Muka za đake pešake

A. DELIĆ

23. 05. 2010. u 19:54

 Republička sanitarna inspekcija najlošiju ocenu dala seoskim školama u Ljuboviji i Krupnju. U selu Trešnjica vrata zatvaraju varjačom. Najveći problem neispravni seoski vodovodi

 ŠABAC - Prema izveštaju Republičke sanitarne inspekcije, dostavljene na zahtev šabačke lokalne samouprave, škole na području Šapca su u znatno boljem stanju u odnosu na pre, jer je tokom prošle godine urađen veći broj obimnijih popravki. U Odljenju republičke inspekcije, za područje ukupno dva grada i šest opština, ipak, napominju da đaci u ovom delu Srbije često nemaju ni osnovne uslove za rad, a drastični primeri su u najzabačenijim selima oko Ljubovije i Krupnja.
- Iz šabačke Gradske uprave, koja godinama unazad izdvaja velika budžetska sredstva za rekonstrukciju i izgradnju škola, izveštaj je zatražen da bi se iz vanrednih sredstava pravovremeno reagovalo na eventualne kvarove - objašnjava dr Borka Kokanović, načelnik republičke sanitarne inspekcije, specijalista higijene. - Zgrade su u prilično dobrom stanju, a ni na seoskom području nema škole bez higijenskog sanitarnog čvora i ispravne tekuće vode.
Prema njenim rečima, tek sporadično javljaju se manji nedostaci, poput neispravnosti u uzorcima vode, kao što je slučaj u Slepčeviću, gde nije na vreme zamenjen filter. Krupniji problemi su nedovoljan broj fiskulturnih sala, ali u planu je gradnja u školama “Nata Jeličić” i “Nikolaj Velimirović”. Međutim, higijensko-sanitarne nedostatke nije ni malo lako otkloniti u udaljenoj varošici Ljubovija.
- U Gornjoj Trešnjici je dosta đaka pešaka, koji dnevno prevale i po 10 kilometara u jednom pravcu. U školi ih zatim dočeka dotrajali drveni patos, loše grejanje iz zastarelih peći, stari nameštaj, vlaga u zidovima. U mestu Selanac u podu škole je veliko ulegnuće. Ispod hodnika i učionice su podrumske prostorije i ne bi bilo iznenađenje kada bi se takav pod jednostavno urušio. Vrata se zatvaraju varjačom, a gljive rastu ispod sudopere u kuhinji - kaže dr Kokanović.
U Ljuboviji je konačno privedena kraju gradnja nove zgrade OŠ “Petar Vragolić”. Preostala je još samo nabavka sprava za salu za fizičko vaspitanje, i trebalo bi da bude useljena već početkom iduće školske godine. Doktorka Kokanović ističe da je završetak zgrade iznuđen tek posle zabrane korišćenja stare, čiji je krov zimus jedva odolevao debelom snegu, o čemu su “Novosti” u više navrata pisale.
- Da nije bilo rešenja o zabrani korišćenja stare škole, niko ne bi ni reagovao. Žalosno je ali je istina. Nije ništa bolje ni u Beloj Crkvi (opština Krupanj). Osmoljetka sa 500 đaka, a voda je mikrobiološki neispravna. Od sedam slavina, samo su na jednu stavili filter za prečišćavanje. Naravno da na odmoru ne mogu sva deca da dođu na red. Naložena im je mera koju nisu ispoštovali. U selu je urađen vodovod, koji još nije u funkciji, dok ljudi piju neispravnu vodu - kaže dr Kokanović.
U ovom i mnogim selima u brdskim i planinskim predelima ovog okruga, stanovništvo se vodom snabdeva iz izvora, takozvanih kaptaža sa rezervoarima, koji su obično nepropisno sagrađeni. Otuda i mikrobiološka zagađenost, jer pored tehničkih nedostataka, ni hlorisanje nije kontinuirano. Obavlja se povremeno, stihijski i obično tako što se hlor u rezervoare sipa iz kanti, bez ikakve stručne kontrole.

POPRAVKA U KORENITI
- RUINIRANA je i osmogodišnja škola u Koreniti (Loznica), a na zgradi je do sada promenjena samo spoljašnja stolarija. Gradonačelnik Vidoje Petrović zainteresovao se za ovaj slučaj, pa je lokalna samouprava zatražila dodatno vreme da uredi školu i inspekcija im je izašla u susret, jer su radovi koje treba izvesti komplikovani i skupi. Velike popravke će, najverovatnije, uslediti za vreme školskog raspusta - kaže dr Kokanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije