GORNJI MILANOVAC - U odeljenju 1/4 gornjomilanovačke Gimnazije “Takovski ustanak” traje čas matematike. Nastavnik predaje na tečnom engleskom jeziku. Za svih 45 minuta ne čuje se ni reč na srpskom. Đaci uredno zapisuju u svoje sveske lekciju na engleskom alfabetu. Ovako je i na časovima biologije, hemije, geografije...
Reč je o bilingvističkom odeljenju, jedinstvenom u ovom delu Srbije, prvi put oformljenom u gimnaziji u ovoj školskoj godini.
- Generacije koje nam dolaze puno znaju. Želeli smo da im ponudimo nešto atraktivno, da nauče puno toga novog - rekla nam je Mirjana Marković, prof. geografije, razredni starešina ovog odeljenja, koje ima 21 učenika.
- Cilj je da se upoznaju sa osnovnom terminologijom iz svih predmeta, da im sutra, kada budu nastavljali školovanje, bude mnogo lakše na fakultetima u našoj zemlji, ali i izvan nje.
Učenici, koji su polagali i poseban prijemni ispit za upis u ovo odeljenje (pored matematike i srpskog polagali i engleski jezik), nastavu iz biologije, hemije, geografije i matematike pohađaju i na maternjem i na engleskom jeziku. Časovi računarstva i informatike, likovne kulture i građanskog vaspitanja nalik su na časove u zemljama engleskog govornog područja.
- Naš predlog o osnivanju ovog odeljenja odobrilo je Ministarstvo prosvete, a nastavni profesori su, i pored toga što su kroz svoje školovanje učili engleski, morali da pohađaju kurseve i polažu određene testove, kako bi bili kvalifikovani da predaju svoje predmete na engleskom. Iako su morali da obnavljaju zaboravljeno i da ponovo uče dosta toga novog, profesorima je to predstavljalo veliko zadovoljstvo - rekla nam je Dragana Stefanović, profesorka engleskog jezika, koja predaje građansko vaspitanje.
Njena koleginica Biljana Mišović, koordinatorka ovog programa kaže da bi od naredne školske godine Ministarstvo trebalo da ovom odeljenju odobri još jedan, novi predmet - evropska kultura i civilizacija, koji će u celini biti prezentovan na engleskom jeziku, a trenutno se u okviru ovog predmeta izvodi sekcija.

NORVEŠKI
OD naredne školske godine u milanovačkoj gimnaziji trebalo bi da se uvede i treći strani jezik - norveški. U početku će nastava biti fakultativna.