Društvo Gea: Ne pucajte na zmijara

Jelena JOVANOVIĆ

27. 08. 2011. u 20:11

Članovi prirodnjačkog društva upozoravaju na ugroženost retke vrste orla. Tek šest parova grabljivica živi na Vršačkim planinama

VRŠAČKE planine stanište su čak 123 vrste ptica, od kojih su mnoge retke i pod zaštitom države. Među njima je i orao zmijar, retka vrsta grabljivica selica, koja traži očuvana suva staništa sa šumostepom, gde ima dovoljno otvorenog prostora za lov i gnežđenje.

U Vojvodini je registrovano samo šest parova ovih ptica - dva na Vršačkim planinama i četiri u Deliblatskoj peščari, dok ih južno od Save i Dunava ima veoma retko. Zato je njihovo prisustvo u prostranim šumama iznad Vršca od velikog značaja. Lokalno stanovništvo, međutim, zbog nedovoljne edukacije to ne prepoznaje.

- U Srbiji je orao zmijar zaštićena vrsta i njegovo uznemiravanje, uništavanje staništa i ubijanje kažnjava se - upozorava Dejan Maksimović, iz vršačkog Prirodnjačkog društva „Gea“.

LOVE ZMIJE

ORAO zmijar je grabljivica srednje veličine, koja u divljini može da živi i više od 20 godina. U naše krajeve dolaze krajem marta i ostaju do početka oktobra, kada se sele u Afriku, na južni rub Sahare. Ženka polaže isključivo jedno jaje, leži na njemu oko 40 dana, dok se ne izleže pile. Potrebno je oko dva i po meseca mukotrpne brige roditelja dok mladunac ne izleti iz gnezda. Ova vrsta orlova su specijalizovani lovci, koji na jelovniku imaju isključivo zmije i guštere, po čemu su i dobili ime.

Kazne, međutim, nisu sprečile dva odstrela orla zmijara u blizini Vršačkih planina u proteklih deset godina. Odrastao mužjak je ubijen 2001, a u oktobru 2009. krivolovci su ranili mladunca starog četiri meseca. Za njegov život su se borili stručnjaci sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, ali je on nedelju dana posle teške operacije i ugradnje metalne šipke u ranjeno krilo, ipak, uginuo.

- Da stvar bude tragičnija, orlovi zmijari se ne love kao trofeji, već ih usmrte lovci amateri, koji ne umeju da ih razlikuju od ostalih ptica - dodaje Maksimović.

Milivoj Vučanović, ornitolog-amater i rendžer na Vršačkim planinama, prvi je u Srbiji prstenovao orla zmijara, i to dvomesečno mladunče 1999. godine na Lisičjoj glavi. Od tada, svake godine se na Vršačkim planinama gnezde po dva para, s tim što su 2004. i 2006. godine viđena tri para.

- Ove godine populacija orla zmijara je bogatija za dva mladunca, jer su oba para uspela da odneguju po jednog. Oba su praćena, prstenovana i viđena ovih dana kako izleću iz gnezda. Dešava se da neke godine oba mladunca uginu, ili da preživi samo jedan, tako da je ova sezona bila vrlo uspešna - kaže Vučanović.

Upravo iz tog razloga članovi „Gee“ godinama pokušavaju da ovu i druge prirodne vrednosti Vršačkih planina približe svojim sugrađanima, putem izložbi fotografija, skupova i tribina.

- Bezakonje se lako sprovodi kada je daleko od javnosti, tako da je dobro obaveštena i zainteresovana javnost najbolji čuvar prirode - ističu naši sagovornici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

kikiriki

28.08.2011. 00:00

PO meni nazovi lovci su čisti kriminalci,lov je ekstremno skup sport pa bi trebalo da je sport ekstremno bogatih a ne da svaki polupismeni gilipter puca na sve što mrda setite se kako smo prodavali ptice italijanima a uveren sam da takve ilegalne radnje traju i danas u organizaciji polupismenih i novo pečenih bosova,inače u knjizi Dr Rašajskog lepo piše da je sramota Srbije što za većinu stanovnika lovaca postoji samo crni kos,vrabac i orao

Milance

28.08.2011. 21:30

Dragi prijatelji,"U tiho jutro kad cvrkut ptica prekine ti san, a otkucaji sata oznace tvoj dan, od srca ti zelim/o VAM najsretniji i najljepsi rodjendan "Ne dozvolite nikom da vam želje kvari! Srecan i uspjesan rad u buducem periodu vam zelim/o i neka vam se ispune sve velike i male zelje!SADNICE MIRAZavidoviciBiH

Prirodnjačko Gea

28.08.2011. 22:18

Милане, хвала на лепим жељама. Тачно је, данас је 12 година како смо основали Природњачко друштво "Геа".

Vet

27.05.2012. 18:44

Lov bi trebalo zabraniti i ukinuti, jer je praksa nebrojeno puta dokazala da je to "delatnost" koja je veoma stetna po ravnotezu u prirodi!!! Osim toga, u Srbiji postoji lovacka mafija, koja za sebe pribavlja ogromnu materijalnu korist na racun masakra zivotinja, pa i veoma ugrozenih vrsta. I "lovne" vrste su toliko istrebljene, da moraju da ih uvoze iz inostranstva (jeleni).