Ultrazvuk čami na carini

S. BABOVIĆ

11. 01. 2011. u 20:43

Ултразвук чами на царини
Humanitarna pomoć Grkinje, počasnog građanina Niša, nikako da bude uručena. Kirijaki Panajotidi nezadovoljna što carinjenje medicinskih pomagala dugo traje

DEO humanitarne pomoći grčkog naroda pristigle prošlog petka na carinski terminal Aerodroma "Car Konstantin", do onih kojima je najpotrebnija ne može da dođe zbog spore birokratije tvrde humanitarci. Pomoć koju gotovo svake godine donosi grčka humanitarka i počasni građanin Niša Kirijaki Panajotidi, u saradnji sa crkvom i ljudima dobre volje, sadrži i medicinska pomagala.

Carinici iznose da bez dozvole nadležne Agencije za lekove ne mogu da ocarine pristiglu robu. Humanitarci ne spore tu činjenicu, ali strahuju da će ceo proces suviše da se oduži.

- Mnogo mi je žao da se u mom voljenom Nišu dešavaju takve birokratske zavrzlame, da se pomoć redovno zadržava - kaže Kirijaki Panajotidi. - U istom danu otišli su kamioni za Jagodinu i još nekoliko gradova Srbije i bez problema je ta humanitarna pomoć ocarinjena i prosleđena. Zadržavanje pomoći ovde je skoro redovno.

Grčki narod prikupio je komade nameštaja, garderobu i medicinska pomagala različitih profila. U Udruženju "Dragana Rodić" očekuju preuzimanje aparata za novu salu za rehabilitaciju, koja treba da se otvori u Nišu za sve zdravstvene osiguranike. Među aparatima su ultra-zvuk, laser aparat, dve sprave za gimnastiku, krevet za elektroterapiju,invalidska kolica.

U MISIJI 19 GODINA KIRIJAKI Panajotidi gotovo 19 godina pomaže srpski narod sakupljajući sanitetski materijal, medicinske aparate, odeću i obuću za siromašne, ali i ustanove kojima manjkaju sredstva i uslovi za rad. Grčki narod se rado odaziva na apele koje Panajotidi prosleđuje na crkvenom radiju. Sva pomoć, uključujući i pojedinačnu, za fizička lica, doprema se u dogovoru sa predstavnicima crkve, gradonačelnicima i predsednicima opština.

- Dobili smo obećanja iz Eparhije niške da će nam pomoći kako bi što pre preuzeli namenjenu medicinsku donaciju - priča Dragana Rodić, koja vodi istoimenu organizaciju. - Nadamo se da neće biti dužeg zadržavanja, a naša prijateljica iz Grčke, koja nam redovno pomaže, razočarana je što carinjenje humanitarne pomoći dugo traje.

Isporuka je u utorak delimično krenula na namenjene adrese, ali su medicinska pomagala, uglavnom ostala. Grčka humanitarka se pribojava spore birokratije, što nije redak slučaj. Dopremanjem pomoći neretko biva traumatično za donatore, za one koji treba da se daruju, ali i za carinike, suočene sa šumom propisa. Prošle godine je zabeleženo da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu od grada Patre u Grčkoj dobio moderan aparat -defibrilator za pomoć srčanim bolesnicima. Uređaj vredan oko 23.000 evra, međutim, mesecima nije dolazio do Zavoda. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva insistirali su da se aparat uveze preko ovlašćenje firme. U dokumentaciji za aparat nije bio naznačen zvanični uvoznik.

Kirijaki Panajotidi je januara 2010. godine dopremila čak pet šlepera pomoći za više ustanova i organizacija. Prošle godine, uoči gradske slave grada Niša, prosledila je još jedan kamion humanitarne pomoći. Problem je nastao, međutim, što uz pošiljku nije bilo specifikacije robe i zahteva za sanitarni pregled ukupno dva kilograma kolačića. Tako kaže zakon. Slatkiši su bili namenjeni trpezi na centralnoj proslavi slave Svetog cara Konstantina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Era-Komerc Sirakovo

12.01.2011. 21:28

stvarno neznam šta da kažem.pa i ako treba da se uradi kontrola,zašto se ne uradi po hitnom postupku?!

citalac

20.01.2011. 21:28

@Era-Komerc Sirakovo - Bolnice su verovatno prepune aparata za ultra sal pa im nije ni potrebno.Pacijenti neka i dalje strpljivo cekaju carinu da se smiluje.