Šid: Ograničeno držanje ljubimaca

L. Đ.

21. 01. 2011. u 20:35

Шид: Ограничено држање љубимаца
Opštinski parlament usvojio odluku po kojoj u stanovima može da se drži najviše jedan pas i tri mačke

ŠID - Na zasedanju opštinskog parlamenta u Šidu, u petak, usvojena je Odluka o držanju i zaštiti domaćih životinja i kućnih ljubimaca, koja je, prema najavama predlagača, treba da napravi red u ovoj komunalnoj oblasti. Njome se, pored ostalog predviđa,zabrana držanja životinja u centru grada, ali će kućni ljubimci moći da se drže. Predviđa se da u dozvoljenim zonama u oboru može se naći najviše jedan papkar, pet komada živine na kvadratnom metru.

A u stanovima može da se drži najviše jedan pas i tri mačke. U kućama taj broj može da bude veća. Ali uz obavezno isticanje obaveštanje natpisa “Čuvaj se psa”. Oni koji izvode pse na javne površine moraju da koriste kratke povoce, i zaštitnu korpu. Ako se desi da pas nekoga ugrize, onda će naknadu štete imati da plati vlasnik psa.

Usvajanju odluke, prethodilo je osporavanje predloženih rešenja odnosno propisa od strane odbornika opozicione SRS. Po mišljenju odbornika Milanke Vorkapić (SRS) koja je i član skupštinskog Odbora za komunalne delatnosti, odredbe u pomenutoj odluci ne odražavaju realno stanje u domaćinstvima i zapitala se gde uopšte žive autori koji su je pisali.

- Kako da recimo štala ili svinjac budu udaljeni čak 20 metara od stambenog objekta domaćina, te od parcele komšije kada dobro znamo koliko su površine placeva i da je to teško ispoštovati - rekla je Vorkapićeva.

Braneći odluku Tihomir Stamenković, rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove, koji je i sam učestvovao u pisanju odluke, rekao je da su ponuđena rešenja dobra i ako se u praksi pokaže da u pojedinim segmentima ima problema, uslediće korekcija pomenutih propisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

psiholog

22.01.2011. 16:50

Odluka je prosto fenomenalna, nemam reci. U situaciji kada su ulicni psi najveci problem u drzavi (tako ispada prema pisanjima u stampi) ogranicava se njihovo drzanje po stanovima, bez obzira na nacin na koji se oni drze. Veliki broj vlasnika odgovorno drzi svoje ljubimce, mnogi su spaseni upravo sa ulica i time je ustedjen i novac i vreme gradskim vlastima da se njima bave, ali ce sad redukovati njihov broj. Sta nam je ciniti, da sav ``visak`` pustimo na ulicu, ili.........

citalac

23.01.2011. 20:54

@psiholog - Pa ni do sada nije bilo bolje posle kratkog zadovolstva su postajali velika obaveza ili pak skupi a onda na ulicu tamo ih cekaju vec izbaceni psi.Jedino resenje je cip a onda vlasnik odgovara.

JOVANA

23.01.2011. 09:31

Svako ko je iole human zna da je zivot pasa u stanovima nehuman.To sto ih mi volimo je lepo ali po svemu sudeci nasa ljubav je kratkog daha,da je tako potvrdjuje i broj pasa lutalica po gradovima.