Vršac: Mali rit da se sačuva

J. JOVANOVIĆ

18. 12. 2011. u 21:23

Društvo ”Gea” traži od opštine Vršac da stavi pod zaštitu značajan biodiverzitet. Da li se zbog planova o izgradnji na tom području na odluku čeka tri godine?

VRŠAC - Prirodnjačko društvo “Gea”, iz Vršca, ne odustaje od zahteva da se područje u podnožju Vršačkih planina - Mali vršački rit - stavi pod zaštitu, kako bi se sačuvalo stanište velikog broja ptica i retkih vrsta biljaka. Međutim, iako je Zavod za zaštitu prirode Srbije predložio da se Mali vršački rit stavi pod zaštitu kao park prirode druge kategorije, jer to područje predstavlja granicu jednog od 42 područja značajnih za ptice u Srbiji, lokalna samouprava odugovlači verifikaciju tog predloga.

- Odluka o zaštiti Malog vršačkog rita čeka na usvajanje od 2008. godine. Razlog za izbegavanje proglašenja zaštite verovatno je taj, što lokalni donosioci odluka imaju planove gradnje ili rekonstrukcije u blizini, a koje po njihovom mišljenju mere zaštite mogu da onemoguće ili otežaju. Pri tom, zaboravlja se da su i neproglašena zaštićena područja zakonski pod zaštitom, te da odredbe zaštite važe i pre ozvaničenja - ističe Dejan Maksimović, glasnogovornik udruženja “Gea”.

POSADILI 85 STABALA KRAJEM novembra, volonteri “Gee”, posadili su 85 sadnica belog jasena u Malom vršačkom ritu. Ovako revitalizovan deo šumskog staništa će za 15 - 20 godina dati pun efekat, povećanjem izbora mesta za gnežđenje, a mnoge životinje bi tu našle sklonište. Nekoliko dana pre akcije, zbog nesavesnog paljenja poljoprivrednog zemljišta u neposrednoj blizini, vatra se proširila na nekoliko stotina hektara livada, pa je sada veći deo Malog rita zgarište.

Mali vršački rit je veoma osobeno stanište, drugačije od većine vodenih i vlažnih područja u Srbiji. I pored obimnih hidromeliorativnih zahvata u prošlosti, nije preveden u obradivo zemljište. Odlikuju ga suve i vlažne livade, bare i tršćaci, sa karakterističnim predstavnicima živog sveta. Među njima se posebno izdvajaju ugrožene vrste biljaka i životinja. Zbog navedenih vrednosti, ovo stanište je predmet sve većeg interesovanja ornitologa iz Srbije i okolnih država. Dosad je zabeleženo prisustvo čak 176 vrsta ptica.

- Zbog odsustva zaštite, tokom poslednjih 20 godina, veliki deo šuma je posečen. Od nekoliko hektara šuma, danas je tu preostalo samo devet stabala topole, na kojima se gnezde soko lastavičar, soko vetruška, siva vrana, stepski soko, golub grivnjaš i ćuk. Ptice više nemaju gde da se gnezde - naglašava Maksimović.

Naš sagovornik dodaje da postoje brojni faktori koju ugrožavaju prirodne vrednosti Malog vršačkog rita, a među najdrastičnijima su: uništavanje staništa i promena namene prostora, ugrožavanje biodiverziteta, nekontrolisan lov, nedovoljna svest građana i donosilaca odluka o značaju zaštite Malog rita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vrščanin

19.12.2011. 10:34

A zašto to glasnogovornik nije uradio dok je bio član Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine, u mandatu od 2004. do 2008. godine?

PanterPanta

19.12.2011. 11:43

@ Vrščanin - Jeste, činio je to. Dovoljno je bar letimično pogledati sadržaj jednog strateškog dokumenta koji se zove LEAP, i koji je za njegovog mandata usvojen. Kratko pamtimo, a dugo zaboravljamo.