GORNJI MILANOVAC - Nadležne službe opštine u utorak su ekspresno sačinile izveštaj o višemilionskim isplatama bivšim i sadašnjim radnicima javnih ustanova iz budžeta. To je urađeno po nalogu koji im je u ponedeljak uptuo predsednik opštine Milisav Mirković (SPS) i Skupština opštine kojom predsedava Mihailo Vučetić (DS).

Izveštaj SO čini spisak svih primalaca novca iz budžeta. Prethodno su, zasad još anonimni opštinari, takođe javnosti dostavile "izveštaj" u kom su isplate okvalifikovali kao nezakonite, što je izazvalo aferu nazvanu "lokalni Vikiliks". U izveštaju opštinskih službi, koje su sprovele internu istragu, piše da su te isplate - zakonite.


INSAJDER POD BROJEM 3644 IAKO još anonimni, insajderi iz opštine, koji su "gradskim ocima", odbornicima i novinarima slali podatke o isplatama ozvaničeni su tako što su stekli svoj broj u opštinskoj pisarnici. U njenom protokolu su zvanično i precizno zavedeni ovako. - Taj "akt" je u pisarnicu upućen običnom poštom 29. decembra, a u knjigu opštinske pošte zaveden je pod brojem 3644. Podnosilac je nepoznato lice, ili više njih. Objašnjen je kao "hitan zahtev građana, poreskih obveznika i glasača". Istog dana, zaveden je u pisarnici pod brojem 1-9-37 i dostavljen predsedniku opštine, Milisavu Mirkoviću - objasnio je Mileta Bogdanović, šeF pisarnice.

Najprozvaniji u anonimnom dopisu bio je načelnik Opštinske uprave Dragan Vučićević, koji je prošle nedelje podneo ostavku, kako tvrdi nevezanu za ove isplate, i aktuelni direktor JKP "Gornji Milanovac" Milosav Petrović (obojica su pravnici i članovi SPS), zbog primanja para za nadzor nad građevinskim radovima. Nadzirali su renoviranje Gimnazije "Takovski ustanak", dve seoske škole i jednog dečjeg vrtića.

- Predsednik opštine Dražimir Marušić (umro u avgustu 2010) odredio je 4. juna 2009. Vučićevića za rukovodioca i Petrovića za posebnog savetnika projekta adaptacije gimnazije. Ugovorima, koji su zaključeni između njih kao izvršilaca i Marušića, kao naručioca posla, utvrđena je obaveza opštine o isplati naknade njima od 0,6 odsto vrednosti radova. I Vučićeviću i Petroviću tako je isplaćeno ukupno po 791.923 dinara - navodi se u izveštaju.

Njih dvojica su, prema odluci sada pokojnog predsednika opštine, bili zaduženi i za izbor najpovoljnijih izvođača tih radova.

U izveštaju su imena funkcionera i radnika JP i ustanova, koji su naplatili novac za otpremnine u penziju. Tako je penzionisano 17 radnika Opštinske uprave, sa ukupno oko sedam miliona za otpremnine, po dvoje iz Kulturnog centra (ukupno oko 900.000) i Biblioteke "Momčilo Nastasijević (ukupno oko 1,2 miliona), kao i radnica Turističke organizacije sa 510.716 i radnik muzeja sa oko 160.000 dinara.

Pokretači "lokalnog Vikiliksa" su naveli da su "otpremnine nezakonito isplaćene i onim radnicima koji su fiktivno proglašeni za tehnološki višak, iako su imali oba uslova za penzionisanje - godine života i radnog staža". Citirani izveštaj se tu, međutim, poziva na Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Opozicija traži potpunu istragu o ovoj aferi, a vlast uverava javnost da je rešena da se svi podaci o (ne)spornim isplatama izvedu na čistac. Čelnici opštine, kojom vlada koalicija SPS-DS, pristali su i na naknadno formiranje skupštinskog anketnog odbora, ako opozicija, naročito DSS i LDP, ne budu zadovoljni ovim naručenim hitnim izveštajem nadležnih opštinskih službi. A onda bi, po zakonu, krenula i istraga drugih nadležnih državnih organa.