Pikavci na svakom ćošku

J. LEMAJIĆ

31. 01. 2011. u 20:24

Пикавци на сваком ћошку
Sanitarni i zdravstveni inspektori Severnobačkog okruga, u protekla dva meseca, nisu izrekli pušačima nijednu kaznu

SUBOTICA - U protekla dva meseca, koliko je u primeni zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, sanitarni i zdravstveni inspektori Severnobačkog okruga nisu izrekli nijednu kaznu. Građani su uglavnom disciplinovani, a najviše nedoumica u primeni zakona imaju odgovorni u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima, a one se uglavnom odnose na odvajanje prostora za pušače i nepušače.

Po rečima Milana Mileusnića, načelnika pokrajinske sanitarne inspekcije, na severu Bačke do sada je kontrolisano 200 javnih i ugostiteljskih objekata.

- Najviše problema imaju objekti nešto veći od 80 kvadratnih metara, koji se vizuelno mogu podeliti na crnu i belu zonu, s tim da nepušači budu bliže vratima, gde je koncentracija dima manja - objašnjava Mileusnić, i dodaje da problem nastaje kada se lokal opredeli za dozvoljeno pušenje. - To znači da nepušači ne mogu biti efektno zaštićeni od štetnog uticaja dima, kafići su zadimljeni, te tako primena zakona nema nikakvog efekta.

PUŠENjE NIJE U MODI U HOLU robne kuće "Centar" u Subotici u ponedeljak je pod sloganom "Dobar izbor: Zdrava Srbija" obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima. Veliki broj osnovaca i srednjoškolaca je učestvovao u kulturnom i zabavnom programu i tako sugrađanima pokazao da "pušenje više nije u modi".

Najdoslednija primena zakona je u zdravstvu, a po rečima dr Mirka Veličića, načelnika zdravstvene inspekcije, niko od medicinskog osoblja nije uhvaćen da puši u zdravstvenim prosotrijama.

- Do sada nismo zatekli nikoga od medicinskog osoblja sa cigaretom u ruci, ili da puši u hodniku, ili krugu bolnice, što je mnogima doskoro bio omiljeni ritual - ističe Veličić. - Čak smo primetili da i pacijenti mnogo manje puše, sem, naravno, na odeljenjima psihijatrije i onkologije, gde je pušenje dozvoljeno zbog prirode bolesti.

Po rečima lekara Zavoda za javno zdravlje, sve više ljudi dolazi po savete za odvikavanje od pušenja, a oni koji ne mogu da se odreknu nikotina, silom prilika, znatno su smanjili broj popušenih cigareta.

U većini subotičkih kafića, restorana i noćnih klubova pušenje je i dalje dozvoljeno, jer je među posetiocima, ipak, mnogo više pušača.

- Odvojili smo stolove za nepušače, ali oni su uglavnom prazni, jer se retko desi da baš niko u društvu ne puši, te svi idu u deo sa crnim znakom - priča konobar Bojan Ivić.

Najviše posla od primene novog zakona u Subotici imaju komunalne službe, jer mnogo više građana puši na ulici, a do sada nisu postavljene dodatne ulične pepeljare i kante za smeće.

- Čini mi se da grad nikada nije bio prljaviji, treba da dođete rano ujutru, kada čistimo, i da vidite tu količinu pikavaca - kratko će Erika K., radnica JKP "Čistoća".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije