Upravni sud poništio odluku o iseljenju Vreoca

B. PUZOVIĆ

petak, 23. 09. 2011. u 20:39

Управни суд поништио одлуку о исељењу Вреоца
Upravni sud u Kragujevcu poništio rešenje vlade Srbije o iseljenju naselja Vreoci. Odluka suda neće ništa promeniti. Premeštanje grobalja se nastavlja

LAZAREVAC - Odeljenje Upravnog suda u Kragujevcu poništilo je rešenje Vlade Srbije kojim je utvrđen opšti interes za eksproprijaciju imovine na području varošice Vreoci zbog širenja ugljenokopa Rudarskog basena "Kolubara", jer građanima nije bilo omogućeno da učestvuju u postupku. U "Kolubari" ističu da će do dobijanja novog rešenja o opštem interesu, obustaviti eksproprijaciju, ali da se letos započeto iseljenje vreočkog groblja - nastavlja.

Sud je odlučio po tužbi grupe žitelja Vreoca, nezadovoljnih kako se sprovodi eksproprijacija njihove imovine, pogotovo izmeštanje seoskog groblja. Zbog protesta Vreočana, početak iseljenja groblja nekoliko puta je odlagano, ali je ipak otpočelo letos, uz prisustvo jakih policijskih snaga i žandarmerije.

RUDNO BOGATSTVO ZBOG širenja površinskih kopova potrebno je da se iseli oko 1.200 domaćinstava sa 3.300 stanovnika, a u narednih godinu dana treba da se izmesti i više od 5.000 humki sa groblja u Vreocima, ispod kojih se prema procenama stručnjaka nalazi oko 600 miliona tona uglja visokog kvaliteta. Te količine dovoljne su za eksploataciju u narednih pola veka.

- Postupak eksproprijacije sprovođen je u skladu sa utvrđenim javnim interesom, po rešenju Vlade Srbije od 19. februara 2009. godine, koje je poništeno iz formalnih razloga - kaže Predrag Videnović, portparol Rudarskog basena "Kolubara". - Zbog toga smo podneli novi zahtev za utvrđivanje javnog interesa, koji je usaglašen sa odredbama Zakona o eksproprijaciji. Do donošenja novog rešenja, nećemo podnositi predloge za eksproprijaciju imovine u Vreocima.

Videnović ističe da odluka Upravnog suda ne dovodi u pitanje do sada okončane postupke eksproprijacije sa 850 vlasnika domaćinstava, što je više od 90 odsto slučajeva. Samo 11 građana podnelo je tužbu za poništavanje opšteg interesa, na osnovu koje je Odeljenje Upravnog suda i doneo takvo rešenje.

Portparol "Kolubare" naglašava da je poništenje nastalo iz formalnih razloga. U međuvremenu je promenjen zakon po kome će u zahtevu za utvrđivanje opšteg interesa moći da se napiše samo MZ, a ne svaka parcela ponaosob.

- Odluka Upravnog suda ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo u slučajevima gde se niko nije žalio - kaže Videnović. - Oni koji su se žalili trebalo bi da vrate novac koji su dobili kao avans za procenjenu vrednost eksproprisane imovine. Poništavanje opšteg interesa ne sprečava nastavak izmeštanja groblja koje sprovodimo uz poštovanje zakona i dokumenata nadležnih organa.

- Da nije otpočelo iseljavanje Vreoca, veoma brzo bi se Srbija suočila sa ozbiljnim manjkom struje, jer ne bi bilo dovoljno uglja za njenu proizvodnju - kaže Videnović. - Svaki drugi kilovat struje u Srbiji proizvede se od uglja iz kopova "Kolubare"!

NOVO REŠENJE

- DOBILI smo uveravanja pravnika da kada bude doneto drugo rešenje o opštem interesu, nećemo morati da podnosimo nove zahteve za eksproprijaciju u slučajevima kada je to već učinjeno - kaže Videnović. - To znači da postupci neće ići iz početka, nego će se samo nastaviti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

seljakLA

24.09.2011. 06:56

Pa onda sud nema problema sa zakonom ili vladom, nego sa bandom i ruljom i.....