KLADOVO - Izgradnja "Đerdapa 3", za koju su, kako je u Majdanpeku najavio dr Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike, zainteresovane kineske, nemačke, austrijske i norveške kompanije, od strateške je važnosti za Srbiju. Jer, po projektu, instalisana snaga ove hidroelektrane trebalo bi da iznosi čak 2.400 megavata, odnosno - 34 odsto sadašnjih kapaciteta EPS, što bi našu državu učinilo jednom od najmoćnijih energetskih sila na Balkanu.
Naime, u svetlu činjenice da će Srbiji 2012. godine već nedostajati struja, uz već dve postojeće protočne hidroelektrane "Đerdap 1" i "Đerdap 2", izgradnja reverzibilne HE "Đerdap 3" (što je investicija vredna između četiri i šest milijardi evra), postaje nasušna potreba naše zemlje. Jer, izgradnjom tog kapaciteta stekli bi se uslovi da se noćni viškovi sa ovog prostora pumpaju u akumulaciju.
Ideja o još jednoj HE na Dunavu nije nova, budući da je beogradski "Energoprojekt", još krajem 1973. godine, sačinio projekat njene izgradnje, za potrebe ondašnje SFRJ. Po tom dokumentu, "Đerdap 3" bi se nalazio nedaleko od Golupca, na lokacijama Pesača, Brodica i Željeznički potok. Optimalni odnos između utrošene i proizvedene kvalitetne energije, neograničene količine vode za ispumpavanje i povoljni uslovi gradnje, svrstavali bi ovu elektranu u - najatraktivnije i najrentabilnije objekte te vrste u Evropi.
HE "Đerdap 3" bi godišnje proizvodio oko 7,6 milijardi kilovat-časova električne energije, i to isključivo noću, kada nema kupaca po adekvatnoj ceni, i kada je potrošnja struje mala. Ta energija bi se iskoristila i za vraćanje vode u reverzibilno jezero, pa bi se njena snaga ponovo koristila za proizvodnju struje u periodima kada je cena najprofitabilnija.
Procene kazuju da bi HE "Đerdap 3" u zlatnoj rezervi mogao imati 850 miliona kilovat-časova električne energije, pa bi naša zemlja na taj način mogla diktirati cene i dominirati na tržištu struje u regionu.

NOĆU KUPUJE, DANjU PRODAJE
Reverzibilna HE pruža sigurnost sistemu, jer proizvodi najplemenitiju energiju, i to u vreme kada je potrebna sistemu - u "pikovima" potrošnje. U slučaju da se ovakva elektrana izgradi, Srbija bi došla u poziciju da za "džabe" pokupuje evropske noćne viškove, a da se posle ta proizvedena energija iz akumulacije, proda po visokim cenama.