JAGODINA - U Glavincima kod Jagodine nalazi se jedina poznata dečja crkva u pravoslavnom svetu. Crkva je stara vek i po seoskom predanju nastala je na čudan način.

Prema pričama najstarijih, u to vreme sredinom pretprošlog veka nijedno dete u Glavincama ne bi poživelo duže od desete godine a izuzetak su bili mališani, koji su čuvali ovce na Grobljištu, gde je nekada, kako se pretpostavlja, bilo rimsko groblje. Na „grobljištu“ se nalazila takozvana rupa u koju su najmlađi ulazili igrajući se i čudom samo ta deca su bivala sretna, nasmejana i otporna na boleštine tog vremena.

Tomislav Jovanović Mata (58), meštanin Glavinca, svedoči da su mu njegovi deda i baba pričali kako su samo deca koja su ulazila u prolaz u zemlji bivla zdrava i da se to pročulo u celom Pomoravlju. Kako veli Mata, zatim su roditelji počeli da dovode svoju decu na grobljište kako bi ih zaštitili od boleština i smrtnost najmlađih počela je da stagnira i opada. Ovo mesto je potom osveštano i napravljena je mala crkva, a tadašnji Glavničani, naši stari, uzeli su Vavedenje kao dečju slavu, objašnjava Mata Jovanović (58).

Od tada do danas, Glavinčani i sva deca iz sela, svake godine 4. decembra, sečenjem slavskog kolača obeležavaju dečju slavu Vavedenje Presvete Bogorodice u bogomolji u rupi na potesu zvanom Grobljište, koja je poznatija kao dečja crkva.

- Dve najstarije žene iz sela stoje sa obe strane izlaza iz zemljanog prolaza i garave decu koja se provlače kroz rupu. Vremenom se zemljani prolaz urušio, a običaj je zamirao - priča Jovanović, koji je pre deset godina rešio da obnovi sveto mesto i obeležavanja dečje slave.

Kako priča Jovanović, prikupio je od meštana cement, kamen i šljunak i obnovio zemljani prolaz, a svi radovi su bili gotovi za dva meseca.

- Tog leta su bile užasne vrućine. Dok sam se odmarao od rada, iz jednog panja, tačno u deset sati, svakog dana je izlazila velika zmija - čuvarkuća. Nikada me nije dirala, niti sam je se plašio. To mi je bio znak da radim pravu stvar - priseća se Jovanović.

Na Vavedenje u Glavince dolaze i deca iz okolnih sela i gradova. Kolačar sprema paketiće i deli deci, a za ovu godinu kolač je preuzeo Nenad Nikolić. Meštani su uz pomoć grada kompletno renovirali i ofarbali dečju crkvu, Žika Vasiljević darovao krst, a iduće godine u planu je izgradnja letnjikovca, sa stolovima, stolicama i roštiljem, gde će moći mladi da se okupljaju. Grad je obećao da će pomoći renoviranje crkve.


MOĆ RUPE

GlavinČani veruju u moć „rupe“, koja čuva najmlađe meštane ovog sela od

prerane smrti. Oni to potkrepljuju podatkom da je tokom poslednjih ratova 28 meštana bilo na ratištu a da je samo jedan je bio povređen.