Komšije ukrale vampira Savu

R. BLANUŠA

16. 03. 2010. u 20:41

 Meštani iz bajinobaštanskog sela Zarožje ispod Povlena ljuti na Valjevce što im otimaju njihov turistički brend. Miodrag Vujetić: Nema tih para za koje bismo prodali našeg „Drakulu” iako nam je davio vodeničare

 BAJINA BAŠTA - Vest da su turistički poslenici Valjeva odlučili da poznatog srpskog vampira Savu Savanovića iskoriste u propagandne svrhe, kao sopstveni turistički brend, ozbiljno je naljutila prve komšije, meštane sela Zarožje u bajinobaštanskoj opštini.
- Ma kakvo Valjevo, kakvi bakrači, to je samo njihova, poznata valjevska podvala. Vampir Sava je naš i Božiji. Evo, kopije plana, mesta gde je bila nekad vodenica koji smo izvadili u katastru iz Bajine Bašte 2003. godine, tu je i pismena izjava sedmorice suvlasnika vodenice da su saglasni da se ona obnovi - uzrujano objašnjava Miodrag Vujetić, iz zaroškog zaseoka Gnila Priseka, dok lista papire. U izjavi od 31. avgusta 2003. overenoj u MZ Zarožje se navodi da se "svojim potpisima Milan, Slobodan, Radoslav, Desanka, Vladimir M. i Vladimir D. Jagodić i Vidoje Vasiljević obavezuju da neće sporiti popravku i adaptaciju vodenice na reci Rogačici, na katastarskoj parceli 1.387, na mestu zvanom Raško do".
- Ljudi, moramo obuzdati strasti inače neće valjati. Ja sam prvi mobilnim telefonom obavestio policijsku stanicu iz Bajine Bašte da nam je ukraden vampir Sava. Nema para za koje bismo ga mi prodali. Jeste da nam je podavio dosta vodeničara, ali i proslavio nam je selo. Mi smo mu oprostili to sa vodeničarima, a on nama oprosti što ga probodosmo glogovim kocem pa smo i dalje zajedno. Njegov duh oličen u leptiriću je na Gniloj Priseci, u Crvenoj steni gde ima svoju kamenu kolibu - govori Stanoje Tejić i dadaje da Sava i dalje vedri i oblači ovim krajevima. Sa Crvene stene se otisnula jedna čobanica, potom bik, pa jagnje, a pre nekoliko godina i dva brata.
- Neizmerno hvala JNA i generalu Nikoli Ljubičiću, jer da njih ne bi, moje Zarožje bilo bi još onakvo kako ga je gotovo pre 150 godina opisao Milovan Glišić u svojoj pripoveci "Posle 90 godina". Po njegovom kazivanju bilo je to izuzetno zaostalo selo, što se kažu Bogu iza leđa, sa priprostim dobroćudnim seljanima koji su, svedoči Glišić, kad okrate gredu, pokušavali da je produže istezanjem, skakali u maglu misleći da je vuna, vilama zabacivali orahe na tavan, sejali so nadajući se da će ona ponići i još koješta - priča Miodrag Vujetić i objašnjava zašto je pokrenuo inicijativu da se vampir Sava iskoristi u turističke svrhe.
- Osim vampira Save i vodenice tu je obanovljena stara kapela u kojoj se, po predanju, pričestila bosanska vojska nakon prelaska Drine na putu za učešće u boju na Kosovu. Nedaleko od nje, zahvaljujući najviše sponzorstvu Zarožana, koji listom rade u Šavjcarskoj, sagrađena je nova crkva Svete Trojice.
Stene koje se uzdižu iznad kanjona rečice Rogačice su poput rogova i liče na one iz Đavolje varoši. Crvena stena i Savina stenovita koliba dopunjuju ovaj neobičan krajolik odakle se pružaju vidici prema Povlenu, Jablaniku, Medvedniku, Divčibarama, Rudniku, Podrinju, Tari i Jahorini.

PODRŠKA IZ CIRIHA
Volimo ga iako smo se kao deca plašili da čuvamo ovce u blizini vodenice gde je Sava davio vodeničare. Ne možemo ga dati drugom, niti možemo da ga se odreknemo. Bez njega nema ni Zarožja. Naše Udruženje "Zarožje" u Cirihu spremno je da finansira sudski spor sa Valjevcima - smeškajući se vele supružnici Milomir i Milka Ostojić koji su 30 godina na radu u Švajcarskoj.

UNOVČILI
Čuo sam da su Rumuni svog vampira Drakulu dobro unovčili kroz turističku ponudu, pa ko velim, možda bi i naš Sava Savanović mogao doneti koju paru ovom kraju. A Zarožje ima veliki turistički potencijal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Branislav

17.03.2010. 17:07

Pa dobro ljudi dokle cemo vise da se svadjamo medusobno. Svi smo Srbi. Treba lepo da se dogovorimo. Ako Valjevo ima bolju organizaciju, logistiku i politiku turizma kao i veca novcana ulaganja, sto se lepo ne bi udruzili i zajednickim nastupom osmislili turisticku ponudu ]]Vampir SAVA[[. Ipak je to jedan kraj Bajina Basta i Valjevo, gde bi trebalo da zdruzenim snagama se krene u osvajanje sveta turistickom ponudom ovog kraja, kao sto su to uradili dovitljivi Rumuni, nasi dobri susedi, sa ]]Drakulom[[