Studenti Prizrenske bogoslovije ostaju u Nišu

S. BABOVIĆ

utorak, 15. 02. 2011. u 20:39

Студенти Призренске богословије остају у Нишу
Za povratak na Kosmet đaka, u Rektoratu Bogoslovije kažu da je još rano
NIŠ - Mogućnost pohađanje nastave u delimično obnovljenoj bogosloviji u Prizrenu obradovala je raseljene Srbe. Međutim, za veći povratak na Kosmet đaka Prizrenske bogoslovije sa privremenim sedištem u Nišu, prvi put, posle 12 godina, u Rektoratu Bogoslovije za "Novosti" kažu da je još rano. Zasada je izvesno školovanje đaka u Nišu, gde je sedište istorijski značajne bogoslovije od 1999. godine.

- Nisu sazrele prilike da bi đaci mogli da se vrate u Prizren - kaže protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Prizrenske bogoslovije. - Mi smo dali podršku povratnicima u aktuelnoj obnovi kuća u Prizrenu. Kako investitori traže da oni kojima se kuće obnavljaju tokom tog procesa budu na Kosmetu, saglasio sam se da borave u našoj bogosloviji. Tome će ona služiti, nešto kasnije i organizaciji seminara. Vreme za povratak učenika, međutim, nije još stiglo.

Prizrenska bogoslovija, zadužbina Sime Igumanova iz 1871, uspela je da tokom duge istorije postojanja preživi Osmanlije, bugarsku okupaciju, austrougarske i nemačke osvajače, opstajala kroz sedam država, kao jedna od retkih visokih hrišćanskih škola. Poslednju golgotu, 1999., međutim, na mestu nastanka nisu mogli da prebrode, pa je sveštenstvo zajedno sa učenicima došlo u Niš. Pogrom 2004. godine uništio je samo u Prizrenu 13 bogomolja i vladičanski dvor Raško-prizrenske eparhije. Tek pre dve godine završeno je obnavljanje crkve svetog Đorđa.

Velelepna zgrada Prizrenske bogoslovije u Nišu, na Delijskom visu, podignuta je zahvaljujući Eparhiji niškoj, SPC, Vladi Srbije i gradu Nišu. Prostrani kompleks ima više zdanja,čitaonicu, biblioteku od 12.000 knjiga, učionice, kabinete, kuhinju, internat za đake.

- Broj đaka stalno raste. Trenutno ih u klupama bogoslovije u Nišu ima 128 - kaže nam protojerej-stavrofor Milutin Timotijević.


PAVLE I IRINEJ

U BOGOSLOVIJI se ponose zbog činjenice da je upokojeni patrijarh Pavle bio rektor, učitelj i mentor bogoslovije, a među predavačima je bio i patrijarh Irinej, koji je kao niški episkop širom otvorio ruke bogoslovima pre 12 godina. Zgrada bogoslovije u Nišu predviđena je i kao sedište novog bogoslovskog fakulteta, čiji početak rada još nije izvestan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoran Garic

16.02.2011. 00:57

Da nije Vladike Irineja Bulovica, Bogoslovski fakultet u Nisu bi odavno proradio...

prezviter

06.07.2011. 21:45

Trebalo bi da se spremite bolje kad pisete,patr.Pavle nije nikada bio rektor Bogoslovije u Prizrenu,a predavao je vrlo kratko.