SOMBOR - Na koji način obrazovanje učiniti zanimljivijim za učenike? Ovim pitanjem se bezmalo dve godine bavio profesor filozofije Miloš Rastović u somborskoj Srednjoj tehničkoj školi.
- Susreo sam se sa problemom kako filozofiju, odnosno, njenu istoriju učiniti interesantnom i kako đake podstaknuti da koriste vlastiti razum - veli prof. Rastović.
On otkriva da je nedavno, tako istražujući, kreirao veb sajt posvećen filozofiji, čiji je cilj da se primenjuju savremene informacione tehnologije u nastavi, i da tako ovaj predmet učini zanimljivijim i pristupačnijim ne samo za učenike, već i sve one koje filozofija interesuje.
- Učenje preko interneta je novi način učenja u srednjim školama, a ovo je jedini veb sajt u Srbiji posvećen filozofiji -kaže prof. Rastović.
Na njemu se mogu pronaći sve informacije u vezi sa nastavom filozofije, a tu su i stranice na kojoj su učenici prezentovali svoje seminarske radove, zatim predavanja profesora tokom cele školske godine, naravno, sa literaturom, galerijom filozofije, zanimljivostima o poznatim ljudima koji su studirali filozofiju i dobijali Nobelove nagrade za književnost ili mir, šta je filozofija i koji je njen smisao danas u društvu, korisni linkovi za filozofiju kod nas i u svetu i mnoge druge informacije iz ove, ali i srodnih oblasti.
Naš sagovornik tvrdi da je internet profesorima filozofije prilika da još više razviju metodološku i filozofsku svest kod učenika.
On dodaje da ovakav pristup može pomoći u obrazovanju i vaspitavanju mladih, koji će imati dovoljno mudrosti da koriste razum i da kritički i autonomno sagledavaju stvarnost. Adresa veb sajta je:
www.philosophymr.com.