Gazda Rudolf kao Deda Mraz

M. IVETIĆ

04. 01. 2011. u 20:39

Газда Рудолф као Деда Мраз
Vlasnik ”Angroprometa” Rudolf Valter još jednom potvrdio da nije škrtica. Povećao zarade za 20 odsto, a podelio i pola 13. plate

KIKINDA - Rudolf Valter, koji osam godina gazduje kikindskim ”Angroprometom”, još jednom je potvrdio da svoje radnike ne doživljava isključivo kao robu koja mu donosi profit. Ovaj osamdesetsedmogodišnji Nemac i novcem je zaposlenima u najvećoj severnobanatskoj trgovinskoj kući čestitao božićne praznike i Novu godinu, najkonkretnije pokazavši koliko ih poštuje.

Prvo je za oko 20 odsto povećao zarade, a onda je, kao što to čini poslednjih nekoliko godina, radnicima, krajem decembra, podelio polovinu trinaeste plate. Njegovi trgovci najplaćeniji su u Kikindi i okolini. Prosečno mesečno nose kući oko 28.000 dinara, znatno više nego što njihovim kolegama plaćaju drugi poslodavci.

- Svako ko vredno i pošteno radi mora da bude i adekvatno plaćen. To je osnovno. U suprotnom, biznis nema smisla. Ne smemo zaboraviti da smo pre svega ljudi koji, koliko mogu, treba da pomažu jedni drugima - ume često da kaže nemački preduzetnik, koji se u ove vode otisnuo još daleke 1950. godine i uvek se držao tih čvrstih poslovnih i ljudskih principa.

Vitalni preduzimljivi Nemac zaista je čovek širokog srca. U utorak, zahvaljujući njegovoj nesebičnoj podršci i novčanoj pomoći, dvadesetogodišnja Kikinđanka Dijana Sivčev, ćerka njegovog radnika, operisaće pankreas u specijalizovanoj klinici u Segedinu. Pokretač je, inače, brojnih humanitarnih akcija. Od 2003. godine redovno iz svoje zemlje, poput Deda Mraza, dovozi i najsiromašnijoj deci u Kikindi, Senti, Kanjiži, Bečeju, Novom Bečeju, Somboru i Novom Sadu, posredstvom Crvenog krsta, poklanja po 23.000 novogodišnjih paketića. Pretprošle godine za kikindsku zdravstvenu ustanovu kupio je novo sanitetsko vozilo, a u priličnoj meri odrešio kesu da se vozni park medicinara dovede u red. Za uređenje Kikinde dao je 10.000 evra.

”Angropromet” je, kad ga je 2002. godine kupio Valter, sa 127 zaposlenih, bilo preduzeće u rasulu. Sada u njemu hleb zarađuje 244 ljudi, a još toliko u sestrinskim firmama ”Five” i ”Valdi”. I nije čudo što su svi radnici s kojima smo razgovarali poželeli da im gazda još dugo poživi. Za osam godina u ”Angropromet” je, jačajući i šireći poslovnu mrežu, Nemac uložio oko 1,7 miliona evra.

LAUREAT

RUDOLF Valter je jedan od pojedinačnih dobitnika tradicionalne nagrade Privredne komore Srbije za prošlu godinu. Prestižno priznanje usledilo je za uspešno poslovanje i kontinuirano investiciono ulaganje. Prošle godine Valter je otvorio dva supermarketa, u Kikindi i Mokrinu. Ove godine to će, najavio je, učiniti u Vrbasu i Kuli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije