KADA je pre desetak godina princ Aleksandar Karađorđević posetio Novi Pazar, glavni domaćin bio mu je Muamer Zukorlić, tadašnji muftija sandžački, koji ga je srdačno ugostio i sa prestolonaslednikom prošetao gradom. Tada nije bilo ni reči o genocidu Aleksandrovog pretka Karađorđa nad Bošnjacima, naprotiv, princ je dočekan i ispraćen kao prijatelj bošnjačkog naroda.

Ni reči o genocidu Karađorđa nad Bošnjacima nije bilo ni kada je u selo Žabren, u posetu svojim kumovima, bošnjačkoj porodici Sulejmana Kučevića, došao princ Aleksandar, sin kneza Pavla, koji je na Pešteru, među svojim kumovima Bošnjacima, ostao - tri dana.

Zato je mnoge u Sandžaku, a i širom Srbije, iznenadila tvrdnja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) da je Karađorđe počinio genocid nad Bošnjacima. Ovu tvrdnju, uz zahtev da se promeni ime Karađorđeve ulice u Sjenici, izneo je na konferenciji za medije u ovom gradu, Fadil Nišić, predstavnik BKZ za Sjenicu.

Direktor nedavno osnovanog Instituta za istraživanje genocida nad Bošnjacima, Admir Muratović, objasnio je da su Karađorđevi vojnici 6. maja 1809. godine u Sjenici ubili veliki broj Bošnjaka. Istraživanje tog zločina, naglašava Muratović, nije upereno ni protiv koga, već je potrebno radi "rasterećenja međunacionalnih odnosa na ovim prostorima", a u cilju trajnog mira. Taj Institut formiralo je od države nepriznato Bošnjačko nacionano veće muftije Muamera Zukorlića. BKZ pokrenula je i inicijativu da glavni trg u Sjenici dobije ime "Trg zločina 1809. godine" i da se u Sjenici podigne spomenik žrtvama ovog genocida.

PROVOKACIJA NEĆE PROĆI
- Provokacija neće proći, mi koji živimo u ovoj ulici uskoro ćemo napisati peticiju kojom ćemo se oštro suprotstaviti promeni imena. Ako je preživela Tita i komuniste, preživeće valjda i ove ekstremne zahteve nekih Bošnjaka. Za sve je kriva država koja u Raškoj toleriše sve i svašta i ne reaguje blagovremeno na ekstremizam - kaže Momir Kovačević (NS), odbornik u Skupštini opštine Sjenica (doskorašnji potpredsednik) i žitelj Karađorđeve ulice.

Iz Beograda su reagovali: dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, koji je izjavio "da Karađorđe nikada nije ratovao protiv Bošnjaka iz Raške, već protiv turskih zavojevača, zapitavši se - zašto se Bošnjaci identifikuju sa drugom nacijom, ovoga puta sa Turcima". Član Krunskog saveta Dragomir Acović, ovu inicijativu nazvao je skandaloznom i sramotnom naglasivši "da su Bošnjaci saznali da se tako zovu tek pre 20 godina".

Odmah su "uzvratili" čelnici BKZ koji ističu da su izjave Pavlovića i Acovića "govor mržnje" i vređanje na nacionalnoj osnovi. Naglašavaju da su Bošnjaci u Sjenici autohton narod navodeći prezimena Šabanović, Ordagić, Ibrović, Ljuca i druga koja su stradala od Karađorđeve ruke.

Ova inicijativa nije ništa novo. Karađorđe je i ranije nazivan zlikovcem, čak je bilo i ljutnje što je asfaltirana ulica sa njegovim imenom.

Predsednik NVO "Urban-in" Aida Ćorović, kaže da istorija kod nas ne služi da se iz nje nauče pametne stvari i da vraćanje u daleku prošlost i otkopavanje grobnica često služi za pumpanje mržnje prema drugima za dnevno-političke svrhe.

- Muftija Zukorlić i BKZ se spremaju za izbore. Nacionalistička retorika im je ista kao Ugljaninova iz devedesetih. Problem je što u međuvremenu ljudi ništa nisu naučili. Ponovo nasedaju na iste i davno sažvakane floskule. Bošnjaci žive u Sandžaku, Srbija je njihova zemlja, na ovaj način neće moći da reše ništa, jedini način je ozbiljan dijalog sa predstavnicima političkih elita i sa Srbima na lokalu - ističe Aida Ćorović.


KARAĐORĐEVIĆI KUMOVI

Po istorijskim dokumentima, Karađorđe i Karađorđevići potiču iz Petrovog Sela na Pešteru. Otuda i kumstvo sa porodicom Kučević, koje se čuvalo i u vreme Tita. Pamti se da je delegacija Bošnjaka iz Žabrena bila na svadbi kralja Aleksandra i da su žene sa Peštera, specijalno za ovu priliku, kao svadbeni dar, tkale ćilime za kralja i kraljicu od kojih je jedan i danas "u životu" u Novom Pazaru.