Najurili gazdu iz sela

Slobodan PAŠIĆ

30. 03. 2011. u 20:23

Šta se događa u Krajišniku, gde pokušavaju da spasu sladaru „Grmeč“ od propasti. Neće da dozvole prodaju 1.450 hektara oranica. Neka tajkuni prodaju svoje njive

ŽITELJI Krajišnika, kolonističkog sela u opštini Sečanj, gde je snimana „Osma ofanziva“, popularna TV serija o doseljavanju ljudi iz Bosanske Krajine u banatsku ravnicu nakon Drugog svetskog rata, u novoj su, pravoj „devetoj ofanzivi“ - kako bi odbranili oranice svog preduzeća i poznatu sladaru „Grmeč“, a Krajišnik spasli propasti.

- Više zaista nemamo šta da izgubimo! Ako treba, telima ćemo braniti našu zemlju, jer bez nje nema ni Krajišnika! Svima poručujemo da ovde nisu dobrodošli ukoliko misle da obrađuju oranice umesto nas - uglas govore za „Novosti“ radnici „Grmeča“, koji su u sredu fizički sprečili većinskog vlasnika Dragana Vulina da uđe u fabrički krug i održi skupštinu akcionara.

Susret radnika i gazde bio je krajnje neprijatan. Na momente čak dramatičan! Jer, posle psovki i verbalnih pretnji, radnici i mali akcionari zamalo nisu fizički napali Vulina! Ali, zato su uspeli da ga spreče u održavanju skupštine akcionara, na kojoj je trebalo da se usvoji odluka o prodaji 1.450 hektara oranica u vlasništvu „Grmeča“, te odredi datum licitacije za prodaju preostale mehanizacije i mašinskog parka. Vulin je, posle neuspelog ubeđivanja, napustio Krajišnik.

- Konstatovali smo da skupština nije održana, jer joj nije prisustvovao većinski vlasnik - možda zbog događaja koji se može nazvati „viša sila“ - zaključili su Slavko Prošić, Milan Gagić i Sreten Gligorijević, uz udruženja malih akcionara, koji, u ime 800 članova, raspolažu sa više od 31 odsto kapitala.

Miodrag Repac, predsednik Samostalnog sindikata u „Grmeču“, ističe da je 120 preostalih radnika u štrajku od 16. marta. Pregovori sa Vulinom o isplati zaostalih (minimalnih) plata od prošle godine, obezbeđenju posla i odustajanju od prodaje zemlje i mehanizacije, nisu urodili plodom. Sindikat i radnici su za stečaj, koji bi po sili zakona, zbog dvogodišnje blokade žiro računa, trebalo da se otvori 2. aprila. Predstečajni postupak, na kome se u ovom trenutku insistira zbog vremena, suspendovao bi vlasnička prava i praktično onemogućio otuđenje zemlje i imovine „Grmeča“.

- Možda paradoksalno, ali stečaj je spas za nas i Krajišnik!Jer, bez obzira na sve što može da se desi u postupku stečaja ili reorganizacije, zemlja će ostati tu, u selu... Mi ćemo je obrađivati, jer to radimo već šest decenija... Tajkuni neka prodaju svoju zemlju - poručuje Repac, a sada su sve oči uprte u zrenjaninski Privredni sud.

PODRŠKA SO
ODBORNICI SO Sečanj jednoglasno su dali podršku radnicima „Grmeča“ i njihovim nastojanjima da spreče potpuno propadanje firme, rasprodaju imovine i otpuštanje radnika. Istaknuto je da je „Grmeč“, nekada regionalni lider u svojoj branši, od strateškog značaja za sečanjsku opštinu. Zatražena je pomoć republičkih i pokrajinskih organa.

Dragan Vulin, vlasnik „Vulin komerca“ iz Rume, u posed nešto više od 68 odsto kapitala „Grmeča“, došao je prošlog proleća naplatom duga, odnosno, preuzimanjem akcija na berzi od „Univerzal holdinga“ iz Beograda. Gazda ove kompanije, biznismen Dušan Stupar, inače rođen i odrastao u Krajišniku, u privatizaciji 2005. godine preuzeo je sladaru. Krajišnici su od zemljaka očekivali da nastavi uspešno poslovanje, ali osim dugova i hipoteka od nekoliko stotina miliona dinara, Stupar im ništa dobro nije doneo. U stvari, posrtanje nekada uzornog preduzeća sa njim je i počelo, a dokaza je previše - kategorični su svi u Krajišniku.

Ali, ni njegov naslednik Vulin nije se proslavio. Stao je mlin, ispražnjeni su silos i sušara, već mesecima direktor Radovan Injac i radnici nemaju šta da rade. Nezvanično, dubioza „Grmeča“ dostiže milijardu dinara, sva imovina je pod hipotekom. Zvanično, na 1.450 hektara zemlje, za koju se tvrdi da je najbolja u Vojvodini, jedna banka i „Vulin komerc“ imaju hipoteku od oko 660 miliona dinara. Tržišna vrednost zemlje približna je ovom iznosu i otuda žurba gazde da je proda, naplati svoje potraživanje i napusti Krajišnik.

- To bi bila kastrofa za celo selo - Krajišnik bi bukvalno zamro. Zato polažemo nadu u Privredni sud i otvaranje stečaja. Jedino to može da prekine agoniju - ističe Repac.


TELEGRAMOM ZAKAZAO NOVU SKUPŠTINU

VULIN, iako neprijatno iznenađen i zatečen protestom radnika i „prijemom“ u Krajišniku, ne odustaje od prodaje zemlje i naplate svog potraživanja pre otvaranja stečaja. Za četvrtak je zakazao sednicu skupštine akcionara u Rumi i o tome telegramom izvestio male akcionare. Ne priznaje njihov skup u Krajišniku, a oni mu odgovaraju da će njegova skupština biti neregularna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Petar Petrovic

31.03.2011. 15:29

romic slavko, stupar dr dusan univerzal holding, vujadin jankovic univerzal tpm, vulin dragan vulin comerc ruma. ko je veci lopov, samo cika petar matijevic posteni.

Petar Petrovic

31.03.2011. 17:55

@Petar Petrovic - pljuni istinu u oci. nemamo cega da se bojimo. pisite komentare i pisite imena stupar dusana, vulin dragana vulin komerca, romic slavka, pa ce svako ko ukuca njihovo ime moci da procita sta mislimo o njima. koji su to zlocinci?

KJU KLUKS KLAN

01.04.2011. 18:27

@Petar Petrovic - kako da pišemo,kad ovi neće da ih objave.gde je moj komentar od juče?bojite se stupara?

Danijela

29.10.2011. 15:36

@Petar Petrovic - Eto vam Slavka Romića, sto ga ne preslišate i ne pretresete?