Subotica: Đaci – prvaci na dva jezika

J. L.

29. 06. 2011. u 20:51

Суботица: Ђаци – прваци на два језика
Osnovna škola „10. oktobar“ od septembra organizuje bilingvalnu nastavu. Upisuju se dva odeljenja na srpskom i mađarskom jeziku sa po 24 učenika
Osnovna škola „10. oktobar“ u Subotici će se od naredne školske godine organizovati bilingvalnu nastavu na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom jeziku.

Prvaci će tako nastavu osim na maternjem slušati i na nemačkom jeziku. Za početak, najveći akcenat će biti stavljen na muzičko, likovno i fizičko, kao i na učenje osnova nemačkog jezika. Trenutno je u planu otvaranje dva odeljenja, na srpskom i mađarskom jeziku, sa po 24 učenika.

- Kako u Subotici već nekoliko godina postoji nemačko zabavište, logično je bilo da se mališanima obezbedi i viši nivo bilingvalnog obrazovanja - ističe Rudolf Vajs, predsednik Nemačkog narodnog saveza. - Verujem da ćemo uskoro biti u Evropskoj uniji a deca koja budu na ovaj način stekla znanje nemačkog jezika moći će lakše da nađu zaposlenje u inostranstvu ili nastave školovanje na univerzitetima u Nemačkoj, Austriji, Švajcaarskoj...

S druge strane, Subotica je već duže vreme omiljeno mesto nemačkih investitora, te će mladi koji poseduju aktivno znanje jezika lakše dolaziti do posla u velikim kompanijama.

- Đacima će biti priznat B1 nivo znanja nemačkog, predavaće im dva profesora iz Nemačke, a nastava će se odvijati u najsavremenije opremljenim učionicama, sa interaktivnim tablama, projektorima i drugim sredstvima - najavila je Ljubica Kiselički, član Gradskog veća za kulturu. - Stigli su nam svi neophodni papiri iz ministarstva tako da nastava može nesmetano da počne u septembru. Gradska uprava obezbediće besplatan prevoz đacima bez obzira na udaljenost, a oni koji su decu već upisali u druge škole mogu bez problema da ih prebace u „10. oktobar“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije