Sto kućica za spas sove

J. JOVANOVIĆ

09. 12. 2009. u 20:38

Aktivnosti Prirodnjačkog društva ”Gea” u Vršcu povećale populaciju retkih ptičjih vrsta. U Vršačkim planinama stabla drveća relativno mlada, pa nedostaju šupljine za gnežđenje

VRŠAC - Hukanje izuzetno retke ptice - uralske sove, u Srbiji se može čuti samo u šumama Vršačkih planina, najvišeg masiva u Vojvodini, ali je njihova populacija ugrožena zbog relativno mladih stabala, koja nemaju šupljine pogodne za gnežđenje. To je, generalno, problem čitave severne pokrajine, koja pod šumama ima svega 6,4 odsto površine.
Kao pokušaj da se takvo stanje promeni, članovi Prirodnjačkog društva “Gea” iz Vršca, već deset godina volonterski postavljaju drvene kućice, kao zamenu za prirodne duplje. Na njihovo iznenađenje - većina kućica je nastanjena! Uralske sove, kukuvije, kukumavke i modrovrane, ostale manje ptice, pa čak i veverice, puhovi, divlje pčele... u njima su našle svoj moderni dom.
- Prve dve kućice za sove smo postavili 1999. godine, a prvi stanari su se uselili narednog proleća. To nas je podstaklo da do danas postavimo stotinak kućica - kaže Milivoje Vučanović, ornitolog amater i član PD “Gea”, čijim se angažovanjem populacija uralske sove sa dva povećala na sedam parova! - Nedavno smo u selima, u podnožju Vršačkih planina, uz pomoć Elektrovojvodine, postavili i platforme za bele rode, a otvorili smo i hranilišta za ptice grabljivice, u nadi da ćemo vratiti globalno ugroženu vrstu, orla krstaša, koji se na ovim prostorima gnezdio pre tridesetak godina.
“Gea” je u Srbiji poznata po svojim akcijama. Njihov primer već slede mladi ornitolozi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.
- To je jedna od poenti našeg rada - dodaje Vučanović, koji je nedavno napravio prvi ekološki dokumentarac u našoj zemlji, koji se bavi životom sova.
Film “Zaštitimo sove” traje 52 minuta, a nastao je sklapanjem terenskog materijala prikupljanog od 1998. do 2009. godine. Neki kadrovi do sada još nisu viđeni.
- Film prikazuje sva iskušenja šest vrsta sova na Vršačkim planinama i probleme suživota sa ljudima, ali predlaže i načine kako čovek može sa malo napora da pomogne ovim pticama u borbi za opstanak. Jer, u Srbiji se još suočavamo sa primerom da sove ubijaju iz čistog sujeverja - predočava Vučanović.

ČAK 123 VRSTE PTICA
- VRŠAČKE planine su stanište za 123 vrste ptica, od kojih su mnoge retke i zaštićene - kaže Milivoje Vučanović, koji je otkrio izuzetno retke uralske sove i orla zmijara, čije je mladunče pre nekoliko meseci uginulo od posledica ranjavanja puškom.
Otkrio je i jastreba osičara, planinsku strnadicu, planinskog popića, belogrudu čiopu... Zato njegova zapažanja koriste i visokoobrazovani ornitolozi, kada je reč o terenu oko Vršca.

VOLONTERI
”GEA” sarađuje sa školama i organizacijama koje se bave mladima. Tako su učenici osnovne škole iz sela Gudurica, na časovima tehničkog obrazovanja, napravili više kućica, a članovi Odreda izviđača napravili i postavili desetak. Kažu, u mladima imaju najbolje partnere i saveznike za očuvanje flore i faune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije