NEBO iznad Niša i po vedrom nebu, više od mesec dana naveliko grmi! Razne vrste letelica ateriraju na pistu vojnog ali i civilnog aerodroma "Konstantin Veliki".

Počev od sedam sati, kada ka Podgorici poleće avion "Montenegro erlajnsa", nebo iznad Niša nastavljaju da paraju vojni "orlovi", koji su mnoge građane zbunili, jer oni nisu navikli na svakodnevne prelete borbenih aviona.

Živu aktivnost na niškom nebu izazavali su piloti lovačko-bombarderske eksadrile, koji su zbog renoviranja aerodroma "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva, premešteni u Niš, gde se sprovodi letačka obuka. Na vojni aerodrom, pod komandom 98. brigade, privremeno je stacionirana 241. lovačko-bombarderska avio eskadrila, opremljena avionima "orao". Vojni piloti vežbaju instrumentalno i noćno letenje i vatrenu podršku.

AMERIKANCI AVIONI američke vojske, među kojim i "herkules C130", pre dve godine "uknjižili" su 22 leta sa civilnog aerodroma "Konstantin Veliki" i prevezli 252 "putnika". Vazduhoplovi su dovezli opremu i ljudstvo koje je učestvovalo u pripremi i sprovođenju međunarodne vojno-medicinske vežbe "Medkjur 2009".

Nišlije su u prvi mah pomislile da su letovi povezani sa aktuelnom situacijom na severu Kosova.

- Jesu bučni, ali bitno je da su naši - kaže Zoran Đorđević, iz naselja "Ratko Jović", koji živi pored vazdušne luke. - Polako se privikavamo.

Pojedine negoduju zbog buke i ukazuju na to da je vazdušna luka udaljena od centra grada tek 2,5 kilometra. Na civilnom aerodromu su bile i letelice ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Svakodnevno su poletali avion "berijev 200" i "Mi-26", najveći helikopter na svetu, u obračun sa vatrenim stihijama širom Srbije. Iznad Niša lete i helikopteri Vojske Srbije "Mi-6" i "gazele", čija je baza vojni aerodrom, a sa Batajnice doleće avion "AN-26", iz koga skokove izvode pripadnici 63. bataljona.

Nišlije kažu da bučna nadletanja,ipak, ne mogu da se porede sa noćnim poletanjima velikih "iljušina", koji su doskora korišćeni za povremeni kargo saobraćaj. Tada se bukvalno ceo grad tresao, dok su ovi moćni avioni rulali pistom i poletali sa teškim teretom.