Traže dozvolu da pakuju otrove

B. PUZOVIĆ

21. 04. 2010. u 20:39

 Slovenačka firma "Kemis" namerava da u blizini centra Valjeva gradi skladište opasnih materija, u hali koja bi bila u krugu fabrike "Gorenje"

 SLOVENAČKA firma "Kemis" namerava da sakuplja i skladišti opasni otpad iz cele Srbije sa samo kilometar i po od najužeg centra Valjeva. U hali koja bi bila u krugu fabrike "Gorenje" godišnje bi se sakupilo i do 2.000 tona materija opasnih po zdravlje.
U zahtevu za dobijanje dozvole, koji je "Kemis" uputio Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja, piše da bi se, između ostalog, sakupljali organski i halogeni rastvarači, tečnosti za pranje, otpadne boje i lakovi, čvrst otpad koji sadrži opasne supstance, mineralna motorna i ulja za menjače, komponente koje sadrže živu, antifriz, olovne baterije... Odlagale bi se i laboratorijske hemikalije koje sadrže opasne supstance, citotoksični i citostatični lekovi.
"Kemis" je u zahtevu Ministarstvu naveo da bi se otpad sakupljao na mestu nastanka, u odgovarajuću ambalažu koja omogućava siguran prevoz i manipulaciju. Kod proizvođača pripremao bi se za transport i prevozio u skladu sa propisima, direktno do mesta za preradu ili do skladišta "Kemisa" u Valjevu. Otpad bi u skladištu u Valjevu bio osiguran i odložen prema vrsti, a kad se skupi, veća količina prevozio bi se u posebno opremljenim kamionima.
U zahtevu za izdavanje dozvole piše i da će skladište imati površinu 120 kvadratnih metara. Sakupljalo bi se od pet tona citotoksičnih i citostatičnih lekova, i do 600 tona ulja za menjače.
Gradska uprava Valjevo, od koje je Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja po Zakonu o upravljanju otpadom zatražilo mišljenje, obratila se drugim zainteresovanim organima i organizacijama. Prva je reagovala Organizacija potrošača Valjeva, koja se sa mesnom zajednicom Naselje oslobodioci Valjeva protivi da ovaj grad postane, "srpska deponija opasnog otpada".
- Otpad mora da se sakuplja i skladišti, ali smatramo da postrojenje ne sme da bude u blizini četiri naselja, tri obdaništa, osnovne i srednje škole. Skladište bi bilo nadomak najvećeg ovdašnjeg naselja Oslobodioci Valjeva - kaže Slobodan Petronić, predsednik Organizacije potrošača. - Dokumentaciju koju imamo dostavili smo stručnjacima da procene moguću opasnost. Čim dobijemo procenu, daćemo naše mišljenje o skladištu opasnih materija koje slovenačka firma namerava da gradi.

MEŠTANI DRENOVCA PROTIV FABRIKE OTPADA U SUSEDNOJ OPŠTINI
KOMŠIJE IZ PARAĆINA PIŠU PETICIJU
Stanovnici Drenovca kod Paraćina počeli su da sakupljaju potpise protiv izgradnje postrojenja za preradu opasnog otpada nadomak sela, u susednoj ćićevačkoj opštini. Izabrali su inicijativni odbor čiji članovi obilaze domaćinstva i imaju rok od sedam dana da prikupe potpise najmanje polovine od 1.700 punoletnih stanovnika.
- Tačno je to da nema potvrde da je ta fabrika štetna, ali nema potvrde ni da nije. Ni Vojvodina ni Ćuprija nisu prihvatile izgradnju, pa postavljamo pitanje zašto baš ovde, kad nema nijedne fabrike u blizni iz koje bi taj opasan otpad stizao - pita se Mikica Simić, predsednik Saveta MZ Drenovac.
Protiv su i žitelji Pojata, gde bi fabrika trebalo da se gradi. Prema njihovim saznanjima, takva fabrika ne može da se nalazi na manje od pet kilometara od naselja i dva kilometra od vodotoka. (Z. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Jovan Ilic

23.04.2010. 06:18

Cinicno je objasnjenje ino kapitalista koji kazu]vi imate koristi sto smo kod vas podigli fabriku. Nije tako, radnik u Carapari, primera radi, placan je u Valjevu tri puta manje nego onaj u maticnoj zemlji. I sad jos ovo oko opasnog otpada. Na Zapadu su mnogo ostriji kriterijumi, a kod nas je u toj oblasti stanje neuredjeno. Valjevci sada ste na mukama. Treba dobro izvagati, u vezi ovih opasnih materija, sta dobijate a sta gubite!

sečanjac

23.04.2010. 13:14

Srbija je dočekala da je svi tretiraju kao ekološku deponiju.Što bi Slovenac zagađivao Kranjsku goru, kad može Srbiju.Potplati, pa truj.

Dragana

24.04.2010. 08:23

Pa eno im alpskih padina pa neka skupljaju otpad a ne u rodnoj i plodnoj valjevskoj zemlji!

milan

25.04.2010. 18:05

Mnogo vece kolicine stetnih i otrovnih materija sada postoje bez ikakve kontrole u valjevskih firmama i fabrikama i nikog to ne brine. A kad se pojavi firma koja hoce tu oblast da uredi po evropskim normativima, onda vam smeta!