BOLjE mi je da robijam kod kuće, nego da nekoliko meseci budem u zatvoru, predložio je tridesetogodišnji mladić iz okoline Bačke Palanke svom braniocu posle izricanja presude u novosadskom sudu. Osuđenom na šest meseci zatvora zbog krađe želja se ostvarila, i umesto u ćeliji iza rešetaka, “grehe” okajava u svojoj kući.

On je samo jedan od mnogih u poslednje vreme koji se obraćaju Osnovnom sudu u Novom Sadu, sa molbom za odobrenje da im se kazna zatvora zameni kućnom varijantom, sa elektronskom narukvicom ili bez nje.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da od januara kada je stavljena prva narukvica, do sada je oko 70 osuđenih u Srbiji odabralo alternativno izdržavanje kazne. Po rečima Zorane Vučičević, portparola te ustanove, u Novom Sadu njih 13 već ima narukvicu.

NEOGRANIČENI BROJ U UPRAVI za izvršenje krivičnih sankcija, po rečima Zorane Vučičević, nemaju problema sa količinom narukvica. - Narukvice iznajmljuje i možemo ih zahtevati u neograničenom broju - objašnjava naša sagovornica.

Da je interesovanje među osuđenima veliko, potvrđuje i Biljana Lazić, portparol Osnovnog suda u Novom Sadu. Ona kaže da je ovaj model izdržavanja zatvorske kazne zaživeo i da se primenjuje.

- Ima interesovanja među osuđenima - ističe Lazićeva. - Poslednjih nekoliko dana zavladalo je zatišje, ali bilo je, kada je dnevno u naš sud stizalo i pet-šest molbi osuđenih za krivična dela za koja se dobija kazna do godinu dana.

Kućni zatvor, međutim, žele i pojedini koji se već nalaze u zatvoru i izdržavaju kaznu iza rešetaka. Takav je slučaj sa sredovečnim Novosađaninom, osuđenim na tri meseca zbog falsifikovanja. Nedavno je podneo molbu da mu se dozvoli da ostatak kazne provede kod kuće, ali postoji mogućnost da, dok se ne odluči hoće li mu se dozvoliti ili ne, tromesečna kazna istekne.

Pre nego što se osuđenom kome je izrečena kazna zatvora do jedne godine dozvoli da “robija” bez napuštanja prostorija u kojima stanuje, proverava se da li ispunjava uslove.

U slučaju da osuđeni nije vlasnik stana ili kuće, mora da predoči saglasnost vlasnika da se ovaj slaže da osuđeni tu izdržava kaznu, a neophodno je da ima i fiksni telefon. Prilikom odlučivanja, gleda se, takođe, i da li je ranije osuđivan. Na izdržavanje kazne kod kuće ne mogu biti upućeni oni koji su osuđeni za nasilje u porodici.n