Lekcije na Internetu

S. BABOVIĆ

26. 10. 2010. u 20:55

U Nišu pokrenuta jedinstvena društvena mreža za srednjoškolce "Naša škola". Portal po ugledu na "Fejsbuk". Umreženi učenici i profesori

NIŠ - Grupa studenata Univerziteta u Nišu pokrenula je u utorak jedinstvenu društvenu mrežu za srednjoškolce preko koje đaci mogu lakše da uče i druže se ne samo međusobno, već i sa profesorima.

Internet projekat "e-škola" u okviru koga je otvoren veb-portal "Naša škola", pruža mogućnost svim đacima da se ulogovanjem pridruže virtualnoj nastavi iz srpskog i engleskog jezika, matematike i informatike. Autori ovog originalnog projekta, podvlače da sada roditelji neće imati razloga da se ljute što im se tinejdžeri u kući stalno "umrežavaju", jer to rade da bi učili.

IGRA I NAGRADA KAKO bi motivisali učenike da koriste novu mrežu za učenje,autori organizuju nagradnu igru u kojoj za najbolje postavljene materijale dele laptope, mobilne telefone, slušalice. Studentkinja Jovanka Lovre, ističe da će prva nagradna igra biti izbor za najbolju fotografiju sa ekskurzija.

- Želeli smo da kombinujemo prednosti društvenih mreža, danas veoma popularnih među srednjoškolcima, ali smo dali akcenat na elektronsko učenje kao nov način sticanja znanja. Kombinacijom ove dve stavke, stvorili smo novu društvenu mrežu naša škola.net - objašnjava za "Novosti" apsolvent Milan Veličković, jedan od autora.

- U praksi sistem vrlo prosto funkcioniše. Ako ste đak, priključite se na portal tako što se "upisujete" u istu školu i odeljenje na Internetu. Postavljate materijale za učenje, pa pomažete prijateljima da lakše uče. Možete da ostavite klip sa "Diskaverija", lekciju, zadatke, vašu pripremu za kontrolne vežbe, zanimljiv materijal uz pomoć kojeg ste vi lakše učili.

"Naša škola" pored prostora za ostavljanje lekcije, video i audio-zapisa, beleški i fotografija iz različitih predmeta, u praksi, zasniva se na formiranju sopstvenih profila sa prijateljima. Tako svako ima svoj profil, kao na drugim mrežama ("Fejsbuk", "Maj spejs", "Linkd-in"). Ima džuboks, forume i svako na portalu može da otvori blog. E-škola za sada funkcioniše u tri niške gimnazije "Stevan Sremac", "Bora Stanković" i "Svetozar Marković". Od januara se pored Gimnazije "9. maj", mreži priključuju i škole iz cele Srbije. Poenta je da srednjoškolci budu na jednoj mreži i da razmenjuju korisničke podatke.

KONTROLA ZA razliku od većina društvenih mreža, sadržaj i članstvo na "Našoj školi" je strogo kontrolisano. Svaki materijal koji postavljaju đaci za učenje pre puštanja u mrežu, proveravaju dežurni profesori, a neprijatne komentare i neprihvatljiv sadržaj brišu razredne starešine i administratori.

- Svi zainteresovani srednjoškolci mogu da nam se pridruže u održavanju sajta - kaže student Branko Živković, koordinator projekta. - Povezuju se đaci, ali i njihovi profesori.

"Naša škola" zaživela je kao projekat "Partnerstva za obrazovanje i razvoj zajednice", koje podržava Kompanija "Filip Moris". Studenti su se već organizovali u sopstvenu organizaciju "Suprima", kako bi po prestanku redovnog finansiranja projekta, "Naša škola" nastavila da neometano radi. Milan Stojanović, direktor Gimnazije "Stevan Sremac", koja je u utorak bila domaćin prve prezentacije internet-portala, ističe da je mreža otvorenog tipa.

- Jako sam ponosna što su moji đaci došli na ovu ideju i sigurna sam da će ona zaživeti u zemlji - kaže mentor Vesna Babović, profesor matematike u Gimnaziji "Svetozar Marković. - I profesori imaju u računarima odrađene lekcije koje slobodno mogu da postave na mrežu, tako da svima u svakom trenutku budu dostupne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan Ilić

27.10.2010. 01:21

Odlično, konačno nešto lepo i pozitivno. Domaća pamet, domaći proizvod. Odličan spoj bivših i sadašnjih učenika, studenata i profesora. To je fantastičan potencijal koji treba da dođe do izražaja. Samo napred, oprezno, ali napred :)

Tatjana Mitić

09.03.2018. 15:46

Grška u tekstu, na kraju, koleginica Vesna Babović predaje u Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac", sada je 2018. godina, i mi imamo preko 10,000 korisnika na tom portalu koji još živi - i dobro se koristi!