Smederevska kula ostaje kriva?

J. ILIĆ

21. 10. 2011. u 20:45

Ministar kulture sve iznenadio predlogom da „jedanaesticu ne treba ispravljati“. Statička sanacija neophodna i ako srpska Piza ostane nedirnuta

SMEDEREVO - Kula 11 Smederevske tvrđave, koja je od posledica nemačkog bombardovanja „pobegla“ dva metra od vertikalne ose, postaće srpska Piza. Iako istraživanja o eventualnom ispravljanju još traju, ministar kulture sve je zatekao stavom da kula takva treba i da ostane.

- Od sada, slobodno možete da pričate: „Šumadinac nakrivio kapu, a Smederevac kulu“. Imaćete jednu novu vrstu atrakcije - izjavio je Predrag Marković prilikom posete Tvrđavi.

Ipak, analize zarad statičke sanacije „jedanestice“ uveliko traju i stručnjaci su namerili da kulu tešku 5.000 tona, staru pet vekova, vrate u prvobitni položaj. Vraćanje u vertikalu - iz osnove, u rasponu od dva metra - moguće je uz pomoć hidraulike i čeličnog prstena kojim bi bila opasana. S obzirom na rizik da se građevina raspadne i poprilične cene takvog poduhvata - nasuprot zanesenosti struke - politika je, izgleda, izabrala jeftiniju varijantu...

NAJVREDNIJI PROJEKAT - OVDE se radi kompletna restauracija i konzervacija Tvrđave, što je jedan od najvrednijih projekata u kulturi Srbije. Za istraživanja je već izdvojeno 700.000 dinara, a iz rebalansa ćemo obezbediti još 7,7 miliona. U proteklih nekoliko godina, za obnovu smederevskog grada država je uložila više nego u prethodnih pola veka - istakao je ministar Marković.

Istraživači „jedanestice“, međutim, nastavljaju radove: čak iako kula ostane kriva, moraće da se obezbedi, a akcenat je stavljen na utvrđivanje tačke preloma. Još se, naime, ne zna da li je on nastao metar ispod zemlje, ili se temelj okrenuo i odvojio od zidova.

- Iako je struka predlagala ispravljanje, sve ide ka tome da se uradi samo statička sanacija, jer to manje košta. Konkurisaćemo za izradu projekta, odnosno ojačanje temelja - kaže Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

POREĐENJE

AMERIKANCI SU, u nedostatku svojih autentičnosti, napravili repliku krivog tornja u Pizi, pa bi i kula u Smederevu - posebno ako Trvđava dospe na listu kulturne baštine Uneska, za koju je već kandidat - zaista mogla postati brend grada. Tim pre što je krivlja od italijanske katedrale: nagib tornja u Pizi, posle ispravljanja, iznosi 3,97, dok je „jedanaestica“ nakrivljena više od pet stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nenad Jankovic

21.10.2011. 21:02

Iskrivite Beogradjanku ako vam se tako svidja, ali kulu mi ispravite! Ionako vam je taj novac dodeljen iz evrope za saniranje svih Dunavskih tvrdjava i ne mojte da ga prikazujete kao svoj podvig, vec kada nesto radite uratite kako treba, a ne da nam se posle i stranci cude. Samo da ucorite nesto.

Nikola

21.10.2011. 22:48

Bruka. Pa zar necete da rekonstruisete celu tvrdjavu? Kako mislite da to uradite, a da kula ostane kriva i na sta to lici? Stvarno mi nije jasna nasa pamet... E ministre, ministre...

seljakLA

22.10.2011. 09:36

Brjco bre pa nek si ostane kula tako, kuj moz nju da isprvi i kako, ce je prekine iz temelja, moz da se nedaj Boze strovali pa dani tvrdjava ostane krnja

lolzinjo

22.10.2011. 11:19

Prosle godine najavili da ce je ispraviti i da je novac legao ... nisu je ispravili ali nista na tvrdjavi nisu ni radili , gde se deo taj novac pitam se ???!!!Neko rekao !? Cula zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu ! Krivi toranj u Pizi , krv je jer je zemljuste tamo takvo a sad ga ispravili a to sto su Ameri pravili za njih krivu to je njihova stvar oni su uvek bili plagijatori nikad stvaraoci ! Ko god da radi u SDu na obnovi grada samo ga unistava , nista pametno nije napravio !!!

cile

23.10.2011. 16:45

Lepo ja rekoh da od toga nema nista!!!Ministre nemoj ti mene da ucis kako da budem smederevac,idi u tvoj BG pa tamo mozes da ga nakrivis kolko oces!