INĐIJA - Posle protesta građana zbog nesnosnog smrada koji dolazi iz dimnjaka fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce ”Farmina pet fuds”, opštinska inspekcija u Inđiji naložila je ugradnju filtera, ili zatvaranje fabrike. Od odgovora na pitanje kako je fabrika počela da radi bez ugrađenih obaveznih filtera, u opštini, međutim, svi zaziru.

- Ranije ništa nismo osetili, sve dok nije dunuo prvi vetar ka naselju. A, tada, da bog sačuva - jadikuje Neda Stojanac, koja stanuje na udaljenosti od kilometar-dva od fabrike. - Smrdi, da nema spasa ni ako zatvoriš vrata i prozore. Smrad se oseća po celoj kući.

INSPEKTORI SLEŽU RAMENIMA NA pitanje kako je fabrika počela da radi bez ugrađivanja obaveznih filtera i ko je potpisao ekološku saglasnost za rad postrojenja, u opštinskoj inspekciji svi sležu ramenima, izbegavajući bilo kakav odgovor.

Neprijatan miris dolazi iz pravca industrijske zone u kojoj se nalazi nedavno izgrađena, kao strana investicija, fabrika ”Farmina pet fuds”. Fabrika se bavi proizvodnjom hrane za kućne ljubimce, prvenstveno namenjene inostranom tržištu. Sami građani su locirali zagađivača životne sredine. Uplašeni za posledice od neprijatnog ”dima”, koji ulazi u kuće, alarmirali su opštinsku inspekciju.

- Smrdi i, nekako, para nos i grlo - osetio je Nikola P. - Odmah se videlo da to nije običan dim od drva, uglja ili gasa. Neki kažu i da je opasan po ljude.

Po prijavi građana, opštinski inspektori su izašli na teren i obišli ugroženo područje i samu fabriku.

- Inspektori su utvrdili da rad fabrike ”Farmina pet fuds” nema negativnih uticaja na zdravlje ljudi, ne prouzrokuje nikakvo zagađenje vazduha, niti životne sredine, već samo širenje neprijatnog mirisa, koji smeta stanovnicima - navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika opštine. - Opštinska uprava naložila je fabrici hitnu ugradnju filtera za pročišćavanje vazduha, a najkasnije do 1. marta iduće godine. U slučaju neizvršenja zakonom predviđene obaveze, fabrika će biti zatvorena.