ZRENJANIN - Hrvatska farmaceutska kompanija „FarmaS“, vlasništvo jednog od najvećih hrvatskih biznismena Luke Rajića, do sredine naredne godine počeće proizvodnju lekova u pogonima smeštenim u zrenjaninskoj industrijskoj zoni „Bagljaš„. Vrednost investicije je 11 miliona evra, a u prvom krugu, posle otvaranja, biće zaposleno oko dvadeset radnika.

- Širimo portfolio lekova i fokusirani smo na kardiovaskularnu, gastroenterološku i neuropsihijatrijsku oblast. Ali, i na sva područja gde postoji izražena potreba za kvalitetnom i pouzdanom terapijom. Lekove ćemo plasirati na srpskom tržištu, a u skladu sa rastom kompanije i u drugim državama gde će postojati potreba - saznajemo u Rajićevoj istoimenoj srpskoj kompaniji, čije je sedište u Beogradu.

“NOGU POVUKAO“ TODORIĆ PRE Rajića, u Zrenjanin je stigao najveći hrvatski tajkun Ivica Todorić. Gazda „Agrokora“ 2005. godine postao je većinski vlasnik ovdašnje fabrike ulja „Dijamant“, koja se od tada neprestano razvija i širi. „Dijamant“ je danas jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji.

U „FarmaSu“ naglašavaju da se ne plaše konkurencije, s obzirom da će poslovati u gradu, gde već postoji Fabrika lekova „Jugoremedija“, i u kome mali akcionari ove firme grade još jednu farmaceutsku kuću - „Penfarmu“.

Otkud hrvatska kompanija u gradu na Begeju? Rajić je, naime, uspostavio saradnju sa beogradskom firmom „In med“, koja je 2008. godine u industrijskoj zoni „Bagljaš„ u Zrenjaninu, započela izgradnju fabrike lekova. Temelji novog pogona, inače prvog u Srbiji po novom zakonu o proizvodnji lekova, postavljeni su na površini od 2,6 hektara i njihova izgradnja upravo se privodi kraju. Ali, beogradska firma, vlasništvo Nenada Gazikalovića, nije mogla sama da nastavi posao, već je odlučila da nađe strateškog partnera - Luku Rajića.

Na privrednu scenu Rajić se vratio kao vlasnik kompanije „FarmaS“ u koju je do sada, uložio više od 20 miliona evra. U Srbiji je poznat kao vlasnik „Dukata“ i „Somboleda“ u Somboru. Svoje mlekare prodao je 2007. godine Francuzima, ima fabriku čokolade u Švajcarskoj, a 2009. ušao je u biznis sa generičkim lekovima u Hrvatskoj. Kako ističe, cilj mu je da od „FarmaSa“ stvori regionalno prepoznatljiv brend i svrsta ga među lidere u proizvodnji generičkih lekova u jugoistočnoj Evropi. Na tom putu prepoznao je i investiciju u Zrenjaninu.