Banja neće azilanate

V. MITRIĆ

06. 11. 2011. u 09:03

Бања неће азиланате
Protestni miting stanovništva u Banji Koviljači zbog prevelikog priliva imigranata. Đaci od ponedeljka neće ići u školu, dok nadležni ne obećaju rešenje

Sa mitinga meštana Banje Koviljače, kojima su se pridružili i meštani okolnih mesta, u nedelju je poručeno da đaci od ponedeljka neće ići u školu, ne samo dok nadležni ne obećaju da će rešiti problem sve većeg broja azilanata, već dok Centar za azil ne bude potpuno iseljen iz njihovog mesta. Odgovornima u Beogradu poručeno je da „nema turističkog mesta ni lečilišta na svetu gde je smešten azilantski centar“.

Govornici nisu štedeli kritike na račun republičkih vlasti, kojima „mesecima ukazuju na problem sa kojim se suočavaju, a da nisu udostojeni odgovora“. Situacija je, kako se čulo, postala „dramatično zabrinjavajuća posle silovanja britanske državljanke u čemu su učestvovala četiri azilanta, a 30 je posmatralo“.

Ko je sledeći“ bio je naziv ovog skupa, kojem je prisustvovalo oko 2.000 ljudi. U veoma emotivnim govorima ugledni meštani Koviljače, među kojima je bilo i lekara, i preduzetnika, i pravnika, naglasili su da je 27. oktobra mogla da bude silovana i neka druga majka, sestra, ćerka, supruga.

Skup koji je organizovao Savet mesne zajednice, na inicijativu grupe nezadovoljnih građana, podržali su i zaposleni iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“.

- Razvoj ovog lepog turističkom mesta i lečilišta, koji su nam ostavili preci, i njegovo pretvaranje u azilanski centar je nespojivo - jedna je od poruka skupa, koji su obezbeđivale jake policijske snage. Sve je prošlo bez incidenata.

SVI ROĐENI ISTOG DANA

U nizu problema istaknut je onaj koji se odnosi na identifikaciju ljudi iz Afrike i Azije, „koja je tako loša da su svi oni, po papirima koje imaju, rođeni istog dana, uz samo različitu godinu“. Odbacili su navode zvaničnika iz Beograda, pre svega iz Komesarijata za izbeglice, „da je na sceni spor između onih koji izdaju i onih koji ne izdaju smeštaj azilantima“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

kolubara

06.11.2011. 10:15

srbi iz srbije se moraju zapitati kolektivno,ko je dozvolio priliv azilanata u banju?kome je u interesu da banja propadne?srbi iz srbije moraju poceti da brinu o srbiji i srbima iz srbije,jer da srbi iz srbije brinu o srbiji ovakve stari se sigurno ne bi dogadjale.

vlad

06.11.2011. 22:42

@kolubara - videcete tek kako ce se to zavrsiti. Kad pocnu da dolaze tome nema kraja kao sto je ovde na zapadu, oni neznaju sta vise da rade da to zaustave. Veliki problem cuvajtese.

Kuma Nena

06.11.2011. 21:12

Živela sam u Banji Koviljači 15 godina, decu su mi odrasla u tom idiličnom mestu i nikada nisam brinula da će im se nešto ružno desiti. A i tada su u Banji boravili azilanti i stvarno nikad nisam čula da je bilo ko imao problema s njima.E, onda su došli ovi ilegalni i sve se promenilo. Strah se uselio u banjske porodice, strah i nemoć da zadrže lementarno ljudsko pravo - slobodu u svojoj rođenoj zemlji.Razmislite malo, danas su u Banji Koviljači, sutra u vašem komšiluku.

danijela

06.11.2011. 23:41

koji su ovo fasisticki homofobni primitivni pogledi na ove jadne ljude, sramota me je da citam i slusam sta pricate. neukost, glupost i agresivnost. pa kaze jedna mlada zena "treba ih drzati zatvorene, u ogradjenom prostoru"! a ja se cudim sta su ovom svetu zgresili napusteni jadni psi?! deco, nema vam spasa ovde, da zivite normalno i kulturno. bezite iz zemlje sto pre.

turist

07.11.2011. 00:52

@danijela - Ne znas sta pricas. Prosetaj banjskim parkom uvece ako smijes. A do nedavno je to bilo sasvim normalno. Normalno je i da se ovi "stranci u prolazu" drze pod kontrolom na kontrolisanom prostoru, a ne da postanu brojniji od domaćeg stanovnistva, a da se mjestani sklanjaju u svoje kuce.Takodje se vise nece smjeti izaci iz kuce od "napustenih jadnih pasa" koji napadaju i grizu obicne gradjane jer i psi imaju prava. Sada je sve nenormalno postalo normalno. Djeco ostajte ovdje, a neka Danijela ide.

mi

07.11.2011. 06:47

@danijela - ne mogu da verujem da neko ko nije bio u Banji komentarise o azilantima.Niko nije protiv azilanata u Banji vec protiv nekontrolisanog prosledjivanja u Banju.Banja ima oko 6000 a za 6 meseci je doslo preko 2500.Da li je to po vama normalno.

Београђанин

08.11.2011. 02:00

@danijela - Још кад би макар донекле имао појма о чему уопште причаш, једва писмени несрећни створе...

Banja Koviljača

07.11.2011. 15:07

Nećemo crnce-silovatelje u našoj Banji! Vodite ih gde god hoćete, ovde ih ne želimo! Ovde bre veća prava imaju kerovi koji nas ujedaju svaki dan i ovi seksualni manijaci nego mi-žitelji Banje! DOSTA VIŠE - KO JE SLEDEĆI?!