Ugalj briše Vreoce sa mape

B. PUZOVIĆ

15. 02. 2010. u 19:34

 Zbog širenja Rudarskog basena „Kolubara“, varošica kod Lazarevca nestaje 2015. godine. Potpisivanje ugovora o eksproprijaciji u toku. Počele prve isplate avansa

 Vreoci, varošica kod Lazarevca sa oko 1.200 domaćinstava i 3.300 stanovnika, od 2015. godine više neće postojati na geografskoj karti! Zbog širenja površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara“ kompletni Vreoci biće iseljeni i to je, posle gradnje hidroelektrane „Đerdap“, najveći takav poduhvat u Srbiji!
Komisije su do sada obavile grubi popis imovine 616 domaćinstava. Potpisivanje ugovora o eksproprijaciji je u toku, a počele su i prve isplate avansa - 35 odsto vrednosti procenjene imovine.
Eksproprijacija ovakvih razmera radi se u državi jednom u veku. Od decembra prošle godine do sada podneto je oko 200 zahteva za eksproprijaciju i „Kolubara“ je prihvatila sve realne zahteve žitelja Vreoca, dali smo fer i korektne ponude - kaže Nebojša Ćeran, generalni direktor Rudarskog basena „Kolubara“. - Preseljenje Vreoca košta oko 200 miliona evra, ove godine potrošićemo trećinu tih sredstava. Izmeštanje Vreoca, ispod kojih je 600 miliona tona uglja, strateški je poduhvat, jer obezbeđuje dugotrajno funkcionisanje površinskog kopa „Polje D“ i energetsku stabilnost zemlje.
U poslednja dva meseca podneto je oko 200 predloga za takozvanu direktnu eksproprijaciju domaćinstava, koja je trebalo da budu time obuhvaćena 2008. i 2009. godine. Vreočanima koji se sele od ove do 2014. godine biće isplaćivan avans - trećina grube procene vrednosti imovine. Kad dođu na red za eksproprijaciju imovina će biti precizno procenjena. Obezbeđeno je oko 5,5 milijardi dinara za iseljavanje Vreoca u toku ove godine.
Uz avans Vreočani mogu da dobiju i parcelu u dobro opremljenom naselju Rasadnik u Lazarevcu. Ako to ne žele, mogu da uzmu 30.000 evra za kupovinu placa na drugom mestu - kaže Ćeran. - Bojazan pojedinih žitelja Vreoca, da će „Kolubara“, navodno, da uzme samo one delove naselja koji joj trebaju zbog širenja ugljenokopa apsolutno je neosnovan. Programskim osnovama jasno je propisano da se uzimaju i oni delovi Vreoca gde ugalj nikad neće biti kopan. Obavezali smo se da ćemo eksproprisati kompletne Vreoce.
Generalni direktor „Kolubare“ upozorava da iseljenje ovog naselja kasni najmanje - pet godina! Bageri „glodari“ pre dve godine stali su sa otkopavanjem uglja kod vreočkog groblja i to, smatra Ćeran, nije smelo da se dozvoli.
- Na „Polju D“ zbog toga ugalj kopamo bukvalno pomoću štapa i kanapa. Da bismo došli do lignita, na nekim mestima izmeštamo jalovinu staru četiri decenije - objašnjava Ćeran. - Sve to se dešava jer iseljavanje Vreoca nije počelo na vreme. A zašto se kasnilo, ne znam. Optimista sam kad je preseljenje Vreoca u pitanju, jer o tome se pričalo više od dve decenije, a sada je konačno počela realizacija. Što je najvažnije, novac za taj poduhvat je obezbeđen.

OSTVAREN PLAN
Svaki drugi kilovat struje u Srbiji proizvede se od uglja sa površinskih kopova „Kolubare“. Prošle godine ostvarili smo plan proizvodnje od oko 30 miliona tona uglja - kaže Ćeran. - Otkriveno je oko 60 miliona tona jalovine. Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu isporučili smo 27,4 miliona tona uglja. Najveći uspeh lane bilo je puštanje dva nova ugljenokopa u rad. Međutim, dva stuba „Kolubare“ su kopovi „Tamnava-Zapadno polje“ i „Polje D“, koji proizvedu čak 80 odsto uglja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije