražim da sva deca mogu da budu bezbedna u svom selu - kaže Branislava Janovski.

I Magdalena Labat, majka troje dece, zabrinuta je za bezbednost svojih mališana, od kojih dvoje idu u aradačku školu, a najmlađe dete će na jesen u školu. Među okupljenima uočili smo i Duška Mitrovića, predstavnika Roma u Aradcu. On naglašava da saoseća sa zabrinutim roditeljima i da će sve učiniti da se situacija u selu smiri.

TRAŽIĆU NAJSTROŽU KAZNU

- APELUJEM na smirivanje situacije, a na policiju i nadležne da reaguju što pre. Takođe, pozivam sve meštane Aradca da se suzdrže i na miran način izraze stav, kako bismo sačuvali mir u selu. Ako se utvrdi odgovornost za nasilničko ponašanje, najoštrije osuđujem takvo delo i zahtevaću najstrožu kaznu - izjavio je Aleksandar Marton, predsednik SG Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

TT

10.05.2012. 00:04

Vazno je d mi ne daj Boze ne smemo popreko da pogledamo Rome,moramo da se izvinemo ako nemamo para da im damo,ako podviknemo a neko cuje ,bicemo optuzeni za vredjanje na nacionalnoj osnovi. Jezik za zube...

JP

10.05.2012. 22:57

"Jadni mali Romi". Mali,ali maltretiraju vec,to vec znaju i da ih obaraju na zemlju,sve znaju,samo ne znaju da ni oni ne smeju nikoga da diraju.A ne da nas bukvalno zlostavljaju ispred marketa,decu ne smemo da pustamo samu,tamo gde oni prose tj napadaju,otimaju,ne prose. Mali Romi. "Jadni".

FUS

03.08.2012. 09:07

Bas me interesuje da li bi Vecernje Novosti napisale clanak da su mali Srbi maltretirali male Romske devojcice. I da li bi napadace opisali kao male Srbe. Interesantno je kako se nacionalnost spominje u negativnom kontekstu kad su drugi u pitanju. Ili mozda mali Srbi to nikad nebi ni radili pa nema potrebe o tome ni razmisljati.