NIŠ - Sprovođenju istrage protiv poverenika ”Nove Srbije” u gradu na Nišavi, Dejana Rajčića (42), zbog osnovane sumnje da je na funkciji zamenika gradonačelnika zloupotrebio službeni položaj i time oštetio gradski budžet za 6,2 miliona dinara, kao i samo saznanje o tom slučaju, izazvalo je pravu buru. Pogotovu zbog jedne greške u obrazloženju, odnosno, pominjanja imena Dejanovog sina Željka.
Po zahtevu Opštinskog tužilaštva i posle saslušanja Rajčića, rešenje o sprovođenju istrage donela je sudija Opštinskog suda, Aleksandra Mojašević - Krstić. Ona je za ”Novosti” izjavila, da je oko imena, u pitanju isključivo tehnička greška, kao što je došlo do greške i sa godinom donošenja rešenja, pa je navedena 2008. umesto 2009. To je po njenim rečima ispravljeno, a o tome je izdatao i zvanično saopštenje.
Ono što je naljutilo osumnjičenog, to je, što umesto Dejan Rajčić, u obrazloženju pomenutog rešenja stoji, da je tužilaštvo zahtev za sprovođenje istrage podnelo protiv Željka Rajčića, ( ime Dejanovog sina). Dejan je reagovao tako što je sudu predao podnesak, kojim se odriče žalbe na rešenje, traži da se odmah preduzmu istražne radnje i da mu se odredi pritvor od 30 dana, kako ne bi uticao na tok istrage i svedoke.
- Ne mogu da podnesem da se neko igra sa živcima članova moje porodice - kaže Dejan.
Rajčić se sumnjiči, da je JP Direkcija za izgradnju grada, uputio zahtev da obustavi postupak ugovaranja izvođenja radova po tenderu za izgradnju kolektora ”Somborska 2 faza”. To je učinio, navodi se dalje, iako je postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača po pomenutom tenderu već bio završen, odnosno, izabrana je najpovoljnija ponuda. A najpovoljniju ponudu (45.769.131 dinar) prema rešenju za sprovođenje istrage, dalo je beogradsko preduzeće ”Projektomontaža”, da bi zatim bez sprovođenja postupka javne nabavke, za istu vrstu i količinu radova, neposredno zaključio ugovor sa niškim JKP”Naisus”, čija je ponuda iznosila 52.000.060 dinara. Dalje stoji, da je Rajčić bio uračunljiv, svestan protivpravnosti i zabranjenosti svog dela i hteo je njegovo izvršenje.
Uradio sam kako treba, dodaje Rajčić. Zahtevom Direkciji od 31. avgusta 2006. tražio sam da obustavi potpisivanje ugovora sa ”Projektomontažom”, zbog novonastalih okolnosti, jer je trebalo preprojektovati konkretnu deonicu kolektora. Pogotovu posle donošenja prostornog plana Srbije po kome je na toj lokaciji trebalo izgraditi Matejevačku petlju, što se i u praksi potvrdilo. Posle toga potpisao sam ugovor sa ”Naisusom”, koji je izvršio i preprojektovanje (oni su 1996. uradili i prvi projekat), ali i obavio radove, čime je zaposleno nekoliko stotina Nišlija a pare ostale ovde. Pare za kolektor je dala Republika a ne grad.

DIREKCIJA PODNELA PRIJAVU
- U ime Direkcije za izgradnju grada, podneo sam krivičnu prijavu protiv N.N lica zbog poništenja tendera i štete nanete gradu. Ime Dejana Rajčića tu nije pominjano, a daljom istragom došlo se do osumnjičenog. Grad ne sme da trpi, a svi koji zgreše neka i odgovaraju - kaže direktor direkcije, Branislav Jovanović.