U pohod Voždu Karađorđu

Z. GOLUBOVIĆ

petak, 13. 08. 2010. u 21:11

У поход Вожду Карађорђу
Mesto pogibije vođe Srpskog ustanka u Radovanjskom lugu postaje privlačan turističko-istorijski kompleks

VELIKA PLANA - Radovanjski lug, u kome je 1817. godine ubijen Đorđe Petrović Karađorđe, vožd Prvog srpskog ustanka, postaje sve zanimljiviji turističko-istorijski kompleks, koji privlači posetioce iz zemlje i inostranstva.

U ovom lugu nalazi se prvobitno grobno mesto Karađorđa, gde je počivao oko dve godine, do prenosa u Topolu. Nedaleko je crkva zahvalnica Svetog arhangela Gavrila, koju je podigao voždov praunuk kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, kao minijaturu Oplenačke crkve.

Nedavno je u crkvenom dvorištu otvoren parohijski dom u stilu šumadijsko-pomoravske arhitekture. Prostire se na 250 kvadrata. Izgradnja je koštala 6,5 miliona dinara. Lokalna samouprava uložila je 3,5 miliona, a Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (sektor za turizam) učestvovao je sa tri miliona dinara.

NIJE DOBRO - Nije dobro što jedan put razdvaja voždovo grobno mesto od crkve zahvalnice, koja je podignuta na mestu njegovog ubistva, od novog parohijskog doma - naglašava Dejan Šulkić (na slici). - Već duže vreme vodimo razgovore sa vlasnicima parcela kojima pripada taj put. Hoćemo da otkupimo te parcele, da put izmestimo i da formiramo jedinstven

Parohijski dom je višenamenski. Koristiće se za potrebe sveštenstva i parohijana, ali i za potrebe turističkog saveza opštine. U prizemlju je sala u kojoj će se priređivati promocija knjiga, izložbe, časovi istorije, pozorišne predstave. Planirana je stalna postavka vrednih umetničkih i etnopredmeta. Turisti će moći da pogledaju i filmove o Karađorđu, od onog najstarijeg iz 1911. godine do poslednjeg snimljenog "Crna zora".

Dejan Šulkić, predsednik opštine Velika Plana, kaže da je parohijski dom od izuzetnog značaja, jer su stvoreni mnogo bolji uslovi za razvoj turizma.

- Dobro je što je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja imalo osećaja i razumevanja za izgradnju objekta. Računamo da i dalje zajedno nastupamo. Da bi ovaj kompleks bio lepo zaokružena celina, ima još dosta posla - poručuje Šulkić.

Po njegovim rečima, planira se detaljno uređenje čitavog prostora koji okružuje mesto pogibije i mesto prve sahrane vožda Karađorđa. Praviće se odmorišta, letnjikovci, sportski tereni za decu, biće dosta zelenila i cveća.

Ovaj turističko-istorijski kompleks, smešten u dolini okruženoj netaknutom prirodom, obuhvata još veoma lepu ulaznu kapiju u Radovanjski lug, specijalno izgrađen prilazni put i letnju pozornicu, na kojoj se održavaju manifestacije pod vedrim nebom. Pored puta postoji restoran, a tu su i prijatni domaćini. Mesto na kome je srpski vožd Karađorđe proveo svoju poslednju noć može se posetiti uvek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije