Nova Varoš: Vojni tunel bez misterije

G. G.

27. 12. 2011. u 20:36

Ministarstvo odbrane prvi put pokazalo javnosti podzemni objekat u Bistrici. U skladištu za naftu i derivate, zbog besparice, izvedena tek trećina radova

NOVA VAROŠ - Nekoliko kilometara tunela, koji se račva u više pravaca, sa nišama i „džepovima“ od po desetinu kvadrata, ali i dvoranama visokim do 15 metara, površine kao mini sportski tereni ili igrališta sa veštačkom travom koja „niču“ širom Srbije, a sve u podzemnom objektu okovanom betonom, ili golim kamenom... Najneobičnije je, ipak, davno napušteno gradilište, u prostoru suvom „kao barut“ - u objektu bivše JNA u Bistrici, pored magistrale i raskrsnice puteva za Prijepolje, Novu Varoš i Priboj.

U tunel, čija je gradanja započela pre 25 godina, a prekinuta 1996. zbog nedostatka novca - u organizaciji Ministarstva odbrane - posetioci i vodiči su ušli samo sa ručnim lampama.

- Vojni objekat građen je za skladištenje nafte i naftnih derivata, a može se koristiti i za druge robne rezerve. Nažalost, izvedena je tek trećina planiranih radova - istakli su predstavnici Vojnograđevinske uprave MO, pružajući priliku gostima da zavire u svaki kutak i uvere su u namenu i korišćenje ovog prostora, o čemu kruže brojne glasine u Limskoj dolini i okolini.

JEZERO ULAZ u tunel, pored magistrale iz pravca Prijepolja, jesenas je zazidan jer je bio zatvoren daskama, pa je pretila opasnost da neko neovlašćeno uđe i nastrada: zbog mraka i rupa na gradilištu - pojasnili su predstavnici Vojnograđevinske uprave, dodajući kako posetioci, iz bezbedonosnih razloga, ne mogu prići ni malom jezeru podzemne vode u tunelu.

Kroz tunel se, inače, mogu kretati kamioni, a veći deo poda prekrivaju betonska podloga i kanali za kablove raznovrsnih instalacija. Deo impozantnog prostora ima ugrađenu rasvetu, a na više mesta vidljivi su ostaci ormana i cevi za dovod vazduha, za rad kompresora... Sudeći po započetim udubljenjima u stenama, kao i stepenu završetka prostorija za agregate i ventilacionu opremu, bilo je planirano da se skladište fazno pušta u rad. Zato se, valjda, hladnoća u tunelu oseća jedino u blizini ulazne kapije i ispod ventilacionog otvora, iskopanog u steni brda Ploča.

- Ovim javnim ulaskom u tunel rešena je višegodišnja enigma, iako smo oduvek tvrdili da se glasine zlurado šire i javnost nepotrebno uznemirava. Pažnju treba usmeriti na neka nova rešenja, kako bi se bar deo objekta završio i koristio - kaže načelnik Štaba za vanredne situacije u Novoj Varoši, Radivoje Bujišić, podsećajući kako je i u saopštenju Ministarstva odbrane navedeno da se u Bistrici ne skladišti nikakav, pa ni nuklearni otpad, te da se ovde ne uništavaju ubojna sredstava.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zoran

27.12.2011. 21:33

Neka Vojnograđevinska direkcija lepo završi taj objekat, a onda neka ga preda Parking servisu da naplaćuje sve živo, kao što su uradili sa parkingom kod VMA koji je do pre nekoliko dana bio besplatan za sve koji dolaze u bolnicu...

Novovarosanin

28.12.2011. 20:53

Nije istina da je ovo kompleks za cuvanje nafte i oruzija.Prava je istina da se u ovim skladistima duboko u zemlji zakopavala nuklerana otpad.I dan danas postoje zivi ljudi koji to mogu da posvedoce a koji su radili tu.Posto je Nova Varos na tromedju tri bivse YU republike-Srbije,Bosne i Crne Gore to je izabrana kao idealno mesto da se taj otpad tu baci.Danas je zbog toga nazalost najveci procenat smrtnosti od raka u Srbiji.To je istina.

prijepoljac

29.12.2011. 01:01

trenutno radim sa covekom koji je radio u tunelima na odrzavanju pumpi u tunelima. on je poslednji izasao iz kompleksa kad je potopio donji nivo tunela, koji se nigde ne spominje vec se vesto skriva. drugo, sto vojska nije otvorila tunel za javnost prije mesec dana, kad su svaki dan sleperi danonocno ulazili i izlazili iz tunela, sto mogu posvedociti mestani bistrice. zbog cega se cuti da se u gradovima koji se nalaze u blizini ovog tunela, trenutno sa najvecim brojem malignih oboljenja