U školama Podunavskog i Braničevskog okruga nema viška zaposlenih, tvrde u Školskoj upravi Požarevac. Racionalizacija u školstvu, ipak, ostaje ozbiljan problem jer u više od tri stotine odeljenja na području dva okruga, broj učenika ne prelazi petnaest.
Kada bi svako odeljenje imalo optimalan broj učenika što je 24, u ovom kraju ostalo bi pusto više od sto učinonica, tačnije bilo bi oko 150 odeljenja manje nego sada.
U 110 odeljenja, broj đaka se kreće od šest do deset, u 209 od 11 do 15, a u desetak odeljenja ta brojka je od nula do šest. mahom su to isturena odeljenja matičnih škola u seoskim sredinama.
- Mali broj đaka nije pedagoški opravdan. Takvo obrazovanje izuzetno je skupo, a ovakva mini odeljenja ne postoje ni u mnogo bogatijim državama. Sve ovo ukazuje da je neophodna radikalnija racionalizacija narednih godina - navodi Vesna Zdravković, načelnica Školske uprave Požarevac.
Rezovi u budućnosti značili bi uštedu, ali i kvalitetnije školovanje, a prognoze kažu da će se mala odeljenja umnožavati. U školskim klupama je oko 1.200 đaka manje nego prošle godine. Upisano je čak 60 odeljenja manje.
- Odmah je urađena racionalizacija u stotinak škola. Imali smo 29 radnika koji su višak, uglavnom iz razredne nastave. To su mahom kolege pred penzijom koje su dobrovoljno uz otpremninu napustile škole. Broj zaposlenih u ovdašnjim školama sada je u skladu sa pravilnikom Ministarstva prosvete - kaže Vesna Zdravković.

23.000 učenika, obrazuje se u dva okruga, sa kojima radi oko 4.000 nastavnika i nastavnog osoblja. To znači da na deset učenika dolazi jedan zaposleni.