Istorija Niša na izvolte satanistima

S. BABOVIĆ

23. 11. 2009. u 20:11

 Posle tri decenije staro groblje pod Goricom u Nišu biće ograđeno, sređeno, a uvešće se i stražarska služba. Na groblju na kom je poslednja sahrana bila 1971, humke stotine velikana grada Niša zaboravljene

 NIŠ - Serdar Jole Piletić, rođen 1814.u Piperima, Crna Gora, crnogorski junak, doglavnik i najbliži savetnik Njegoša, kneza Danila i kneza i kralja Nikole - poslednje dve decenije života proveo je izgnan u Nišu. Tu i "umre", stoji na njegovom nadgrobnom spomeniku na Starom groblju, gde je poslednji Nišlija sahranjen 30. decembra 1971. godine.
Memorijalni kompleks Staro groblje pod niškom Goricom, o kome javnost tek povremeno razmišlja, kada se kakvo znamenito, istorijski vredno obeležje ukrade, ponovo je aktuelan ovih dana. Posle blizu 30 godina, groblje zaštićeno 14 godina, a prepušteno nemaru, nemilosti lokalnih narkomana i satanista koji su vrlo često skrnavili grobna mesta, Gorica je počela da se ograđuje.
JP „Gorica“ i GO Palilula napravili su plan da u naredne tri godine podignu i zapadnu kapiju, uvedu stražare i osvetljenje.Trenutno se rekonstruiše istočna kapija u koju je uloženo više od tri miliona dinara. Veliki zadatak je i na Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu. Radnici okopavaju humke i čiste urasle stazice pored grobnica, a na groblju potpuna tišina. U Memorijalnom parku više neće biti mesta za skitnice. Potomci starih i viđenijih Nišlija za precima će dostojanstveno žaliti, obećavaju nadležni.
Istorija Niša najbolje se uči na Starom groblju. U porodičnoj grobnici Ristić, počiva slavni vlasnik i osnivač sadašnje fabrike "Niteks", Mita Ristić. Njegov odlični prijatelj Antun Augustinčić znameniti vajar napravio je skulpturu "Prelja" koja je ukradena prošle godine. Sa porodične grobnice poznatog lekara dr Voje Stojanovića nestao je "Anđeo s lirom", rad Marina Studina iz 1924. godine! Nepokradeni, ali opet, zaboravljeni, ostali su grobni spomenici Stanka Atanackovića Bojadžije, vođe niškog ustanka iz 1841. godine Kole Rašića, ratnika protiv Turaka, Todora P. Stankovića, koji je istakao zastavu slobode u Nišu 1878.godine. Tu su i mošti niškog učitelja Atanasija Petrovića poznatijeg kao učitelj Tasa, ali i pukovnika Milovana Nedića. Spomen-obeležja zaštićena su 1983. godine zakonom. Na Starom groblju sahranjen je i Đorđe Vajfert, znameniti vlasnik pivare i guverner Narodne Banke Srbije, Todor Milovanović predsednik opštine s početka 20. veka. Umro je 1912. godine.
I kada im je imovina oduzimana i kada su stradali od potonjih vlasti, ostajala su grobna mesta da podsećaju na velika imena žitelja Niša. Tako je serdar Jole Piletić, koji se spominje i u "Gorskom vijencu", u Nišu od 1878. godine kada se sukobio sa sa knezom Danilom, živeo vrlo javno, ali danas nema tragova kuće koja mu je data na poklon. U naselju Palilula grupa viđenijih Crnogoraca sa serdarom Joletom na čelu nastanila se "plemenski" pod okriljem tzv. Crnogorskog naselja. Koliko je ugledna pridošlica bila poštovana najbolje ukazuje podatak da je serdar imao stalni termin prijema na niškom dvoru kralja Milana Obrenovića (1868-1889), nedeljom u 10 sati. U njegovoj grobnici su sahranjeni i sin Miroslav (1872-1935) pešadijski pukovnik i snaha Marija.

PROZORI U PROŠLOST
DO kraja narednog februara Memorijalni park Gorica imaće uređeno zelenilo, kaže Branimir Jezdimirović direktor JKP „Gorica“. Za narednu godinu, predočava Igor Novaković predsednik GO Palilula planirano je asfaltiranje staza, a izgled memorijalnog parka biće mnogo bolji za godinu i po dana. Po završenoj rekonstrukciji kapija postaviće se video-nadzor, koji će zaštititi istorijski vredne spomenike. Đaci čuvene gimnazije „Svetozar Marković“ koja se od osnivanja kolokvijalno zove "grobarska", neispisanu istoriju Niša gledaće bez zazira kroz prozore učionica.

KRADU SPOMENIKE
PRE dva dana je Nišlija Ninoslav Miljković uvideo da je sa grobnog mesta njegovih najbližih ukraden nadgrobni spomenik bez posebne materijalne vrednosti, ali njemu uspomena na pretke.Opštinari kažu da za sada ovakve neretke situacije ne mogu da spreče, ali da će kada zaživi Memorijalni park Gorica, krađe biti prošlost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

СТАРИ НИШЛИЈА

24.11.2009. 00:25

Хвала Богу да се део градске власти после 37 година од престанка сахрањивања сетио и предузео прве и скромне кораке у заштити и очувању богате историјске, уметничке и споменичке баштине на Старом гробљу под Горицом у Нишу. Овај потез је за сваку похвалу, али се плашим да не буде кратког века, док време и хулигани не докрајче овај аутохтони нишки споменички за сада тотално незаштићен споменички комплекс. Прва и главна одговорност за овакво стање лежи на потомцима покојних Нишлија сахрањених на овом гробљу, а тек онда на градским властима и њиховим челницима. Што се тиче градских власти и свих њихових челника од краја 1971.године до данас, није ни чудо што нико од њих није предузимао ама баш ништа на заштити о очувању овог меморијалног (или би требао да постане) комплекса, када се зна да је после Другог светског рата само један председник општине (града) Ниша и по пореклу и по рођењу био Нишлија. Како од придошлица очекивати да се брину за Старо гробље, када су им асфалтирање сеоских путева до њихових завичаја били битнији од града који им је пружио гостопримство и доделио по багателним ценама разне кадровске, солидарне, социјалне и друге станове.