G.Milanovac: Insajder kopka javnost

M. BOŠNJAK

17. 01. 2011. u 20:42

Г.Милановац: Инсајдер копка јавност
Skupština Gornjeg Milanovca pokrenula internu istragu isplata iz budžeta. Mirković: Nećemo ništa da krijemo. "Letak" dobila i pisarnica

GORNJI MILANOVAC - Čvor (ne)zakonitih višemilionskih isplata bivšim i sadašnjim radnicima uprave i javnih ustanova finansiranih iz budžeta pokušaće da raspetlja istraga - zasada samo interna, koju će najpre sprovesti opštinsko Odeljenje za finansije.

Ako odbornici u Skupštini opštine ne budu zadovoljni izveštajima, biće formiran skupštinski anketni odbor. Zatim će, po zakonu, početi i istraga drugih nadležnih državnih organa.

Ovaj dogovor, ali samo kao proceduralni, postignut je u ponedeljak na sednici SO na zahtev opozicionih stranaka, u prvom redu DSS. Afera o isplatama u milanovačkoj i srpskoj javnosti dobila je naziv "lokalni Vikiliks", a u javnost je dospela na osnovu dopisa neimenovanog insajdera iz same opštine, koji je podatke poslao na adrese opštinara, odbornika i novinara. Dosad, taj "akt" opštinska vlast kvalifikovala je kao "nezvanični letak", ali je sada postao zvaničan, jer se zbog njega dogodio i ovaj preokret.

PRAVOBRANILAC OPŠTINSKI javni pravobranilac Srđan Lukić najavio je preduzimanje svih raspoloživih zakonskih radnji ukoliko se ispostavi da je bilo nezakonitosti u vezi s pomenutim višemilionskim isplatama.

- Dobili smo ga zvanično posredstvom opštinske pisarnice pred Novu godinu - potvrdio je Milisav Mirković (SPS) na sednici SO, pred odbornicima i novinarima, ali nije obelodanio ko ga je toj pisarnici podneo.

Ni Mileta Bogdanović, šef pisarnice, koga smo u ponedeljak u dva navrata, posle sednice SO, zamolili da nam zvanično kaže ko je podnosilac, sada već ozvaničenog akta koji je uzdrmao opštinsku vlast, nije mogao da nam odgovori, objašnjavajući sve "gužvom kod opštinskih vlasti i u samoj pisarnici". Zvaničan odgovor je najavio za utorak.

Na sednici SO, koja je bila posvećena samo uvođenju samodoprinosa u naselju Lunjevica, a ne i aferi "lokalni Vikiliks", predsednik opštine Mirković ponudio je opoziciji, koja traži formiranje anketnog odbora zbog ovih (ne)zakonitih isplata, kompromis.

RADIKALI RADIKALI u SO verni dr Vojislavu Šešelju, koji podržavaju skoro sve namere lokalne koalicione vlasti SPS-DS, podržali su i ovu, koju je povodom pomenute afere izložio predsednik opštine Mirković (SPS). - Sačekaćemo izveštaje opštinskih službi, a ako ima nepravilnosti, svi počinioci moraju da odgovaraju - kazao je na sednici SO Milan Vasić, šef odborničke grupe SRS.

- Nema nijednog razloga da bilo šta krijemo. Iza svega što radimo i što smo radili mora da stoje istinitost i tačni podaci i, ako ima ikakvih nepravilnosti, lična odgovornost. Zato od Odeljenja za finansije i ostalih nadležnih opštinskih službi tražim da hitno pripreme taj izveštaj. Sigurno će uslediti finansijske i druge kontrole kroz opštinu - kazao je Mirković.

- Zašto se plašite anketnog odbora ako ste iskreni u namerama? - pitao je Dušan Đurović, šef odborničke grupe DSS, vladajuću kolaliciju SPS-DS. - Izgleda da ovu temu želite da "zatrpate". A šta ćemo ako nastave da "cure" drugi, novi ovakvi dokumenti iz opštine, ako oni preteknu i izveštaje službi opštine kojima ionako ne verujemo? Kako onda da verujemo i najavama lokalne vlasti za buduće investicije?

DSS se na kraju ipak složio s predlogom predsednika opštine i predlogom predsednika SO Mihaila Vučetića (DS).

- Ako ne budete zadovoljni izveštajima nadležnih opštinskih službi, onda SO, po zakonu, može da formira anketni odbor - najavljuje Vučetić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije