Odbijena rehabilitacija Lavrenčića

N. JANKOVIĆ

18. 01. 2012. u 22:14

Odbijen zahtev za rehabilitaciju jednog od najvećih srpskih posleratnih privrednika i osnivača pribojskog giganta FAP. Sud nije uvažio istorijsku pozadinu koja je dovela do progona Radmila Lavrenčića

UŽICE - Sud i narod, merili su nedavno pravdu, drugačijim aršinima. Građani Priboja jednu ulicu u svom gradu nazvali su po Radmilu Lavrenčiću, najuspešnijem privredniku u Jugoslaviji pedesetih godina prošlog veka. Nedugo zatim, Viši sud u Užicu doneo je rešenje, suprotno volji ljudi koji velikana pamte: zahtev za rehabilitaciju tvorca FAP-a, graditelja i čuvara srpske industrije, čoveka koji se nije mirio sa preseljenjem najvećih fabrika u Sloveniju, i Hrvatsku - odbijen je.
"Slučaj Lavrenčić", jedna je od najvećih privrednih afera stare Jugoslavije, a tvorca FAP-a skupo je koštala: Lavrenčić je presudom iz 1957. godine osuđen na 15 godina zatvora, jer je, navodno, poklonio terensko vozilo "landrover" Narodnoj odbrani sreza Priboj, kao i radio na baterije Osnovnoj školi u selu Kratovo. Drakonska presuda je kasnije smanjena na osam godina, pa na šest, da bi posle skoro četiri godine robije, usledilo pomilovanje. Po izlasku iz zatvora, Lavrenčić je 1967. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, pod nerazjašnjenim okolnostima.

ODBIJANjE DRAŽE SUDIJA Radmila Rajić predsedavala je većem koje je odbilo zahtev za rehabilitaciju Lavrenčića. Ona, takođe, nije prihvatila predmet, veoma izazovan, sa zahtevom za rehabilitaciju generala Draže Mihailovića. Ovaj predmet je prebačen u Beograd. Prvo ročište po zahtevu za rehabilitaciju Mihailovića, biće održano 27. januara.

- U krivično-pravnom smislu, po zakonu, Lavrenčić je mogao biti rehabilitovan. Veće se, međutim, rukovodilo činjenicom da je on bio osuđen za privredni prestup. Zanemarujući etički pristup slučaju, jedno usko gledanje, u kome nije bilo mesta za uvažavanje političke pozadine čitavog slučaja, dovelo je do izostanka rehabilitacije - kaže advokat Dušanka Subotić Homen. - Uslediće ipak žalba Apelacionom sudu u Kragujevcu, verujemo da je pravda ipak dostižna.
Vreme je učinilo svoje, razotkriveni su motivi hajke na Lavrenčića, pala je pod teretom dokaza izmišljena priča o navodnom poklanjanju "landrovera". Sud, međutim, nije uvažio političku pozadinu Lavrenčićevog stradanja, praćenu činjenicom da su "bivša braća" još pedesetih godina prošlog veka započinjala rušenje Jugoslavije, presuđujući najuticajnijim ličnostima iz Srbije, bez dokaza o krivici.
- Do 1952. godine, tokom trajanja rezolucije Informbiroa trajala je seoba industrije iz Srbije u druge republike. FAP bio "tvrd orah", Lavrenčić nije dao fabriku. Usledile su ozbiljne pretnje Franca Leskovšeka, koje su se kasnije i obistinile - dodaje Dušanka Homen.
Lavrenčiću je suđeno u užičkoj gimnaziji, uz korišćenje razglasa raširenog po gradu, a iz Kragujevca je u grad na Đetinji stigao je sudija Miodrag Stevović. Obavio je u Užicu samo dva suđenja, presudio je drakonski Lavrenčiću, a zatim je poslat u Beograd gde nije imao milosti ni prema Milovanu Đilasu. Njega je osudio na devet godina robije.
Radmilo Lavrenčić bio je direktor pribojskog FAP-a, od jula 1952. godine. Za šest godina, stvorio je gigant skoro ni iz čega. Prodate su hiljade kamiona, a u varoš od 2.500 duša doselilo se novih 28.000 stanovnika! Za nove stanovnike građeni su stanovi, putevi, infrastruktura...
Bilo je to vreme u kome su pribojskoj, najvećoj kompaniji u regionu, cvetale ruže. Istovremeno, počelo je propadanje konkurencije, slovenačkog TAM, hrvatskog "Merkura"...
- Otac ti je Slovenac, tebi je tamo mesto, da razvijaš slovenačku industriju. Setićeš se ti našeg razgovora, kajaćeš se što nisi prihvatio ovu ponudu. Ja sam te stvorio, ja ću te uništiti - pretio je Lavrenčiću Franc Leskovšek, jedan od najmoćnijih političara tadašnje Jugoslavije.
Lavrenčić je ubrzo "otišao pod led", pretnje su se obistinile, ali jasna politička pozadina progona nije dovela do pravde na sudu, šest decenija kasnije.
- Nećemo odustati, uslediće žalba, a ako ona ne prođe, pravdu ćemo tražiti u Strazburu - ističe Ivanka Soldatović Lavrenčić, Radmilova supruga, podnosilac zahteva za rehabilitaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nesrpska vlast!

19.01.2012. 05:55

Lavrencic je heroj Srbije jer se usprotivio da se fabrika FAP preseli u Hrvatsku i Sloveniju.Iz Subotice je u Osijek preseljena fabrika sapuna, a u Zagreb fabrika baterija, iz Beočina su u Split prebačena postrojenja za proizvodnju cementa, u Split je za potrebe brodogradilišta prebačena i divovska metalna presa iz Kragujevca, dok je kompletna fabrika kamiona iz Industrije motora Rakovica razmontirana i premeštena u Maribor.

Beogradjanin

19.01.2012. 10:33

Dokaz kakve sudije imamo. Stid i sram. Ako sami sebe ne cenimo, imacemo ovakvo pravosudje.

Beogradjanin

19.01.2012. 10:36

Treba istraziti kako je teklo pljackanje Srbije od 1945. do 1990. Rakovicka fabrika kamiona je preseljena u Maribor i napravljen je "TAM". I mnogi drugi primeri. Svi koji danas misle da je dobro kupovati u "IDEI", "MERCATORU" i slicnima, navodno zbog jeftinijih cena, treba da znaju da su siromasni najvise zahvaljujuci vlasnicima "IDEA", "MERCATOR", "MERKUR", itd.

seljosekson

19.01.2012. 15:34

ma dobro je prošao kakvi su naši današnji sudovi mogli su da ga kazne još grđe.

Deda

20.01.2012. 11:24

Slepim ne možeš pokazati gluvom ne možeš objasniti.Naše pravosuđe niti je gluvo niti slepo ali radi još po direktivi.