Stigli dolari za polovan traktor

Zorica AVRAMOVIĆ

10. 09. 2011. u 20:19

Reportaža u „Novostima“ o Peri Milosavljeviću (17), iz Velike Lomnice, odjeknula čak do Amerike

KRUŠEVAC - Reportaža u „Novostima“ o Peri Milosavljeviću (17), iz Velike Lomnice, pod naslovom „Snaga junaka u telu dečaka“, odjeknula je - čak do Amerike. Kad kupiš polovan traktor, slikaj se, i obavezno nam pošalji sliku, poručio je Miodrag Nikolić, penzioner iz Los Anđelesa, uručujući junaku potresne priče 2.700 dolara, pretvorenih u evre. Da kupi polovni traktor i očuva rodni dom i ognjište, dedovinu i očevinu.

Srpsko-američki dobrotvor Miodrag Nikolić poreklom je Šapčanin. Sedamdesetih se preselio u Ameriku, a od 1991. godine je član Humanitarne organizacije „Spasimo decu Srbije“, koju je osnovao Krajišnik Veljko Miljuš.

- Novčanu pomoć je za tebe, od dobrih ljudi, naših Srba iz Amerike, od crkve do crkve, sakupio Dule Obradović, privatni preduzetnik iz Los Anđelesa. Nadamo se da ćeš za ovu sumu uspeti da kupiš polovan traktor i tako ostvariš svoj san. Kada smo čuli o tvojoj hrabroj borbi da opstaneš i budeš čovek, i pročitali u „Novostima“ da želiš da radiš, a nemaš čime, bili smo duboko dirnuti. Nije sramota, već je čast pošteno raditi. I kad radiš za malu nadnicu, bolje je nego da spavaš. Kada sam sedamdesetih iz Šapca, potpomognut rođacima sa majčine strane, otišao u Ameriku, prve dolare sam zaradio fizičkim radom, najtežim poslovima. Doživeo sam dane blagostanja, porodicu, decu, unuke, i nemam razloga da se žalim. Istraj do kraja. I, obavezno završi započetu školu - zavetovao je Peru Miodrag Nikolić.

POMOĆ IZ NOVOG SADA JUNAK Pera iz Velike Lomnice je zahvalan motociklistima iz Novog Sada, koji su ga nedavno posetili i uručili mu 200 evra - da mu zimi krov ne prokišnjava. Pomoć su najavili i ljubitelji dvotočkaša iz Beograda. Inače, jedini oslonac usamljenom Peri u ovom podjastrebačkom selu jesu stric Dragan i strina Dobrila, iz familije Milosavljević. Oni ga ne odvajaju od svojih sinova, Bojana i Bobana. Za stolom njihovog toplog doma uvek ima mesta za Peru, te je stariji Bojan i njegov zvanični staratelj. Iako sa diplomama inženjera, braća nisu našla zaposlenje.

Teška bolest je Peru Milosavljevića, još kao malenog dečaka, ostavila bez hranitelja, oca Radoslava. Ubrzo su, od tuge za sinom, preminuli i Perini baka i deka. On je ostao sam, sa bolesnom majkom Nadom, izbeglicom iz Hrvatske, njenim traumama iz rata, i silom napuštenog rodnog Pakraca... Nemoćna i bolesna, pored poljoprivredne mehanizacije, prodavala je čak i prozore sa kuće u Velikoj Lomnici. Ona je danas smeštena u Gerontološkom centru, dok se mladi Pera, učenik trećeg razreda Građevinske škole u Kruševcu, uhvatio ukoštac sa zlom sudbom. Kada nije u školi, ide u nadnicu, kako bi, zauzvrat, dobio traktor da uzore svoje njivice, da obezbedi ogrev za zimu. I da zaradi koju paru za mesečnu kartu od oko 3.500 dinara - do škole u Kruševcu...

DOBAR RADNIK I ČOVEK

- DO sada smo sakupili nepuna tri miliona dolara. Ranije smo uspevali da sakupimo i po 100 do 200 hiljada evra. Kriza je učinila da sada godišnje sakupimo od 20 do 25 hiljada dolara - otvorio je srce Srboamerikanac Miodrag Mile Nikolić iz Los Anđelesa.

U znak zahvalnosti, Pera Milsavljević je potpisao više primeraka pripremljenog teksta, naslovljenih kao „Potvrda - zahvalnica“, u kojoj se kaže da će doživotno biti zahvalan dobročiniteljima, koji su mu povratili veru u ljude, i da će im se odužiti tako što će završiti srednju školu, postati dobar radnik i dobar čovek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije