NIŠ - Od ukupno 627 radnika "Niteksa", koliko ih se nalazilo na spisku pre nego što je firmu kupila italijanska kompanija "Beneton", novi gazda zaposlio je samo - petoro.

"Novosti" su još juna prošle godine pisale da će u "Benetonu" ostati samo 12 radnika, što je tada zvučalo neverovatno. Zoran Tošić, predsednik UO dela neprivatizovanog "Niteksa" (pogon u Medveđi), kaže da su ostali po jedan hemičar, elektroinženjer i radnik u računskom centru, kao i dve radnice u pogonu.

Kada je 13. maja prošle godine "Niteks" prodat, od pomenutog broja zatečenih tekstilaca, 538 se prijavilo za odlazak uz socijalni program, a 89 je nameravalo da radi kod novog poslodavca, ukoliko prođe sve testove. Za otpremninu od po 300 evra po godini staža opredelio se 351 radnik, 104 je izabralo 10 prosečnih zarada, dok je 83, kojima je do penzije ostalo dve godine, otišlo na biro rada. Na kraju celog postupka, kod Italijana je bilo mesta samo za petoro, dok je preostalih 84 koji su takođe prošli testove, otišlo uz iste uslove, sa otpremninom od 300 evra po godini staža, a prema Tošićevim rečima, isplata je već počela.

- Dugo smo bili u neizvesnosti. Sada konačno odlazimo, a petoro će na neki način biti pelcer starog "Niteksa" - kaže Marija Ž.

"Beneton" je kupio "Niteks" za 3,2 miliona evra. Ukupna vrednost investicije je 43,2 miliona evra, a u roku od tri godine ovde će biti otvoreno najmanje 2.700 radnih mesta, koja je Vlada Srbije subvencionisala sa po 9.000 evra.


DOGRAĐUJU NOVU HALU

KRUG bivšeg "Niteksa" mesecima je veliko gradilište, jer se pored renoviranja dograđuje još 20.000 kvadrata. Prema rečima direktora "Benetona Srbija", Flavija Simonetija, do marta ove godine posao bi trebalo da dobije 800 radnika. Trenutno je kod njihovih kooperanata u krugu firme angažovano 150 radnika.

- Možda bi bilo primljeno i više, a ne samo petoro radnika, ali prema mojim saznanjima to nije bilo moguće jer izgradnja hale nije gotova, pa kako taj posao bude odmicao, tako će se novi radnici i zapošljavati - kaže Zoran Tošić.