PRVI pokazatelji započete racionalizacije u školstvu onespokojili su prosvetne radnike u Vojvodini. Zbog spajanja manjih odeljenja, po preporuci MMF, upućenoj Vladi Srbije, u Vojvodini će oko 1.500 učitelja i nastavnika biti proglašeno tehnološkim viškom.
Prema podacima Miodraga Protića, predsednika Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, većina prekobrojnih prosvetara trebalo bi da bude premeštena u druge škole, kojima, eventualno, nedostaju kadrovi, ali njih oko 250, po svemu sudeći, ostaće bez posla. Polovina su učitelji.
Na osnovu uputstva iz Ministarstva prosvete, naime, škole su obavezne da odeljenja sa malim brojem učenika spoje u jedno, koje bi brojalo od 25 do 30 đaka. To je automatski dovelo do viška učitelja.
Protićevi podaci ukazuju da je najneveselija slika u Južnobačkom i Sremskom okrugu, gde je 761 prosvetar tehnološki višak. Među njima, samo pet odsto su ljudi iz školske administracije.
- Mada iz Ministarstva prosvete poručuju da otpuštanja neće biti, situacija u praksi je veoma nepovoljna, prvenstveno po prosvetare, koji podučavaju niže razrede osnovne škole - napominje Protić i dodaje da će učitelji koji su „preko noći“ ostali bez posla sedeti u zbornicama, besposleni.
Realnije bi bilo, po mišljenju čelnika Sindikata, da se kaže koliki je broj prekobrojnih, te da se onima koji su ispunili barem jedan uslov za penziju, to i omogući uz otpremninu. Prema važećem zakonu, učitelj sa 20-ak godina staža mogao bi da dobije oko 6.000 evra otpremnine. Međutim, u ovim teškim ekonomskim neprilikama, para za otpremnine - nema.
- To samo govori koliko smo nespremno uleteli u racionalizadžiju koja, ako se ne izvede ozbiljno, može da se izuzetno odrazi na opšte stanje u našem obrazovnom sistemu - ističe Protić.
Prema nekim stavovima, učitelje koji su tehnološki višak, trebalo bi rasporediti u više razrede. Problem je u tome što njima manjka stručnost, što će biti presudno da „otpadnu“ na prvom otvorenom konkursu, mada su u stalnom radnom odnosu.
U OŠ „Vasa Stajić“ u Novom Sadu, na spisku je petoro prekobrojnih: dva pedagoga, kuvar, kurir i administrativni radnik.
Nastavnik biologije Branislav Andrić kaže da je situacija, nažalost, takva, ali da će se nastojati da se očuva kolektiv, a petoro kolega da bude premešteno u druge škole.
U Beočinu, u OŠ „Jovan Grčić Milenko“ nije bilo potrebe za spajanjem nižih razreda jer je ova škola prošle godine uvela odeljenja sa 25 đaka. Međutim, spojeno je pet odeljenja u višim razredima, pa su bez posla ostali nastavnici srpskog, hemije i fizičkog vaspitanja. Pomoćnik direktora Olgica Stjepanović kaže da je reč o nastavnicima na određeno vreme, kojima je ugovor upravo istekao.
Da bi se ugroženim prosvetarima pomoglo, SPRV je pokrenuo akciju o sporazumnom preuzimanju zaposlenih, bez prethodnog raspisivanja konkursa, po kojem su škole u obavezi da naprave berzu „slobodnih“ učitelja. Na osnovu tih spiskova, načelnik školske uprave, zajedno sa predsednikom aktiva direktora i predstavnicima sindikata, raposređivaće nastavnika od škole do škole.
Međutim, sindikalci kažu da su direktori škola, zapravo, najveća kočnica tom predlogu. Protić tvrdi da oni ne prijavljuju kompletnu listu prekobrojnih, već „ispod žita“ preuzimaju samo određene nastavnike.

EVROPA NIJE ŽURILA
MIODRAG Protić navodi da Slovenija, mada članica Evropske unije, nije srljala u racionalizaciju.
- Tamo je „bela knjiga“ pripremana sedam godina, a zatim su u niže razrede uveli učitelja i savetnika. Oni odeljenje dele po grupama, i tako rade efikasno, a viškove nastavnika sveli su na minimum - preporuka je čelnika SPRV.

PREDLOG
KAO jedan od načina da se ublaže posledice racionalizacije, u SPRV navode mogućnost da Ministarstvo prosvete od Ministarstva rada preuzme škole za obrazovanje odraslih. Osnovne škole imaju odgovarajući prostor i kadrove, te bi i tamo nastava za odrasle mogla da bude organizovana.