Razdor u kući prijateljstva

V. ILIĆ

24. 02. 2010. u 19:10

Раздор у кући пријатељства
Spor opštine Gornji Milanovac i Srpsko-norveškog društva oko zdanja kojem preti stečaj. Milanovčani smatraju da kuća treba da pripadne njima. Sedište u Beogradu

NORVEŠKA kuća, simbol Gornjeg Milanovca i višedecenijskog prijateljstva Srbije i Norveške, ovih dana postala je vruća tema u ovom mestu. Zbog velikih dugova, kako nam je rekao predsednik opštine Dražimir Marušić, ovoj kući, izgrađenoj pre 23 godine, preti stečaj, a aktuelizovano je i pitanje vlasništva nad ovim prelepim objektom.
Prema podacima Srpsko-norveškog društva, prilozi za izgradnju Norveške kuće dobijeni su od mnogih gradova i opština nekadašnje SFRJ, a veći deo novca dalo je Društvo, odnosno oba dela društva - Srpsko-norveško i Norveško-srpsko društvo (nekada jugoslovensko). Međutim, predsednik Marušić ističe da je i opština značajno učestvovala u izgradnji, tako da je, prema njegovom mišljenju, prirodno da vlasništvo nad kućom pripadne milanovačkom ogranku Društva.
- Zemljište na kojem je sagrađena Norveška kuća u vlasništvu je države Srbije - kaže Marušić. - Opština neće prepustiti nikome da uzme ono što je njeno. Tražimo da se utvrdi deo našeg vlasništva nad objektom. Nedavno sam boravio u Norveškoj i dobio potpunu podršku za svoju ideju. Do 2003. godine sedište Društva bilo je u Gornjem Milanovcu, a potom je prebačeno u Beograd, što nije slučajno. Nije ni slučajno što sad neko iz beogradskog ogranka želi da prisvoji ovaj objekat, što mi nećemo dozvoliti. Odneli su čak i svu dokumentaciju o vlasništvu u Beograd.
Marušić ističe da je kuća značajna za turističku ponudu Gornjeg Milanovca, jer su ovde smešteni muzej sa eksponatima iz logoraških dana, svečana sala i ugostiteljski prostor. Cilj Turističke organizacije ovog grada jeste da se obogati ponuda u kući, i to sve u skladu sa onim što ona predstavlja - simbol prijateljstva. Time bi kuća bila uvrštena u turističku ponudu Milanovca. Ideja je i da ovo bude mesto prezentacije norveške kulture.
S druge strane, u Srpsko-norveškom društvu ne žele da komentarišu ove Marušićeve izjave. Smatraju da je to bespotrebno, jer se svi papiri koji dokazuju vlasništvo nad kućom nalaze baš u opštini. U spisku donatora za izgradnju, prema njihovim podacima, nalaze se mnogobrojni gradovi SFRJ, a zemljište na kojem je objekat, kupilo je Jugoslovensko-norveško društvo. Nezvanično saznajemo da u Društvu nameravaju da u kući ubuduće posluju muzej i koncertna dvorana i da bi trebalo naći partnera za poslovanje u ugostiteljskom delu kuće, koji bi bio pod strogim nadzorom samog Društva.
- Imamo dobru volju i spremni smo za pregovore - kažu u Društvu. - Uskoro će biti održan sastanak zainteresovanih strana, pa ćemo se, nadamo se, sporazumeti.

DUGOVI
TRENUTNO u Norveškoj kući ne radi ni restoran. Radnici su na kolektivnom godišnjem odmoru, koji bi trebalo da se završi do 1. marta. Zaposlenima se duguje nekoliko plata, a neizmirene su i obaveze prema državi. Opštini se duguje 740.000 dinara za građevinsko zemljište u protekle tri godine.

DONACIJE IZ NORVEŠKE
ZAHVALjUJUĆI postojanju Društva koje broji 17 ogranaka i same Norveške kuće, simbola prijateljstva, Vlada Norveške pomagala je ovom gradu mnogobrojnim donacijama. Najvrednija je savremena deponija "Vujan", koja je koštala dva i po miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

shollim

19.10.2010. 20:58

Zeleo bih da pitam ako neko zna da mi kaze gde se sad nalazi srpsko-norvesko dustvo u beogradu (br telefona i ulicu).Hvala.