Vranje: Propada Selamluk

S. VELJKOVIĆ

07. 05. 2011. u 21:11

Врање: Пропада Селамлук
Najstarija zgrada u Srbiji čeka sanaciju. Potrebno 14 miliona za obnovu
ZGRADA Selamluka, u kojoj je već 50 godina smešten vranjski muzej, ozbiljno je oštećena pre nekoliko meseci. Pao je deo zida ispod krova, crepovi takođe padaju, a jedan zid samo što se nije srušio. Stanje je toliko alarmantno da na gornjem spratu zgrade ne može istovremeno da bude više od 15 ljudi.

Za sanaciju zgrade potrebno je 14 miliona dinara, ali novac još nije obezbeđen. U Narodnom muzeju kažu da od 2002. godine upozoravaju rukovodstvo grada da je Selamluk u veoma lošem stanju, ali da osim obećanja nisu dobili konkretnu pomoć. Zbog toga su odlučili da se obrate i stranim ambasadama.

- Predstavnici američke ambasade zanimali su se za obnovu muzeja, a konkurisali smo i kod programa „Progres“, za finansiranje projektne dokumentacije, odnosno za 587.000 dinara - kaže Slađana Ivanović, direktor muzeja.

Iako su iz lokalne samouprave najavljivali da bi popravka mogla da bude finansirana iz gradskog budžeta, očigledno je da je 14 miliona dinara preveliki zalogaj.

- Ove godine je u budžetu za kulturu predviđeno četiri odsto, ali će najveći deo tog novca biti potrošen na plate - kaže Branimir Stojančić, portparol gradskog veća.

Dakle, od 80 miliona, čak 72 biće potrošena za plate zaposlenih u kulturi. Samo osam miliona ostaje za „ostalo“. A u „ostalom“ je desetak kulturnih manifestacija i (ne)predviđene situacije, kao što je ova u muzeju.

Poslednji konzervatorski radovi na zgradi rađeni su još 1976. godine.

Inače, zgrade vranjskog Selamluka i Haremluka, poznate pod zajedničkim nazivom Pašin konak, sazidao je Rauf-beg Džinoli 1765. godine. U Selamluku je bila i prva vranjska gimnazija, a onda se 1960. godine uselio muzej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

arhi

07.05.2011. 23:31

Nije to najstarija zgrada u Srbiji a nije ni najveci prioritet za obnovu/zastitu Srpske arhitektonske i kulturne bastine. Ne znam ko su vam ti "strucnjaci" sa kojima se konsultujete pa pisete ovakve gluposti?!

Jan

08.05.2011. 00:57

@arhi - Dobro strucnjak, posto znas da nije to najstarija zgrada u Srbiji, reci nam za neku stariju a da nije crkva ili manastir.