Ćuprija: Bez “Niš-ekspresa” na glavnoj stanici

Z. RAŠIĆ

08. 02. 2012. u 20:30

Autobusi "Niš ekspresa" od utorka ne ulaze na glavnu stanicu u Ćupriji, jer niški prevoznik od maja nije platio ni dinar za staničnu uslugu

ĆUPRIJA - Putnici koji od utorka sa autobuske stanice u Ćupriji kreću put Beograda ili na jug ne mogu da se prevezu autobusima "Niš ekspresa" jer ovi autobusi više ne ulaze na stanicu. Autobusi su prvog dana u utorak dolazili do rampe i vraćali se jer je vozačima rečeno da treba da plate staničnu uslugu Putnike su primali usput, u gradu. Tako je bilo i u sredu.

Ova rašomonijada u kojoj su na gubitku najviše putnici, epilog je dužeg sukoba između poznatog niškog prevoznika i DP "Velmortrans plus" u restrukturiranju koji upravlja stanicom.

Miroslav Pešić, direktor, objašnjava da je doneo odluku da "Niš ekspres" plaća korišćenje stanice u gotovini, zato što ovaj poznati prevoznik već duguje veliku svotu novca po fakturama.

KO ODREĐUJE CENE OD Narodne skupštine Srbije "Velmortrans plus" je u dva navrata zatražio mišljenje o tome da li Grupacija za prevoz putnika i autobuske stanice ima pravo da u ime PKS određuje cene staničnih usluga. Za stanicu u Ćupriji određena je cena od 89 dinara plus PDV, što je, kako ovde kažu, smešan iznos. Po Pešićevom mišljenju, lobi velikih prevoznika, preko Udruženja za saobraćaj u Privrednoj komori Srbije, gasi male autobuske stanice namećući im takve uslove poslovanja koji ne omogućavaju pokrivanje ni osnovnih materijalnih troškova.

- Nišlije nam duguju 3,6 miliona dinara od maja 2011. godine do 31. januara ove. Nisu nam platili ni dinar po fakturama. Mi nemamo prevoz, živimo samo od pružanja staničnih usluga. Egzistencija dvadesetoro radnika je ugrožena, jer "Niš ekspres" ne želi da plati čak ni sudske troškove za izgubljeni spor. Pošto taj prevoznik nije potpisao ugovor sa AS "Ćuprija", počeli smo samo od ovog prevoznika da vršimo naplatu staničnih usluga u gotovini. Vozači prva dva autobusa platili su bez problema. Posle su se pojavila službena lica niškog prevoznika, koja nisu dozvoljavala vozačima da plaćaju - objašnjava za "Novosti" direktor Pešić.

On tvrdi da autobuska stanica sada nema obavezu da vrši prijem i otpremu niških autobusa.

- Za sve ostale prevoznike stanica normalno funkcioniše - ističe Pešić.

Direktor je dopisom obavestio Sektor za drumski saobraćaj Ministarstva za infrastrukturu o ovoj odluci. On, međutim, tvrdi da su ga iz Ministarstva upozorili da po zakonu mora da servisira autobuse prevoznika, jer je to od značaja za bezbednost.

- To što su ljudi koji rade na stanici, primili tek drugi deo plate za avgust nikog ne zanima. Tačno je da mi ne poštujemo preporuku PKS, kad je o visini stanične usluge reč. Ali, mi sa tom cenom ne možemo da podmirimo osnovne troškove. Ta cena odgovora prevoznicima koji imaju svoje autobuske stanice, a mi transport nemamo. Jedva uspevamo da preživimo. Plate kasne više meseci, ne dugujemo nikom ništa - objašnjava Pešić, i dodaje da sada očekuje kontrolu republičke inspekcije.

Budući da je "Niš ekspres" jedan od najvećih prevoznika u Srbiji, u Ćupriji znaju da je trenutna situacija neodrživa i da mora da se rasplete. Pešić ističe da ostaje dosledan svojoj odluci, čak i po cenu da im inspekcija stanicu zatvori.

NIŠLIJE DRŽALE STANICU

KROZ autobusku stanicu u Ćupriji, koja je tranzitna za sever i jug, dnevno su prolazila 22-23 autobusa iz Niša. Od tog broja, čak 47 odsto ukupnog prometa na stanici do sada je ostvarivao "Niš ekspres". Ostali prevoznici imaju svega nekoliko prolazaka. Zbog toga sudbina zaposlenih u DP "Velmortrans plus" zavisi od toga koliko redovno Nišlije izmiruju svoje obaveze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Trske

09.02.2012. 13:11

Od kako ih je kupio Miskovic nemoraju da placaju nista. A sto se tice velmortransaa srubili su ga dao kraja nije ostalo ni V od onolikog preduzec, valda ce doci bolji dani za Cupriju mada cisto sumnjam dog je veliki poglavisa sa druge strane Gilja. Poso je ionako zavrsen ukida se Zeleznicka stanica sad ce i autobuska i nakraju eto nama turske kasabe na putu Paracin-Jagodina. Eeeeeee da nezaboravim zatvorite i izlaze sa auti-puta i onda je sve OK.

Nenad

09.02.2012. 13:44

Za pojedine polaske i nije gubitak npr. Kuršumlija-Pančevo kolko puta je bila situacija na AS Ćuprija ni jedan putnik niti da uđe niti da izađe. E sad kolko ja znam nema ništa više Mišković sa ekspresom već su sad oni sami svojw gazde, radnici (akcionari) su pre neku godinu sami odkupili firmu.

putnik

10.02.2012. 16:07

Pre pet meseci sam putovao sa Nis ekspresom iz Beograda za Skoplje. Krenuo je ako se nevaram u 11 uvece. Kupili su putnike na svakom cosku, na Bubanj Potoku, pa je kod Malog pozarevca stao da sipa gorivo i tankovao 350l. Pa je jedan vozac otisao u prodavnicu, ja sam mislio da necu stici ni do ujutru u Nis. Na granici su oni stigli autobus Galeb Ohrid koji krece 1.5 sat pre njih. U Skoplje je stigao prvi u 5:25. Onda sam pitao jednog vozaca kada bi stigli da nismo stajali na svakom cosku?

Nenad

10.02.2012. 19:21

Putnik:Taj polazak kojim si ti putovao po redu vožnje staje kod svake bandere a imao si u OO:45 polazak koji ide iz Subotice i svraća samo u Novi Sad i Beograd , do Niša nigde ne staje pa pravi sat vremena pauzu na Nišku stanicu i onda nastavlja dalje put do Skoplja, sa usputnim zadržavanjem u Leskovcu, Vlad. Hanu i Vranju..