Šid: Hrvatski - službeni

Vl. Đ.

05. 09. 2011. u 20:31

Hrvatsko nacionalno veće Vojvodine očekuje da lokalna vlast u Šidu omogući službenu upotrebu hrvatskog jezika u Sotu

ŠID - Hrvatsko nacionalno veće Vojvodine očekuje da lokalna vlast u Šidu omogući službenu upotrebu hrvatskog jezika u Sotu, u kom je, prema njihovoj proceni, oko 40 odsto Hrvata, kao i u Batrovcima, gde se procenjuje da ih je oko 28 odsto. Na to ukazuje dr Slaven Bačić, predsednik HNV, uz ocenu da su poslednjih godina srpsko-hrvatski odnosi u usponu u poređenju sa 90-tim godinama prošlog veka.

- Za nas je značajno to što je prošle godine u Šidu osnovano Hrvatsko-kulturno društvo “Šid”, a istakao bih i pozitivan primer iz susedne sremskomitrovačke opštine, gde stotinak učenika fakultativno pohađa u školama časove hrvatskog jezika sa elementima nacionalne kulture - kaže Bačić prilikom prošlonedeljne posete predsednika Hrvatske Ive Josipovića Šidu.

I predsednik Hrvatske Ivo Josipović, prilikom prošlonedeljne posete Šidu, i Slaven Bačić sunarodnicima su poručili da se na predstojećem popisu stanovništa slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti. Oni su ukazali na kampanju za popis stanovništva pod nazivom “Hrabro”, koja je promovisana u Šidu.

Sa njima se složio i predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, koji je istakao da su različitosti bogatstvo Vojvodine.

- Vlada AP Vojvodine je posvećena očuvanju nacionalnog identiteta svih nacionalnih zajednica u Vojvodini. Danas niko nema bojazan što ne pripada većinskom narodu ili crkvi - istakao je Pajtić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)