Prokuplje: Učenika mazali fekalijama

D. Zečević

19. 01. 2012. u 16:36

Incident u prokupačkoj OŠ „9 oktobar“: Trojica vršnjaka romske nacionalnosti napala osmogodišnjeg P. K. zatvorivši ga u toaletu gde su ga maltretirali

U prokupačkoj osnovnoj školi „9 Oktobar“ u sredu se dogodio incident kada su osmogodišnjeg P. Krstića, učenika drugog razreda ove škole, napala tri vršnjaka romske nacionalnosti. Dečaka nemoćnog da se brani i odupre, vršnjaci su u školskom toaletu izmazali fekalijama, maltretirajući ga pri tom fizički i psihički da bi ga po tom svukli a njegovu odeću bacili u toalet i obližnji kontejner...

O ovome odmah su obavešteni školski policajac i policija, a sazvan je i školski Tim za bezbednost. Roditelji mališana tvrde da su dete već vodili kod psihologa i pedagoga i da po njihovom savetu ono neće ići u školu do ponedeljka.

MERE Direktorka škole Ljiljana Veković kaže da je odmah preduzela sve što je u njenoj moći.
– Škola je odmah reagovala. Uključili smo sve nadležne službe, a tokom dana formiraćemo i Tim za bezbednost i napraviti plan kako postupati sa vršiocima nasilja i učenicima nad kojima je izvršeno nasilje. Pozvali smo sve roditelje, pa ćemo nakon obavljenih razgovora sa njima i utvrđenih činjenica preduzetii mere iz svoje nadležnosti - naglasila je ona.

- Incident se dogodio u sredu popodne oko 18 časova kada je učiteljica pozvala moju suprugu, obavestila je da se dogodio problem i da odmah dođe po dete. Ona je odmah sela u auto i otišla u školu gde je zatekla umazano dete. U prvi mah pomislila je da je palo u blato i da se iskvasilo, ali je odmah zatim shvatila da su fleke na odeći u stvari fekalije – kaže otac mališana Srđan Krstić, objašnjavajući da je mališan došao kući vidno uznemiren.

Istraumirani dečak je ispričaio roditeljima da je došao do toaleta koji se nalazi u školskom dvorištu, na pedesetak metara od školske zgrade. Za njim su krenula tri đaka, od kojih jedan ide u prvi dvojica u četvrti razred.

- Dečaci su zatvorili vrata od toaleta da bi tako mog nemoćnog sina maltrerirali i mazali ga fekalijama, skinuvši mu pri tom odeću. Na kraju su zatvorili vrata toaleta i otišli – priča otac nesrećnog dečaka koji je, pošto su nasilnici izašli, uspeo da uzme umazanu odeću, obuče se i izađe napolje. Postiđen zbog toga što mu se dogodilo, dečak se krio iza školske zgrade, ali ga je primetila učiteljica koja je odmah pozvala roditelje. Inače, ovo nije prvi put da se desio napad u poljskom toaletu prokupačke osnovne škole. Nedavno je još jedna osmogodišnjakinja takođe zatvorena u toalet. Reč je o L.K. koja je na sreću imala mobilni telefon, pa je odmah pozvala učiteljicu.

– Baš iz razloga bezbednosti, deci se preporučuje da u toalet idu u grupama. Na žalost, mi već godinama pokušavamo da pronađemo novac i napravimo toalet u školi. Imamo projekta i mesta ali nemamo neophodnih sredstava, odnosno oko tri miliona koliko je potrebno izdvojiti za tu namenu, a za sada niko ne želi da nam pomogne iako smo se obraćali i nadležnom Ministarstvu prosvete, lokalnoj samoupravi i svim ostalim strukturama društva – ističe direktorka škole Ljiljana Veković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

panter

19.01.2012. 16:52

Ne daj boze da se to desilo romskom detetu od strane srpske dece. Sve bi brujalo. Ovo nije prvi incident gde romi napadju Srbe. Ne znam da li je demokratija u pitanju , ali je vreme da se nesto ucini.

car dusan

19.01.2012. 18:43

@panter - Krajnje je glupo da ovde pominjemo nacionalnosti,pa koja je svrha toga.Ovo je moglo da se desi izmedju romske dece ili samo izmedju srpske dece i desavalo se.Kada 3 srpska deteta napadnu jedno srpsko dete, ljudi ovde nije rec o nacionalnosti vec o nesposobnim roditeljima da svojoj deci usade prave vrednosti, rec je o nesposobnoj drzavi da svima nama usadi prave vrednosti.Ono sto je kod nas problem je samo lenjost drzavnioh sluzbenika a da rade u privatnom sektoru tresli bi se za svaki incident

Nikola

19.01.2012. 22:23

@panter - Ubedljivo najbolji kometar, da su to nasa deca uradila romima, ceo svet bi brujao o tom dogadjaju!!!

abc

21.01.2012. 01:40

@panter - Dosta sa tim Ciganima!Samo nesto traze da neko drugi uradi za njih,a oni sami ni prstom da mrdnu.Treba matore pozvati na odgovornost za zanemarivanje sopstvene dece i kazniti ih.Znam za takve u mom gradu koji se izlezavaju po ceo dan puseci i kafenisuci,a decu posalju prvo u komsiluk da traze kasicicu kafe i secrea da daju roditeljima,pa onda dolaze u grad da prose.Da mom detetu tako nesto urade,ladno bi ih odrobijao,ma koje nacionalnosti bili.

jw

19.01.2012. 17:06

U popravni dom!!!! Smesta !!!! Disciplina vise ne postoji ni u skolama, ni kod kuce, ni na ulici ! Kako je moguce da deci padne ovako nesto na pamet ?! Smesta otvoriti popravne domove i decu sa "cudnim idejama i ponasanjem " slati malo na prevaspitavanje, kako ima gluposti vise ne bi padale na pamet! Uzas !!!

dubov ivan

19.01.2012. 17:12

ukinite drzavne skole. pitanje je dana kada ce da traze da policajac izvodi decu na tablu/

misa

19.01.2012. 17:23

eto........a šta kažete učenici romske nacionalnosti napravili incident.....e pa vala sve ih poslati u škole i fakultete i dati im školarine.....

profesorka

19.01.2012. 18:00

i šta će sada da uradi Psihološko-Pedagoški lobi? Opet će decu da oslobode, Ministarstvo će ih vratiti u školu ako ih slučajno profesori izbace, niko neće krivično da odgovara, roditelji će potplatiti...svakodnevna slika u školama

DANIJEL

19.01.2012. 18:52

isto tobih uradio njima ali ispred cele skole da sva deca gledaju i smejuse njima pa da vide kakoje malom jadnom detetu SRAMOTA ZA SVE ........................

karlo

19.01.2012. 22:11

@DANIJEL - To je dobra ideja, namazati ih iosto tako pa neka se misle sta ce i kako ce i jne jednom nego tri dana za redom.

toma grobar

19.01.2012. 18:59

Ovo da su Srpska deca uradila romima Andjelina Džoli bi odma došla da napravi film, glavna ženska uloga bi data Mirjani Karanović da glumi majku napaćenog romskog dečaka.

ЂЏЉЖЧШЗ

19.01.2012. 21:11

@toma grobar - Заборавио си Сергеј и Шербеџију, ипак је овај други Анђин ортак.

Heleny

19.01.2012. 19:08

Директорка деци препоручује да из безбедносних разлога иду у групама у тоалет?! Уместо да се кажњавају починиоци, који су без сумље исти у оба случаја, испашће да су ова два детета крива што су нападнута јер су сами ишли у тоалет.

Zoran

19.01.2012. 19:29

Pod hitno da se kazni to dete što nije dobrovoljno pristalo da ga mažu. Mislim, da je bilo obrnuto, verovatno danas ne bi ostali živi od raznih nevladinih i vladinih organizacija...

misa33

19.01.2012. 19:44

Mislim da je ovo sve jos super ispalo. Samo je pitanje vremena kad će početi da se međusobno ubijaju po školama, a svi mi, i škola i narod i policija, a pogotovo država (ako se sme tako nazvati) ćemo samo da posmatramo i molimo se da ne budemo sledeći.

ncncnc

19.01.2012. 19:50

Mora se hitno reagovati da se slicne stvari ne ponove, ucenike kazniti OBAVEZNO iskljucivanjem iz skole i ostalim zakonskim merama to je jedini nacin da se ovakvo necuveno nasilje ponovi.

Dusan

19.01.2012. 20:07

Niko ne govori o tome da je problem u divljoj deci (ovog puta romske nacionalnosti), a ne u tolaetu koji je udaljen 50m od skole. Takve stvari se desavaju u svim skolama, nebitno gde im je toalet, a direktori i nastavnici cute o tome, jer zaboga, ne zele da ruse ugled skole pricajuci o tome. Ko da svi ne znamo da u osnovne skole ide najveci olos skupljen sa ulice! Za ovo su krivi sistem, Ministarstvo prosvete, sudstvo, policija i centar za socijalni rad!

Dragan

19.01.2012. 20:15

Ljiljana Veković. Pothitno ostavku na mesto derektora skole a i gubitak licence za rad u prosveti!!!!!!!!!

