Pomoć od države

D. STOJANOVIĆ

utorak, 23. 02. 2010. u 19:35

Помоћ од државе
Protest radnika “Jugorendgena” ispred Gradske kuće. Traže susret sa ministrima Dinkićem i Ljajićem

NIŠ - Stotinak od ukupno 190 preostalih radnika “Jugorendgena”, u utorak je protestovalo ispred Gradske kuće u Nišu, tražeći posredovanje gradskih čelnika da dođu do ministara Mlađana Dinkića i Rasima Ljajića, da bi, kako ističu, pokušali da spasu firmu od totalnog kraha.
“Jugorendgen”, nekadašnji ponos ne samo holdinga “EI Niš“, već i cele bivše Jugoslavije, privatizovan je novembra 2006. godine po starom zakonu, a kupili su ga sami radnici, dok je državi ostalo 20 odsto kapitala.
- S obzirom na to da je država vlasnik pomenutog dela kapitala, a firma je na ivici ponora, jednostavno tražimo i smatramo, da pomenuti ministri mogu da nam pomognu da nađemo strateškog partnera, koji bi bio spreman da uloži kapital, pokrene proizvodnju, za šta postoje svi drugi preduslovi, i tako se spreči stečaj iz koga bi se ko zna šta izrodilo - kaže za “Novosti” predsednik fabričkog sindikata “Nezavisnost”,Aleksandar Micić.
Inače, “Jugorendgen” je svojevremeno imao ukupno 700 radnika i proizvodio je vrhunske rendgen aparate po “Simensovoj” licenci i tehnologiji, ali i druge medicinski aparate. Većina radnika je u međuvremenu otišla po raznim osnovama, a od preostalih 190, samo tridesetak je trenutno angažovano uz primanja ispod svakog dostojanstva, dok su ostali na prinudnom odmoru i ne primaju ništa.
- Čim je izvršena privatizacija, samo mesec dana kasnije, usledila je blokada žiro računa, što je za nas bio pravi šok, a sunovrat počinje 2003. godine, kada je naš proizvodni program negde na volšeban način “iznet” - ističe Micić i dodaje da radnici godinama jedva preživljavaju, živeći u bedi.
Radnicima “Jugorendgena” uopšte nije jasno ni zbog čega Ministarstvo zdravlja na osnovu zaključenog predugovora, od njih nije preuzelo rendgen i druge aparate u vrednosti od 600.000 evra.
Inače, dalji planovi su da se do kraja nedelje održe pregovori sa čelnicima EI holdinga i gradskog rukovodstva, a u ponedeljak je planiran protestni skup, na kome bi se, kako reče Micić, odlučilo, šta i kako dalje, pri čemu se ne isključuju ni radikalnije mere.

SKUPI APARATI
LjUDIMA iz “Jugorendgena” nije jasno i zbog čega je grad Niš nedavno kupio dva dijagnostička aparata za potrebe ovdašnjeg zdravstva, plativši za njih 300.000 evra, a te iste aparate, možda još i boljeg kvaliteta i po “Simensovoj” tehnologiji, mogao je da kupi od njih, i to za 100.000 evra manju cenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

vladimir vuk jovanovic stomatolog

24.02.2010. 10:31

Vjerovatno i Vi u Nisu imate nekog Tomicu Milosavljevica.Savjetujem Vam da bjezite od Dinkica kao djavo od krsta.Neka Vam je Bog na pomoci.