S. Mitrovica: Uz ribu strada i povrće

S. K.

13. 09. 2011. u 20:57

Kanal Jarčina, pred ekološkom katastrofom, preti i ratarima, koji su do sada sa ovog kanala zalivali oko 50 hektara povrća - najviše paprike

SREMSKA MITROVICA - U kanalu Jarčina, koji teče kroz selo Jarak, došlo je do velikog pomora ribe, ali veliku štetu trpe i povrtari, koji su do sada sa ovog kanala zalivali oko 50 hektara povrća - najviše paprike. Uzrok uginuća ribe u kanalu najverovatnije je nedostatak kiseonika u vodi, usled niskog vodostaja, kažu pokrajinski inspektori, ali nemaju protiv koga da podnesu krivičnu prijavu.

Kanal Jarčina, mesto gde se okupljaju ribolovci, jer je prebogat ribom, nekadašnja "Agroruma", iz Rume, je pregradila pokretnom branom, kako bi obezbedila navodnjavanje za povrtarsku proizvodnju. Uz branu bio je sagrađen i cevovod do Save, postavljena trafo-stanica i pumpe koje su u letnjem periodu, kad opadne nivo vode u kanalu, prebacivale vodu iz Save u kanal. Danas je vlasnik ovog prelivnog sistema jedna privatna firma, koja ne koristi zalivni sistem.

Vreli dani doveli su nivo vode u kanalu na minimum, riba je ostala bez kiseonika i uginula. Seljaci koji u blizini imaju parcele sa paprikom takođe trpe štetu, jer su prekinuli zalivanje, pa se paprika suši i propada.

- Ovo malo vode što je ostalo u koritu sigurno je zagađeno. U kanalu više nema žive ribe, do jesenjih kiša vodostaj će ostati na minimumu, što znači da do tada u njemu nema života - priča Vukosav Panić, iz Jarka.

Poljoprivrednik Zoran Gajić, koji pored Jarčine ima više od pola jutra paprike, takođe je na mukama. Sočni, crveni plodovi paprike više se ne navodnjavaju, pa se paprika na ovoj vrućini sparušila i, ako vrućine potraju još koji dan, Gajić neće imati šta da bere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije