Krušku čuva strah meštana

V. ĆIRIĆ

03. 02. 2011. u 20:22

Крушку чува страх мештана
Ni posle pune četiri godine niko ne sme da ukloni stablo koje je preprečilo put u naselju Skrivena. Meštani u širokom luku zaobilaze „mirosano drvo“, koje je oluja prepolovila nasred puta

PIROT - Viševekovno stablo divlje kruške, seoskog zapisa u naselju Skrivena na obalama Zavojskog jezera, koje je pre četiri godine zbog dotrajalosti palo na poljski put i preprečilo ga, još uvek je na tom mestu. Zbog straha od prokletstva, niko ne sme da ga pomeri.

Svako, ko se tim pravcem zaputi zapregom ili pešice, u širokom luku zaobilazi zapis koji se u ovom kraju zove i „miro“ ili „mirosano drvo“, pa je na taj način promenjena i trasa puta koji se sada pruža preko jedne privatne livade. Sa stabla u kome ima bar nekoliko kubika drva, do sada nije pomerena ni jedna jedina grančica!

- Stablo je stradalo u jednom nevremenu pre četiri godine. Oluja ga je bukvalno prepolovila po dužini i pravo je čudo kako je palo između obližnje kuće i dalekovoda. Na svu sreću niko nije povređen. Da je otišlo samo desetak santimetara levo ili desno, oštetilo bi obližnju kuću ili neku od bandera, pošto je bilo visoko preko 15 metara i imalo je ogromnu krošnju. Od tada ga svi zaobilaze. Znaju da se radi o zapisu - kaže Vojislav Marković, penzioner koji je odrastao u obližnjem selu Zavoj, koje je sada na dnu veštačke akumulacije.

- Narod je ovde redovno dolazio i okupljao se, do pre nekoliko decenija kada je podignuta brana. Oni koji su znali za zapis dolazili su i posle toga. Naročito o slavama i sličnim svetkovinama. Kako su mi pričali moji stari, kruška je stara bar 200 godina. Mnogi su ovde tražili lek za svoju nevolje - priča Marković .

Vlasnici okolnih kuća su rešenje za ovaj neobičan problem pokušali da pronađu i u razgovoru sa sveštenicima iz Pirota. Jer, gazdi obližnje parcele, kojom sada ide „zaobilaznica“ strpljenje je ne izmaku i verovatno će ukoro postaviti ogradu.

Zapisi nisu ostaci paganstva kako se to obično misli jer imaju svoje duboke korene u hrišćanstvu. Vekovima unazad su u ovom kraju bili svojevrsna zamena za crkvu i upravo zato se za zapis biraju dugotrajna stabla. Smatraju se svetim mestima koja se ne smeju uništavati i skrnaviti, pa otuda i toliko poštovanje prema njima.

NI POPA NE ZOVU

Da bi se rešio ovaj problem, meštani treba da pozovu svog paroha, da dobiju njegov blagoslov i da zatim uredno prikupe ostatke zapisa, slože ga i potom daju nekoj sirotinji ili dobrotvornoj organizaciji za zimu, poručili su u nekoliko navrata sveštenici SPC. Međutim, ni ta poruka, nije ohrabrila meštane Skrivene, da konačno reše problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

nn

04.02.2011. 15:33

Majka mi je pricala da u njenom mestu postojala lipa ispodkoje su odrzavali molitve za vreme rata(nemci zauzeli crkvu) ikad su hteli posle rata da postave spomenik u parku, smetalaim je lipa, niko nije hteo da odsece, ali se nasao neki, nije sedobro proveo, preminuo je vrlo kratko posle toga. Sami odluciteovo je istinita prica.

Aleksa

05.02.2011. 18:06

taj kra je zaostao u svakom smislu! praznoverje se granici ta tupavosti,cak su i popovi cudni u tom kraju.Nijo to samo tamo,ima svuda takvih zatucanih ljudi,al najvise ih je u timockoj krajini.ono je tamo cudo jedno kako su zatucani

mile

21.11.2011. 17:41

U mom selu u zapisu je bio veliki Hrast . Mesna zajednica ga je prodala Sumsko industrijskom Kombinatu da ga sece .posle toga nestao je i taj veliki industrijski kombinat a i svi koji su ucestvovali u prodaju .