Millka

20.01.2012. 08:00

@Dragan - Zar stvarno mislite da je samo direktorka kriva i da bi SAMO ONA trebalo da snosi odgovornost? A šta je školskom inspekcijom, sa Ministarstvom? Gde idu onolike donacije za obrazovanje? Šta je sa sindikatima koji štrajkuju svakog septembra tražeći bolje uslove za sebe, a nisam nikada čula da pominju katastrofalne uslove u kojima uče deca?

Vlada Kragujevac

19.01.2012. 21:43

I zaštp ovde stoji romska dece, ne sećam se da je nekada pisalo u tekstu to su uradila deca srpske nacionalnosti, to su uradila deca pravoslavne vere. Ova novinaje je bar jedina slobofdna za objavljivanje komentara, pa neka poradi malo i na etičnosti.

karlo

19.01.2012. 22:09

E sad da vidimo, sad su Romi maltretirali nekog drugog, ajde sad zastitnici Roma gde ste. Da je neki mali Srbin maltretirao Roma do sad bi se digla i kuka i motika na sve Srbe i mi bi vec bili genocidan narod. Eto nam ga!

dobrica

20.01.2012. 05:24

Krivicna odgovornost za skolskog policajca direktora skole i ostavka ministra prosvete

miami

20.01.2012. 07:03

Ovakve su se stvari desavale na Kosovu pre 50 godina i vecina Srba nije izvuklo nikakve pouke.

Bi

20.01.2012. 10:38

Za sve ovo su krivi roditelji. Sramota!!!!!! Molim vas da svi dobro razmislite i da se stavite u poziciju tog nesretnog decaka, njegove majke oca porodice. Pa ja bih te decake koji su to uradili proganjala sve dok ih krivicno ne bi optuzili. Ovo je skandal. slazem se sa komentarom: Decu odmah u Dom za maloletnike na izdržavanje kazne zbog maltretiranja.

ljubica

20.01.2012. 11:48

Ovakvi nemili i nezdravi dogadjaji su rezultat reformisanog skolstva. I za to snosi odgovornost pa ko drugi nego ministar prosvete Obradovic.

Zasto?

20.01.2012. 14:22

Zasto decak koji je napadnut da ne ide u skolu? Pa, to dete je zrtva, a ne napasnik! Napasnike treba udaljiti iz skole, a ne zrtvu! Nadam se da ce se detence oporaviti. Druga stvar:to sto su ovo uradila deca romske nacionalnosti ne znaci da da su deca koja nisu Romi to ne bi isto uradila. Setite se samo sta su uradili onoj devojcici romske nacionalnosti grupa devojcica neromske nacionalnosti, pa je ostala bez oka. I da ne nabrajam, ne moze se ovo uzeti kao povod napada na Rome.

Maja1977

20.01.2012. 15:27

Ne tako davno, dok razni psiholozi s 0 dana roditeljske i vaspitne prakse, a u suradnji s državom koja prepisuje promašene zapadnjačke zakone o tzv. pravima deteta, nisu počeli nama roditeljima ispirati mozgove, je za ovakve balavanderske ekscese postojao efikasan lek u obliku maminog ili tatinog kožnog kaiša. Posle jednog "tretmana" kaišom po goloj guzici nisi sedmicu dana mogao da sediš, ali bi zato 2 puta promislio prije nego se idući put upustiš u ovakvo što.

zoranSan

20.01.2012. 15:54

Deca koja su maltretirali vršnjaka MORAJU da idu na sud.Ako se to ne desi dete koje je maltretirano neće smeti da ode u tu školu.Bar ja svoje dete ne bih tu više poslao.

Ivan

20.01.2012. 17:04

BATINA je iz raja izasla a ne tkz. civilizovani i americki zakoni! Kad su im toliko zakoni savrseni zbog cega im je nacija prepuna nasilnika,ubica i neznam cega sve jos?!!!

maks

21.01.2012. 10:14

Šta bi bilo da je situacija bila obrnuta i da je Rome neko tako maltretirao i iživljavao se nad njima,pa ovi iz nevladinih organizacija bi rasčerečila roditelje tog dečaka.Oni se čak javno hvale kako ih se ovi iz države boje!!!

Mileta

21.01.2012. 13:34

Slična situacija u Velikoj Plani. Nekoliko učenika sedmog razreda koji već duže vremena maltretiraju druge učenike pre nekoliko dana su prebili mladjeg učenika polomivši mu rebro, da bi dan kasnije isti taj nasilnik prebio druga iz odeljenja pred očeima nastavnika. Niko ne raguje jer je nasilnik sin sekretarice predsednika opoštine!

србија србима

25.01.2012. 18:32

не заборавимо да је недавно група цигана претукла Србе у Лесковцу без разлога!стоп циганском терору!