SMEDEREVO - Kula 11 Smederevske tvrđave, koja je od posledica nemačkog bombardovanja „pobegla“ dva metra od vertikalne ose, postaće srpska Piza. Iako istraživanja o eventualnom ispravljanju još traju, ministar kulture sve je zatekao stavom da kula takva treba i da ostane.

- Od sada, slobodno možete da pričate: „Šumadinac nakrivio kapu, a Smederevac kulu“. Imaćete jednu novu vrstu atrakcije - izjavio je Predrag Marković prilikom posete Tvrđavi.

Ipak, analize zarad statičke sanacije „jedanestice“ uveliko traju i stručnjaci su namerili da kulu tešku 5.000 tona, staru pet vekova, vrate u prvobitni položaj. Vraćanje u vertikalu - iz osnove, u rasponu od dva metra - moguće je uz pomoć hidraulike i čeličnog prstena kojim bi bila opasana. S obzirom na rizik da se građevina raspadne i poprilične cene takvog poduhvata - nasuprot zanesenosti struke - politika je, izgleda, izabrala jeftiniju varijantu...

NAJVREDNIJI PROJEKAT - OVDE se radi kompletna restauracija i konzervacija Tvrđave, što je jedan od najvrednijih projekata u kulturi Srbije. Za istraživanja je već izdvojeno 700.000 dinara, a iz rebalansa ćemo obezbediti još 7,7 miliona. U proteklih nekoliko godina, za obnovu smederevskog grada država je uložila više nego u prethodnih pola veka - istakao je ministar Marković.

Istraživači „jedanestice“, međutim, nastavljaju radove: čak iako kula ostane kriva, moraće da se obezbedi, a akcenat je stavljen na utvrđivanje tačke preloma. Još se, naime, ne zna da li je on nastao metar ispod zemlje, ili se temelj okrenuo i odvojio od zidova.

- Iako je struka predlagala ispravljanje, sve ide ka tome da se uradi samo statička sanacija, jer to manje košta. Konkurisaćemo za izradu projekta, odnosno ojačanje temelja - kaže Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

POREĐENJE

AMERIKANCI SU, u nedostatku svojih autentičnosti, napravili repliku krivog tornja u Pizi, pa bi i kula u Smederevu - posebno ako Trvđava dospe na listu kulturne baštine Uneska, za koju je već kandidat - zaista mogla postati brend grada. Tim pre što je krivlja od italijanske katedrale: nagib tornja u Pizi, posle ispravljanja, iznosi 3,97, dok je „jedanaestica“ nakrivljena više od pet stepeni.