Njive ore zrno nade

J. ILIĆ

utorak, 25. 01. 2011. u 20:44

Нјиве оре зрно наде
Bivši radnici osnivaju zadrugu da bi otkupili parcele kombinata "Godomin". U stečaju od 2005. godine. Veliki dug radnicima. Grad nudi pomoć

SMEDEREVO - Bivši radnici poljoprivrednog kombinata "Godomin", koji su pre pet godina, kada je firma otišla u stečaj ostali bez posla, a zarađene plate nisu dobili, biće isplaćeni do kraja 2011. godine, od vanredne prodaje preostale imovine. Radnici su spremni da otkupe Godominove njive i udruženi zasnuju poljoprivrednu proizvodnju, za šta im gradska uprava nudi pomoć u opremi.

Dugovanja "Godomina" procenjena su na oko 10 miliona evra, od čega je značajna suma dugova radnicima. Njih 400 potražuje još po 1.000 evra zaostalih plata za 2004. i 2005. godinu, a tek nedavno im je uplaćen i povezan radni staž.

- Duguju mi 100.000 dinara s kamatom. To su za mene velike pare, jer živim od penzije koja iznosi 16.000 dinara - kaže Mira Mikalački koja je tri decenije radila u "Godominu".

MERENjA
NERAZJAŠNjENI imovinski odnosi najveća su prepreka prodaji imovine. Gradonačelnik Umičević ponudio je Republičkom geodetskom zavodu dva radnika Gradske uprave koji bi pomogli u postupku razgraničenja imovine zbog stvaranja uslova za što bržu prodaju.

Posle sedam javnih protesta prošle godine, ovih dana, uz posredovanje lokalne samouprave održan je sastanak u Ageciji za privatizaciju, na kome je dogovoreno da se u što kraćem roku radnicima isplate potraživanja u visini od 30 odsto. U saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom, obaviće se vanredno javno izlaganje parcela u Osipaonici, koje su suvlasništvo države i "Godomina" u stečaju. Od te prodaje namirile bi se zarade.

Da bi se bar donekle ublažilo siromaštvo ovih ljudi, obradive parcele će do prodaje biti ponuđene radnicima u zakup. U narednih 10 dana, bivši radnici bi stečajnom upravniku trebalo da dostave popis koje parcele žele.

- Tražimo da se osnuje novo preduzeće. Ostalo je mnogo zemlje koja još nije prodata po sramno niskoj ceni kao veći deo. Zemlja propada, zarasta u korov, a mi nemamo od čega da živimo - kaže radnik Čedomir Dželetović.

Gradnačelnik Smedereva Predarg Umičević, koji je posredovao u ovim pregovorima, podržao je incijativu radnika da se udruže.

- Razmatrali smo mogućnost da se posle isplate zarada radnici organizuju u, verovatno zadrugu, kako bi zajednički iz stečajne mase kupili parcele na kojima bi organizovali proizvodnju. U tom slučaju grad bi, preko svojih fondova, omogućio i dodatna sredstva za kupovinu opreme za proizvodnju - obećao je Umičević.

"Godomin" je u stečaju od jula 2005. godine, a samo četiri meseca kasnije proglašen je bankrot. Ima 5.300 hektara u čak 24 katastarske opštine. Knjigovodstvena vrednost je na 1,2 milijarde dinara. Vrednost imovine koju sada nudi Centar za stečaj Agencije za privatizaciju je 159,1 milion dinara.

IMOVINA

DO sada je prodat deo pokretne imovine, zalihe pića i destilata, hladnjača, mehanizacija kao i deo zemljišta. Od vrednije imovine nije prodat stari vinski podrum u Smederevu koji je ponuđen po ceni od 88,3 miliona dinara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije