ČAČAK - Maksim Stokić (15), jedini Čačanin u petočlanoj ekipi koja predstavlja Srbiju na Matematičkoj balkanskoj olimpijadi na Kipru, vratiće se u rodni grad sa još jednom medaljom, sada zlatnom.

Ponosni roditelji Simo i Danijela, zatražili su od gradskih čelnika da sina na aerodromu u Beogradu dočeka službeni auto Skupštine grada, jer njihov nije ispravan. Odbijeni su jer su gradski oci kivni na dečakovog oca, činovnika Gradske uprave za urbanizam, koji je nedavno optužio devet službenika lokalnih uprava da su nenamenski potrošili 300.000 iz gradskog budžeta.

Maksimova majka Danijela pre dva dana je posetila predsedika Skupštine grada Veljka Negovanovića, tražeći da učenika Matematičke gimnazije u Beogradu na aerodromu u petak dočeka službeni auto. Negovanović ju je uputio na Nadeždu Vuksanović, načelnicu Gradske uprave za opšte poslove.

NISAM ZNAO, A NE BIH NI DAO - KADA je majka dolazila, nisam znao da jedino gradonačelnik i ja možemo da damo službeni auto - kaže za „Novosti“ Negovanović. - Sada vam kažem da to nipošto neću odobriti, jer Stokić ne govori sa svojim kolegama i protiv njih podnosi neosnovane krivične prijave. Žao mi je zbog deteta, ali otac treba da se preispita. Pored toga, ako bih ovako nešto odobrio, ne bi me čudilo da me zbog toga sutra sačeka krivična prijava od Stokića...

- Kad je na našem zahtevu videla da je Maksim sin Sima Stokića, odbila je da potpiše. - Bila je drska i bahata. Dodala je da je i ona među devet ljudi protiv kojih je moj muž podneo krivične prijave za nenamensko trošenje novca na Kopaoniku. Reč je o seminaru Kopaoničke škole prirodnog prava, za koji nisu imali uplaćene kotizacije, a bez kotizacije ne mogu da se posećuju predavanja.

Tako Maksim, koji će ove godine biti i u srpskom timu za Svetsku naučnu olimpijadu u Južnoafričkoj Republici, ispašta zbog sukoba između oca i njegovih kolega.

- Pomislili smo da je i za grad čast da na taj način dočekamo Maksima. Bilo bi u redu da mi je rekla da je, recimo, službeni auto zauzet. Ponašala se kao da je to njena svojina - priča Danijela.

Načelnica Vuksanović kaže da, prema pravilniku, nema ovlašćenje da daje službeni auto trećim licima na korišćenje, već da to pravo isključivo pripada gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada.